Lorighittas s omáčkou z pečených paprik


Sardinské těstoviny lorighittas jsou pro italský ostrov něco jako rodinné stříbro. Dokonce reprezentovali sardskou kuchyni na světovém Salone internazionale del gusto, který se koná pravidelně v Itálii a kde se prezentují kuchyně celého světa. Kdo má rád ruční práce a kvalitní těstoviny musí tento recept zkusit. Kdo nemá rád ruční práce, tak nebojte, tak těžké to není...říkala Blanka.

Ingredience
Lorighittas
200 g hladké mouky „00“
100 g semoliny + na podsypání
2 lžíce olivového oleje
150-200 ml vlažné vody
špetka soli
Papriková omáčka
2 červené silnostěnné papriky
2 žluté silnostěnné papriky
10 ančoviček v oleji
1 cibule – najemno nakrájená
3+3 lžíce olivového oleje
hladkolistá petrželka
pepř
sůl


Postup
Lorighittas
Na dřevěném válu si důkladně promícháme hladkou mouku se semolinou a špetkou soli. Uprostřed mouky si uděláme důlek, do kterého přilijeme 2 lžíce olivového oleje a 150 ml vlažné vody. Nejdříve vidličkou a poté prsty vypracujeme vláčné a nelepivé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho 30 minut odpočinout. Pokud by bylo těsto příliš suché, přidáme trochu vody, pokud naopak příliš lepivé, přidáme hladkou mouku.
Odpočinuté těsto vyvalíme na pomoučeném vále na obdélník o tloušťce 1 cm, který rádýlkem nebo nožem nakrájíme na 1cm silné proužky.
Nakrájené těsto zakryjeme potravinářskou fólií. Postupně si odebíráme jeden proužek těsta za druhým a prsty ho rozválíme na dlouhý váleček o průměru cca 3 mm. Váleček dvakrát otočíme kolem prstů a na úrovni jeho začátku ho uštípneme. V tomto místě těsto prsty stlačíme, čímž se nám vytvoří písmeno X. Vzniklé kroužky vzájemně provlíkáme, až nám vznikne charakteristický tvar.



Lorighittas pokládáme na pracovní plochu posypanou semolinou.



Omáčka z pečených paprik
Papriky rozložíme na plech vyložený alobalem a necháme je v troubě ze všech stran ogrilovat. Jakmile papriky změknou a vytvoří se na nich černé flíčky, vyndáme je a necháme je 15-20 minut zapařit v igelitovém sáčku. Poté je oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na tenké proužky.
Ve středně velké pánvi si na mírném ohni rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje, na kterém necháme zesklovatět cibuli. Změklou cibuli i s olejem dáme spolu se zbývajícím olivovým olejem, ančovičkami a polovinou oloupaných paprik do mixéru a rozmixujeme na hladkou pastu, kterou vlijeme zpátky do pánve.
Lorighittas vaříme ve velkém množství osolené vody cca 5 minut (závisí to na jejich velikosti) al dente. Správně uvařené těstoviny vyplavou na hladinu. Poté je scedíme a ihned je přidáme k paprikové omáčce, promícháme, posypeme zbylými paprikami a nasekanou petrželkou.

Vytisknout

Uvařili jsme 20.12.2015


Komentáře

  Porce odpovědět
Tak to snad bude stačit i pro moje jedlíky :D v pátek se na lorighittas chystám, dám vědět jak to dopadlo :D Barča
kublanka odpověděl(a)
SUPER! :)
  Porce odpovědět
Ahoj, kolik porcí, cca, vyjde z uvedeného množství surovin? Díky, B.
kublanka odpověděl(a)
Ahoj, bylo z toho nejméně 4 porce. Spíše 5 až 6, protože já toho sním opravdu moc. Kuba
  pochvala odpovědět
Sice pracné, ale oku a určitě i puse lahodící. Až budu mít volné dopoledne tak si pohraju :-) Je možné ty těstoviny usušit a udělat si jich pár do zásoby? díky moc Zuzka
kublanka odpověděl(a)
Pracné to je, ale stojí to za to. Osobně nemáme moc zkušeností se sušením. Určitě se to pak bude dlouze vařit. Je to o tom vyzkoušet. Většinou to děláme čerstvé a nic nezbude. Maximálně necháme do dalšího dne proschnout. U těchto silnějších těstovin platí, že vaření je pak výrazně delší. Nicméně vyzkoušené to fakt nemáme 4