Malinové větrníky


Antioxidanty – slyšíte to téměř všude. V současné televizní reklamě antioxidanty obsahuje snad i prací prášek nebo povinné ručení. Avšak pokud bych měl říci, kde jsou obsaženy, tak vám sotva vyjmenuji několik koncových produktů. Ale v jaké plodině jsou zastoupeny? To z běžného člověka nedostanete. Minimálně já netuším.
Až dnes jsem se dozvěděl, že maliny patří mezi nejsilnější antioxidanty a čím sytější je jejich barva, tím více antioxidantů obsahují. A teď se dostáváme k tomu, k čemu jsou vlastně tak dobré. No přeci na regeneraci organismu po mejdanech. Ne, že bychom v našich letech nějak více pařili, ale přesto zobnout si občas malinu není vůbec na škodu. V mém případě kilo malin týdně doporučuje 9 z 10 lékařů. Takže zde máme velmi zdravý dezert, který se doporučuje k dobrému dezertnímu vínu. A může ho být i více skleniček, pokud na vás zázrakem zbude více dezertu.

Ingredience (6-8 kusů)
Větrníky
120 ml vody
100 g másla – na kostičky
20 g cukru krupice
¼ lžičky soli
120 g hladké mouky - prosátá
4 vejce velikosti „M“
Náplň
1 lžíce lemoncurd
150 ml creme fraiche
400 g čerstvých malin
300-400 ml vychlazené šlehačky (nejlépe 40%)
½ vanilkového lusku
cukr moučka podle chuti

Postup
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Ve středně velkém hrnci přivedeme zprudka k varu vodu s máslem, cukrem krupici a solí. Jakmile voda začne vřít, stáhneme plamen na mírný a za stálého míchání vsypeme hladkou mouku. V míchání pokračujeme až do okamžiku, kdy se nám z těsta začne formovat hladkou koule a na dně hrnce se začne tvořit bílý potah (2-3 minuty). Poté těsto stáhneme z ohně a mícháme až do vychladnutí na pokojovou teplotu.
Do vychladlého těsta vmícháme jedno po druhém vejce. Před přidáním dalšího vejce musí být to předchozí dobře zapracované. Těstem naplníme cukrářský sáček s hvězdicovitou nebo hladkou koncovkou a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme požadované tvary.



Dáme péct do předehřáté trouby dozlatova (25-30 minut). V průběhu pečení nesmíme troubu otevřít (větrníky by splaskaly). Po upečení je necháme vychladnout na mřížce.
Těsně před podáváním si smícháme lemoncurd s creme fraiche a podle chuti dosladíme cukrem moučka. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábneme semínka, která přidáme do vychlazené šlehačky. Šlehačku osladíme 1-2 lžičkami cukru moučka a vyšleháme ji dotuha. Šlehačkou naplníme cukrářský sáček s hvězdicovitou koncovku.
Větrníčky podélně přepůlíme, spodní část naplníme ochuceným creme fraiche, poklademe malinami a dozdobíme vyšlehanou šlehačkou.



Přiklopíme druhou polovinou větrníku, pocukrujeme cukrem moučka a ihned podáváme.



Vytisknout

Uvařili jsme 29.9.2016


Komentáře

  lemoncurd odpovědět
Prosím, jde něčím nahradit lemncurd nebo lze ho uplně vynechat? Dělám lowcost větrníky 1
kublanka odpověděl(a)
Dobry den, zkuste vynechat nebo nahradit nejakou citrusovou marmeladou anebo pridat najemno nastrouhanou kuru z citronu (jenom zluta cast)
   odpovědět
A víkendu jdu s drobnou obměnou na to, vypadají naprosto skvěle! 2
kublanka odpověděl(a)
Paráda, tak dej pak vědět jak dopadly :) děkujeme K+B 1