Malinové větrníky
Antioxidanty – slyšíte to téměř všude. V současné televizní reklamě antioxidanty obsahuje snad i prací prášek nebo povinné ručení. Avšak pokud bych měl říci, kde jsou obsaženy, tak vám sotva vyjmenuji několik koncových produktů. Ale v jaké plodině jsou zastoupeny? To z běžného člověka nedostanete. Minimálně já netuším.
Až dnes jsem se dozvěděl, že maliny patří mezi nejsilnější antioxidanty a čím sytější je jejich barva, tím více antioxidantů obsahují. A teď se dostáváme k tomu, k čemu jsou vlastně tak dobré. No přeci na regeneraci organismu po mejdanech. Ne, že bychom v našich letech nějak více pařili, ale přesto zobnout si občas malinu není vůbec na škodu. V mém případě kilo malin týdně doporučuje 9 z 10 lékařů. Takže zde máme velmi zdravý dezert, který se doporučuje k dobrému dezertnímu vínu. A může ho být i více skleniček, pokud na vás zázrakem zbude více dezertu.
Větrníky
120 ml vody
100 g másla – na kostičky
20 g cukru krupice
¼ lžičky soli
120 g hladké mouky - prosátá
4 vejce velikosti „M“
Náplň
1 lžíce lemoncurd
150 ml creme fraiche
400 g čerstvých malin
300-400 ml vychlazené šlehačky (nejlépe 40%)
½ vanilkového lusku
cukr moučka podle chuti
Postup
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Ve středně velkém hrnci přivedeme zprudka k varu vodu s máslem, cukrem krupici a solí. Jakmile voda začne vřít, stáhneme plamen na mírný a za stálého míchání vsypeme hladkou mouku. V míchání pokračujeme až do okamžiku, kdy se nám z těsta začne formovat hladkou koule a na dně hrnce se začne tvořit bílý potah (2-3 minuty). Poté těsto stáhneme z ohně a mícháme až do vychladnutí na pokojovou teplotu.
Do vychladlého těsta vmícháme jedno po druhém vejce. Před přidáním dalšího vejce musí být to předchozí dobře zapracované. Těstem naplníme cukrářský sáček s hvězdicovitou nebo hladkou koncovkou a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme požadované tvary.
Dáme péct do předehřáté trouby dozlatova (25-30 minut). V průběhu pečení nesmíme troubu otevřít (větrníky by splaskaly). Po upečení je necháme vychladnout na mřížce.
Těsně před podáváním si smícháme lemoncurd s creme fraiche a podle chuti dosladíme cukrem moučka. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábneme semínka, která přidáme do vychlazené šlehačky. Šlehačku osladíme 1-2 lžičkami cukru moučka a vyšleháme ji dotuha. Šlehačkou naplníme cukrářský sáček s hvězdicovitou koncovku.
Větrníčky podélně přepůlíme, spodní část naplníme ochuceným creme fraiche, poklademe malinami a dozdobíme vyšlehanou šlehačkou.
Přiklopíme druhou polovinou větrníku, pocukrujeme cukrem moučka a ihned podáváme.
Komentáře
dnes jsem se pustila do větrníků a ačkoli jsem se držela postupu, při poměru ingrediencí dle receptu bylo těsto tak řídké, že teklo skoro jako pudink. Přidala jsem dalších 150g mouky, ale ani to se nezdálo dost a po nastříkání na plech zdaleka nedržely jakoukoli formu, natož aby bylo vůbec poznat, že byla použitá hvězdicová koncovka na sáček (jako na Vašem obrázku).
Můžete mi prosím poradit, kde se mohla stát chyba?
Předem děkuji a jsem s pozdravem!
bud příliš velká vejce nebo se mouka na začátku nedostecne provarila (odpalila).
Jinak mě už nic nenapadá.
Blanka
Děkuji a pečení zdar