Loupáky metodou Tang zhong


Dobrý loupák patří k mému dětství stejně jako odřená kolena a domácí úkoly. Zatímco kolena a úkoly byly v přísném rozporu, ostatně místo biflování jsem raději šel na hřiště, tak loupák šel ruku v ruce s obojím. Cestou do školy ke snídani, cestou na hřišti ke svačině. Loupák vždy ve střehu. A musím říci, že od dob základky jsem na dobrý a vláčný loupák nenatrefil. Většinou když si ho koupím, tak už je buď oschlý anebo stihne oschnout dřív než ho zvládnu sníst.
Proto pro mne Blanka právě dnes rehabilitovala klasický loupák. Díky japonské metodě přípravy těsta tang zhong se už nemusím bát, že nestihnu loupák sníst za čerstva. Když si na něj vzpomenu zítra, tak ho stačí dát na chvilku do mikrovlnky a zase je čerstvý jak právě z trouby vytažený. Ostatně tuto metodu jsme již vyzkoušeli na japonském chlebu Hokkaido. A osvědčila se.

Ingredience (na 10 kusů)
Tang zhong
25 g hladké mouky
125 ml vody
Těsto
475 g hladké mouky
40 g cukru krupice
7 g sušeného droždí
5 g soli
150 ml plnotučného mléka pokojové teploty
40 g změklého másla
1 vejce
1 žloutek na potření
mák na posypání


Postup
Nejdříve si připravíme tang zhong. V malém hrnci metličkou promícháme 25 g hladké mouky se 125 ml vody. Na velmi mírném ohni začneme směs za stálého míchání zahřívat na teplotu 65 °C (2-3 minuty). Směs by měla zhoustnout a vzhledem bude připomínat bílý gel. Pokud nemáme teploměr, stáhneme tangzhong z ohně v okamžiku, kdy začne houstnout (nesmí se vařit).
Tang zhong přendáme do malé misky, zakryjeme potravinářskou fólií, kterou přitiskneme přímo na povrch a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. V lednici můžeme skladovat tang zhong 2-3 dny, ale před přípravou těsta ho musíme nechat ohřát na pokojovou teplotu.
Do velké mísy si prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, sůl, sušené droždí a změklé máslo, které se zbývajícími surovinami prsty promneme. Jakmile nemáme v mouce žádné kousky másla, přidáme do mísy tang zhong pokojové teploty, vejce a 150 ml plnotučné mléka. Vypracujeme hladké a vláčné těsto (5-10 minut), které může být mírně lepivé. Pokud by bylo těsto lepivé příliš, přidáme malé množství mouky a důkladně prohněteme. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
Vykynuté těsto krátce prohněteme, rozdělíme ho na 10 stejných kousků, ze kterých vytvarujeme kuličky. Každou kuličku rozválíme na trojúhelník o délce 20 cm a srolujeme do tvaru rohlíku.



Vyválené loupáky pokládáme v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60 minut).
Troubu si předehřejeme na 220 °C. Vykynuté loupáky, potřeme prošlehaným žloutkem a posypeme mákem.



Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (10-12 minut). Necháme vychladnout na mřížce.



