Mandlové linecké koláčky


Vánoční cukroví u nás doma nikdy moc nefrčelo, a proto jsme ho nepekli. Většinou jsme od babičky dostali na Vánoce krabičku cukroví a ta nám s přehledem vystačila na celé Vánoce. Letošní rok je to ale jiné. Adam projevil zájem o cukroví už v polovině listopadu a soustavným dotazováním Blanku dohnal k neuvěřitelné věci. Rozhodla se totiž dát vánočnímu pečení (a klukům) ještě jednu šanci.
Začínáme lineckým, tak nám držte palce. A jestli se to nesní, tak mají hoši nadosmrti utrum.

Ingredience (na cca 30 kousků)
240 g hladké mouky
90 g blanšírovaných mandlí
90 g moučkového cukru
170 g vychlazeného másla, nakrájeného na kostičky
½ lžičky vanilkového extraktu
najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu, pouze žlutá část
2 žloutky
rybízová zavařenina na slepování

Postup
Na mírném ohni rozehřejeme menší pánev, přidáme blanšírované mandle a za stálého míchání je opražíme. Jakmile zezlátnou, ihned je vyndáme z pánve a necháme je vychladnout na pokojovou teplotu. Poté mandle dáme ještě krátce vychladit do mrazničky.
Vychlazené opražené mandle dáme spolu s 2 lžícemi mouky do mixéru a rozmixujeme je najemno. Do středně velké mísy prosejeme zbytek hladké mouky, přidáme mandlovou moučku, moučkový cukr, najemno nastrouhanou citronovou kůru a na kostičky nakrájené vychlazené máslo. Máslo prsty co nejrychleji zapracujeme do mouky.
Vzniklou drobenku vyklopíme na pracovní plochu, přidáme vanilkový extrakt se žloutky a rychle všechno spojíme v těsto. V případě potřeby přidáme malé množství ledové vody.
Vypracované těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho minimálně 1 hodinu odpočinout v chladničce.
Troubu předehřejeme na 155 °C. Odpočinuté těsto vyválíme na pomoučené pracovní ploše na placku o tloušťce asi 3 mm a vykrajovátkem vykrájíme vybrané tvary. U poloviny tvarů ještě vykrojíme zvoleným vykrajovátkem střed. Tvary rozložíme na plechy vyložené pečicím papírem a pečeme je v předehřáté troubě do jemně zlaté barvy.



Upečené cukroví necháme vychladnout a poté jednotlivé kousky spojíme rybízovou zavařeninou. Upečené koláčky skladujeme nejlépe v papírové krabici na chladném místě.



Vytisknout

Uvařili jsme 28.11.2017


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  linecké odpovědět
konečně linecké, které je podle mých představ, děkuji za recept 1
kublanka odpověděl(a)
skvělé, děkujeme
  Vanocni cukrovi odpovědět
Dobry den, mohu se zeptat, kde bych nasla recept na karamelove ovalky a marcipanove kulicky v cokolade, jak chvali pani Lucie? :-)
Ve "sladkych receptech" jsem nenasla... Nebo jsem slepec... ????
Dekuji a preji Vam, at se dari. Vas blog je super! :-)q
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, upřímně sám nevím. Možná nejbliže jsou tyhle recepty. Ale jak říkám, netuším :(
http://www.kublanka.cz/index/marcipanove_sisky
http://www.kublanka.cz/index/krajkove_susenky
   odpovědět
Naše děti docela dlouho nemohly vánočnímu cukroví přijít na chuť... a letos už se od října ptaly, zda budou karamelové oválky (favorit největší) a marcipánové kuličky v čokoládě, když tak moc pracuju 1
kublanka odpověděl(a)
U nás naprosto stejně, vůbec nechtěl nikdo u nás cukroví jíst. A najednou letos se oba kluci zbláznili a že chtějí cukroví. Tak jim Blanka dala poslední šanci. Tak uvidíme kolik toho vyhodíme po vánocích :)