Lilek s parmezánovou krustou


Víte co spojuje lilek, rajče, bramboru, durman a rulík zlomocný? Vše pochází z rozsáhlé čeledě lilkovitých. A všechny uvedené rostliny jsou jedovaté nebo alespoň v některé své životní fázi. Jak je jedovatý durman nebo rulík zlomocný není třeba zmiňovat, snad každý prošel základním vzděláním a na nudných hodinách biologie byly jedovaté rostliny a zvířata to nejzábavnější. Teda samozřejmě až po straně 103 v učebnici biologie pro osmé třídy ZŠ, kterou jste za našeho mládí mohli po vytržení i zpeněžit.
Brambora je jedovatá v syrovém, ještě zeleném stavu. Nebo když je příliš naklíčená. S rajčetem je to podobné a nezralé není nejvhodnější konzumovat, pokud nejste vyloženě masochista. Ale co lilek? A u lilku je to další jed. Lilek obsahuje nikotin a to více než jakákoliv jiná jedlá rostlina. Leč pro kuřáky nemám dobrou zprávu, stále budete muset do trafiky, protože abyste dostali z lilku nikotin v množství jedné cigarety, museli byste spořádat zhruba devět kilo lilku. Takže dobrou chuť, třeba s tímto receptem podle nás pár kilo lilku zvládnete.

Ingredience
2 středně velké lilky
300 g cherry rajčat - přepůlená
2 stroužky česneku – nakrájený na plátky
80 g panko strouhanky
40 g nastrouhaného parmezánu
olivový olej
čerstvá bazalka
1 chilli paprička – najemno nakrájená (není nutné)
1 citrón
pepř
sůl


Postup
Troubu si předehřejeme na 230 °C. Lilky podélně přepůlíme, řezné plochy nařežeme ostrým nožem do mřížky a zakápneme olivovým olejem.



Lilky dobře osolíme, opepříme a řeznou plochou dolů je položíme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme je v předehřáté troubě 18-20 minut.
Mezitím co se nám pečou lilky, smícháme panko strouhanku s nastrouhaným parmezánem, větší špetkou soli, pepřem a 2-3 lžícemi olivového oleje. Směs bude strukturou připomínat navlhčený písek.
Upečený lilek obrátíme řeznou plochou nahoru a na řezné plochy rovnoměrně rozdělíme připravenou směs. Lilky dáme péct dozlatova na dalších 5-10 minut.
Na pánvi si rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje, na kterém orestujeme plátky česneku. Jakmile česnek začne zlátnout, přidáme do pánve přepůlená cherry rajčata, které pouze krátce orestujeme (1-2 minuty) a ihned je stáhneme z ohně. Dochutíme citrónem, solí a pepřem.
Upečené lilky opatrně přendáme na servírovací talíř, kde je přelijeme orestovanými rajčaty a posypeme čerstvou bazalkou. Pokud máte rádi pikantnější chutě, posypeme lilky najemno nakrájenou chilli papričkou.

Vytisknout

Uvařili jsme 4.2.2016


Komentáře

   odpovědět
Ahoj Blanko a Kubo,

včera uvařeno a mělo velký úspěch No jak jinak :-).

Díky za objevení a přidání skvělého receptu. Domácí lilek a rajčátka a bazalka a vlastně i chilli paprička, dělají určitě taky své.

Těším se na další recept.

Včera jsem po večeři ještě pekla ostružinový koláč a nestihla jsem vám ani napsat. 5
kublanka odpověděl(a)
1 1 1 1
jak jsme psali na IG, tak s domácí produkcí ze zahrádky ten recept musí být ještě o level jinde ;)