Vytisknout

Uvařili jsme 30.3.2016


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  Roux odpovědět
V knize od Josefa Maršálka je tato metoda popsaná jako roux - předvařená směs. Přidává se do kynutých těst, aby bylo pečivo vláčnější a déle trvanlivé.
  Dobrý recept odpovědět
Dobrý den, recept jsem si trošku upravil, přidal jsem více cukru, více tuku, jiné droždí a déle kynul. Kam se hrabou croissanty! Tohke je návrat do dětství. Děkuji Martin
odpověděl(a)
http://slkjfdf.net/ - Angifeyis <a href="http://slkjfdf.net/">Ijuqukoni</a> qvl.iaeb.kublanka.cz.sxt.oc http://slkjfdf.net/
odpověděl(a)
http://slkjfdf.net/ - Erayubef <a href="http://slkjfdf.net/">Acanuzigi</a> iyr.mqfk.kublanka.cz.yqc.lo http://slkjfdf.net/
odpověděl(a)
http://slkjfdf.net/ - Amidija <a href="http://slkjfdf.net/">Ejitir</a> cnf.bqtd.kublanka.cz.zfp.ev http://slkjfdf.net/
   odpovědět
Vypadají úžasně! Chci se zeptat zda by loupáky po vytvarování mohly kynout přes noc v lednici. Děkuji
  Nejlepší loupáčky odpovědět
Naprosto vynikající loupáčky. Pekla jsem už asi 150x. Každý si je pochvaluje. A naposledy jsem vyzkoušela i plněné, naplnila jsem je mákem a ty joooo. Budu dělat ještě častěji. Vaše recepty jsou srozumitelně a detailně popsané. Ráda s Vámi peču a vařím a všem doporučuji Vás blog. Ještě jsem se nesetkala s receptem, který by se mi nepovedl. Každý recept je doplněn užasným úvodním proslovem, který pobaví a fotky???????? ty mě vždy nalákají, že už druhý den nakupuji ingredience a peču, vařím. Mockrát děkuji. Pokračujte ve Vaší tvorbě dál. Těším se na další inspiraci.
  Díky. odpovědět
I já moc děkuji za tyhle úžasné nápady. Moje známá mi přeposlala odkaz na tohle parádní pečení, je to super metoda. Budu používat stále. Děkuju ještě jednou.
  Super recept odpovědět
Skvělý recept, děkuji. Vyzkoušela jsem variaci bez kaseinu (manžel trpí intolerancí), místo mléka jsem dala ovesný nápoj a místo másla domácí ghíčko a i tak to zafungovalo skvěle, loupáky byly úžasné a sklidily velký ohlas 5
kublanka odpověděl(a)
super!! děkujeme za důvěru :)
  pochvala odpovědět
Úžasné, ale každý recept od Vás je úžasný
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc, to jsme šťastní
  Komentář odpovědět
Loupáčky všem chutnají, ale nemáte něco tak dobrého pro celiaky já se jen dívám jak ostatním chutná. A jen sintám. Jsem alergická na lepek. Díky.
kublanka odpověděl(a)
jejda, bohužel s tím nemáme moc zkušenosti, to nás mrzí no :(
   odpovědět
Loupáčky se povedly, těsto je vynikající, dobre se s ním pracuje. Děkuji moc za recept!
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc a snad i další recepty budou bavit
  Loupáky odpovědět
Právĕ jsem loupaky dopekla. Jsou nádherné. S tĕstem se velmi dobře pracuje. Moc chutnají. Už se tĕším, až je upeče vnoucatúm.
Dĕkuji za recept.
kublanka odpověděl(a)
super, tak to jsme rádi a děkujeme
   odpovědět
Dobrý den,
čirou náhodou jsem slyšela o tang zhong, a tak jsem chtěla tuto techniku vyzkoušet. Vybrala jsem si váš recept, protože máme rádi makovky. Musím říct, že loupáky se moc povedly, těsto bylo krásně pružné, bylo potěšení s ním pracovat. Chuťově vynikající, lepší loupáky jsem nejedla. Mockrát děkuji za recept, určitě vyzkouším další, máte nádherný blog ???????? ????
odpověděl(a)
Omlouvám se, ty otazníky na konci komentáře jsou omyl 1
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc :)
(na otazníky jsme zvyklý :)))) asi to dělá nějaký smajlík z výběru)
   odpovědět
Myslela jsem, že ty vaše rohlíky jsou nepřekonatelné. Ale tohle? Nelžu, normálně mi šly slzy do očí blahem, když jsem ochutnala první sousto s máslem. Vy prostě nikdy nezklamete. 1
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc, to je krásné! díky díky
   odpovědět
Včera jsem těsto udělala v pekárně, hodně to ušetří čas a námahu a loupáčky byly luxusní. Jen jsem ubrala trochu cukru. a potřela celým rozšlehaným vejcem. Moc díky za recept 1 Pekla jsem pro rodinu, já osobně pečivo z mouky nejím, ale tak strašně to ještě teplé lákalo a vonělo, že jsem zbodla celý loupák 2
