Ingredience
Lorighittas
200 g hladké mouky „00“
100 g semoliny + na podsypání
2 lžíce olivového oleje
150-200 ml vlažné vody
špetka soli
Papriková omáčka
2 červené silnostěnné papriky
2 žluté silnostěnné papriky
10 ančoviček v oleji
1 cibule – najemno nakrájená
3+3 lžíce olivového oleje
hladkolistá petrželka
pepř
sůl
Postup
Lorighittas
Na dřevěném válu si důkladně promícháme hladkou mouku se semolinou a špetkou soli. Uprostřed mouky si uděláme důlek, do kterého přilijeme 2 lžíce olivového oleje a 150 ml vlažné vody. Nejdříve vidličkou a poté prsty vypracujeme vláčné a nelepivé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho 30 minut odpočinout. Pokud by bylo těsto příliš suché, přidáme trochu vody, pokud naopak příliš lepivé, přidáme hladkou mouku.
Odpočinuté těsto vyvalíme na pomoučeném vále na obdélník o tloušťce 1 cm, který rádýlkem nebo nožem nakrájíme na 1cm silné proužky.
Nakrájené těsto zakryjeme potravinářskou fólií. Postupně si odebíráme jeden proužek těsta za druhým a prsty ho rozválíme na dlouhý váleček o průměru cca 3 mm. Váleček dvakrát otočíme kolem prstů a na úrovni jeho začátku ho uštípneme. V tomto místě těsto prsty stlačíme, čímž se nám vytvoří písmeno X. Vzniklé kroužky vzájemně provlíkáme, až nám vznikne charakteristický tvar.
Lorighittas pokládáme na pracovní plochu posypanou semolinou.
Omáčka z pečených paprik
Papriky rozložíme na plech vyložený alobalem a necháme je v troubě ze všech stran ogrilovat. Jakmile papriky změknou a vytvoří se na nich černé flíčky, vyndáme je a necháme je 15-20 minut zapařit v igelitovém sáčku. Poté je oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na tenké proužky.
Ve středně velké pánvi si na mírném ohni rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje, na kterém necháme zesklovatět cibuli. Změklou cibuli i s olejem dáme spolu se zbývajícím olivovým olejem, ančovičkami a polovinou oloupaných paprik do mixéru a rozmixujeme na hladkou pastu, kterou vlijeme zpátky do pánve.
Lorighittas vaříme ve velkém množství osolené vody cca 5 minut (závisí to na jejich velikosti) al dente. Správně uvařené těstoviny vyplavou na hladinu. Poté je scedíme a ihned je přidáme k paprikové omáčce, promícháme, posypeme zbylými paprikami a nasekanou petrželkou.
Lorighittas s omáčkou z pečených paprik
Sardinské těstoviny lorighittas jsou pro italský ostrov něco jako rodinné stříbro. Dokonce reprezentovali sardskou kuchyni na světovém Salone internazionale del gusto, který se koná pravidelně v Itálii a kde se prezentují kuchyně celého světa. Kdo má rád ruční práce a kvalitní těstoviny musí tento recept zkusit. Kdo nemá rád ruční práce, tak nebojte, tak těžké to není...říkala Blanka.
Uvařili jsme 20.12.2015
Komentáře