kublanka odpověděl(a)
1 1 jo teplý čerstvý loupák je větší lákadlo než alkohol pro alkoholika a droga pro narkomana... jsme rádi, že takhle krásně pokoušíme
  Loupaky odpovědět
Děkuji za recept, je skvělý, těsto jsem zadelala večer a po hodinovém kynuti v míse, jsem je vyválela, nachystala na plech a nechala kynout přes noc v lednici, ráno už jsem jen pekla, byly báječný!
kublanka odpověděl(a)
1 dobrý den, tak to máme radost, děkujeme za důvěru
  dotaz odpovědět
Lze recepty použít i v domáci pekárně ? Kde se dáva pro přípravu těsta napřed vše tekuté a pak ostatní suroviny. Kdy přidat v tomto případě thang zhong? A ještě mám dotaz teplota pečení je pro klasickou troubu-dolní horní ohřev? Děkuji za odpověď. Rád vyzkouším loupáky a i ostatní recepty z vašich stránek. Zdravím Vláďa 1
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den,
Nezkoušeli jsme, ale asi to nebude problém. Thang zhong bych přidala současně s tekutými surovinami. Teplota je pro horkovzduch, tady se ale spíše řídit podle zkušenosti s vlastní troubou.
   odpovědět
Stále nechápu, že se mi loupáky povedly. Špatně jsem si přečetla postup a Tang Zhong jsem přidala až nakonec, až jsem měla celé těsto uhnětené. Bylo to celé mazlavé a moc šancí jsem tomu nedávala. Ale jsou luxusní! Manželovi se prý vrátily vzpomínky na dětství, jak byl v Řecku a dostával na svačinu bochánky s marmeládou. Děkuji, určitě nedělám naposledy
kublanka odpověděl(a)
super, děkujeme ;) jsme rádi, že se podařilo
   odpovědět
Ahoj, moc Vam dekuji za recept! S pritelem zijeme jiz par let na Novem Zelandu a docela casto se nam zastekne po ceske kuchyni.. hlavne po ceskem poctivem pecivu. Vas recept na loupaky je naprosto dokonaly, jsou lepsi nez z pekarny 1 a urcite jsem je nepekla naposledy! 1
kublanka odpověděl(a)
Ahoj, tak to je pecka... kdyz sam jsem zil v zahranici (Kalifornie) tak pecivo bylo presne to, po cem se mi stystakalo nejvic... tak snad vam i dalsi recepty pripomenou ceskou kuchyni ;)
   odpovědět
Ahoj, loupáky podle vašeho receptu jsem dělala už mnohokrát a jsou vynikající. Nedávno jsem však hledala nějaký dobry recept na kynutý makový závin. A pak si říkám, proč to neudělat právě z tohoto těsta. No a výsledek byl naprosto luxusní. Jen jsem těsto víc přisladila.
kublanka odpověděl(a)
tak to je super! díky moc :)))
  Tang zhong odpovědět
Proč se tam dává “moučná kašička”?
Klasicky loupák, je bez toho, tak čím je to lepší?
Těsto kyne a jsem zvědavá na výsledek. Bez tang zhongu bych musela přidat mouku a vic mléka?
Děkuji
kublanka odpověděl(a)
Dobry den, je to japonska pekarska technika, diky ktere bude stridka nadychanejsi, vlacnejsi a vice elasticka. Pokud nechcete pouzivat tang zhong, tak to, co pripada na tangzhong rovnou zapracujte ke zbytku surovin. 1 Kuba a Blanka
odpověděl(a)
Je to VYNIKAJICI! Proc takovou vychytavku nemaji i cesi? To musi byt vynikajici i ve vanocce ci mazanci. Nezkouseli jste?
Dekuji za skvely recept, ted uz si ale loupak nemuzu nikde nikde koupit :D
kublanka odpověděl(a)
no tak teď už máte odpověď "čím je to lepší" :-))) mazanec a vánočka by určitě šla, ve všech kynutých testech to prakticky jde, jen se to musí vypočítat.
my takhle dělali ještě toastový chléb: http://www.kublanka.cz/index/japonsky_chleb
  Mleko odpovědět
Vadilo by kdybych použila polotucne nebo mandlove mléko? 1
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, asi ano, lze to nahradit, ale bude to mít asi jinou chuť, ostatně toho trocha pořádného mléka ... :)
  Loupáky odpovědět
Nutelou? Tam je palmáč!!!!! 8
  Plnění odpovědět
Fantastický recept, díky za něj - tak mě napadlo, šlo by tyhle loupáky naplnit? Lžičkou Nuttely, nebo pár čtverečky čokolády (jsem prostě čokozávislá). Nebo se naruší kynutí a nevyskočí? :-o Co myslíte?
kublanka odpověděl(a)
Podle nás by to šlo ;) prostě na kynutí by to nemělo mít vliv.. OStatně tady je také kynuté těsto plněné čokoládou a na funkci to nemá vliv :
http://www.kublanka.cz/index/cokoladovy_challah
:)

jediné, co se může stát, že to při pečení trochu přeteče 1
  loupáky odpovědět
Chystám se péct loupáky,ale nemám sušené droždí když použiji čerstvé mám udělat kvásek nebo přímo zapracovat do těsta děkuji
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, rozmíchejte rozdrobené droždí ve vlažném plnotučném mléce a nechte cca 5 až 10 minut odpočinout. Až se začnou na hladině tvořit bublinky tak normálně to zpracujte s ostatními surovinami. díky
  loupáky odpovědět
Pekla jsem s normálním droždím ,dala je do formiček na mafiny a je to vynikající.Díky za recept!!
kublanka odpověděl(a)
Super, originalitě se meze nekladou :)
   odpovědět
Dobrý den, myslíte, že by recept fungoval i s normálním droždím?? Sušené doma nemám, ale akutní chuť na loupáčky ano :-) Děkuju předem!
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, zhruba 1/2 kostičky droždí (cca 18g) by mělo být akorát. Blanka
   odpovědět
VYNIKAJÍCÍ!!!
kublanka odpověděl(a)
Super, děkujeme!
  prostě dokonalé odpovědět
Prostě dokonalé. Dnes ke snídani zmizela celá dávka (máme 2 dcerky, té mladší jsou 4 roky a snědla víc než já). Dělala jsem je poprvé, trochu jsem se bála složitosti, ale je to pohoda. Moc vám děkuji za úžasný recept a krásný web.
Už "s vámi" peču toustový chléb (úžasně rychlý), pizzu (nemá chybu), pitu (vždycky krásně naskočí kapsa), foccacciu (krásné vzpomínky na Itálii), ranní housky (někdy plním skořicí, jindy škvarkama). Teď přibyly loupáčky. Moc děkuji.
Jedna drobná poznámka - výraz "tang zhong" možná pochází z Čínštiny, možná z jiného asijského jazyka, ale Japonština to prosím není. Tím jsem si jistá (dobu jsem tam žila) :-D
Přeji vám mnoho dalších pekařských úspěchů, které budu ráda sledovat i dál. Kdyby bylo možné se vám nějak revanšovat, dejte vědět. Mějte se krásně.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý večer, moc děkujeme, že podle nás úspěšně pečete. Hodně si toho vážíme.
Kuba a Blanka

P.S.: metoda je to bezesporu japonská, nicméně název je čínský.... ostatně více zde: https://www.cookipedia.co.uk/recipes_wiki/Tang_zhong
odpověděl(a)
Ptala jsem se v Japonsku. Originálně se to řekne "yudane", japonsky 湯種 nebo taky ゆだね. Pod názvem "tang zhong" je to známé díky čínské kuchařce (knize). :-)
Za tento recept i všechny ostatní ještě jednou děkuji.
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc! 1
   odpovědět
Narazila jsem na váš blog zcela náhodou. Loupáky jsme vyzkoušeli, jsou výborné. Tip na rozpečení - existují minitrouby (cca 9 litrové), ve kterých se dá pečivo krásně rozpéci, zapékat toasty, rozpéct včerejší pizza..., kam se na to hrabe mikrovlnka.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, to jsme rádi, že se loupáky vydařili. Ad minitrouba - to je zajimavý tip. Bohužel už bychom to neměli kam dát, tak maximálně do koupelny nebo ložnice :)))
   odpovědět
Tak tohle jó ! Za víkend dvě várky, druhá dvojitá. Perfektní výsledek, děkuju mnohokrát, jste skvělí )
můj tip: zkusila jsem napodruhé přidat víc cukru i másla, za nás ještě lepší. a peču s párou, vychází to dokonale
kublanka odpověděl(a)
Super, to máme radost. Loupáky prostě jedou i u nás... s máslem, s marmeládou, s čímkoliv.
  Loupacky odpovědět
Dobry den, opet jste nezklamali!!! Ja sice sladke nejim,ale syn tvrdi,ze jsou vyborne. Vase recepty jsou fakt vymazlene a nepotrebuji zadne zmeny.Jen testo jsem mela strasne ridke,musela jsem podsypat asi 2 lzicemi mouky,ale to pricitam tomu,ze kazda mouka saje jinak tekutinu.Zitra me ceka repete, pulku testa jsem si dala do lednice at zitra muzu upect cerstve.Skoda,ze se tady nedaji vkladat fotky at se taky pokochate!!!! Krasny den 1
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, to jsme moc rádi, že se takhle podařilo. A že chutná. Na fotky je dobrý facebook do zprávy/na zeď nebo instagram tam dát hashtag #kublanka třeba :) a nebo nám takhle napsat krásný komentář a zavoní to až k nám 1 děkujeme
  Loupákomazanec? odpovědět
Dobrý den,na vašem blogu jsem se ocitla díky nádhernému chlebu a skončila u nádherných loupáků..napadlo mě, jestli by se z těsta nedal udělat mazanec?mějte se krásně a pečení zdar!
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, jsme moc rádi, že se blog líbí. Ad těsto na mazanec - nevíme, nemáme to odzkoušené a podle nás tam bude málo másla pro těsto na mazanec. Pokud byste chtěla inspiraci, tak zkuste třeba tento recept, který je hodně podobný klasickému českému mazanci: http://www.kublanka.cz/index/cokoladovy_challah
  Prostě boží odpovědět
Loupáky nemají chybu! Ostatně jako všechno ostatní, co jsme z Vašich receptů zkoušeli...děkujeme za ně. Mějte se krásně!
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc, jsme rádi, že se recepty daří :)
  Jste geniální odpovědět
Tak loupáky dopadly podle Vašeho receptu skvěle. Jsou jak na Vašem obrázku. Nejdřív se doma báli, že jich je moc,ale teď nesmim odnést ani do práce,aby na ně zbylo více. Krásný den a hodně pěkných receptů. Ivana
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc, jsme rádi, že se povedlo a především že chutná :)
  chci vás doma :-) odpovědět
Když už nevím co vařit, nebo i jen tak pro inspiraci, chodím sem. Za prvé se mi pokaždé od Vás všechno povedlo a navíc to výborně chutná.
Říká se, že z každé kuchařky jdou tak maximálně tři jídla. Nevěřím tomu, protože od Vás mi chutnalo vše a nejen mně. Takže až vydáte kuchařku, koupím si jí, slibuju, prostě mi chutnáte, a to i lidsky 1 . Jo, a loupáky budou ráno ke snídani. Iva
kublanka odpověděl(a)
Ježiš to se tak krásně čte, že jsem neodolal a dal to doma nahlas i s přednesem. Blanka mi říká, že si to vymýšlím... tak jí to dám přečíst. Jste moc hodní a inspirativní pro nás. Děkujeme
  Loupáky odpovědět
Dobrý den, právě jsem loupáky vytáhla z trouby a už se nemůžu dočkat, až ochutnám. S těstem se pracovalo moc dobře, byla radost je tvarovat.
Váš blog jsem objevila celkem nedávno a určitě se budu vracet pravidelně. Problém je v tom, že mě pečení moc baví a muž se zlobí, že děsně přibral. Proto jsem pečení hodně omezila a moc mi to chybí.
Máte krásný blog, nádherné fotky a já vám přeju hodně štěstí a samé skvělé recepty, ať mám co číst, případně zkoušet :-)
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, Vašeho manžela naprosto chápu. Jak sám říkám, manželství s Blankou mi přidalo několik šedých vlasů a především 40 kilo :) Ale jak říkáme, láska prochází žaludkem a tak se snažím být vděčným Blančiným strávníkem. Naštěstí už mi pomáhají oba kluci, tak na mne tolik nezbude. Uff :)
Děkujeme moc a doufám, že si najdete i další recepty, co by se Vám líbili. 1 děkujeme Kuba (a Blanka)
odpověděl(a)
40? Tak u nás je to zatím 15. Díky za povzbuzení, to budu péct dál jak o život. Manžel má ještě co dohánět :-)
kublanka odpověděl(a)
ten nás bude milovat :-)
  Loupáky odpovědět
Loupáky jsou naprosto úžasné, jen mám obavu, že to ranní rozpékání nezvládnu, protože hned zmizí 1
kublanka odpověděl(a)
tím lépe, alespoň má člověk radost z té dřiny za tím 1
  Loupaky odpovědět
Kde na tie napady len chodite? Musim vyskusat. Mom.mam prisnu dietu-zdrav.problemy,no niekomu inemu padnu vhod. Uz sa tesim az ma bude opat bavit piect. Ste navykovy a inspirativny. Dakujem a vela zdravia prajem. Vera
kublanka odpověděl(a)
Na nápady? Ani nevím, to vždycky vytáhne Blanka z rukávu 1 Děkujeme moc za krásný komentář a pevně doufám, že dieta bude brzo za Vámi a budete si moc dát i další nedietní dobroty. Děkujeme; Kuba