Ingredience (cca 20 kusů)
Skořápky
3 bílky
70+140 g cukru krupice
45 ml vody
140 g mandlové moučky
60 g cukru moučka
Griliáš
200 g cukru krupice
½ lžíce másla
100 g blanšírovaných mandlí
Griliášový krém
250ml plnotučného mléka
3 žloutky
20 g hladké mouky
1 vanilkový lusk
25 g cukru krupice
250 g změklého másla
griliáš – viz výše
Postup
Griliáš
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Mandle dáme na plech a 8-10 minut je necháme opražit. Do silnostěnného hrnce dáme cukr krupici, přidáme ½ lžíce másla a necháme ho na mírném ohni bez míchání zkaramelizovat (4-5 minut). Jakmile karamel získá zlatohnědou barvu, přisypeme k němu opražené mandle a důkladně promícháme. Griliáš nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ho ztuhnout. Po vychladnutí ho nalámeme a rozmixujeme najemno. Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.
Griliášový krém
Žloutky prošleháme s cukrem krupice a následně k nim zašleháme hladkou mouku. Plnotučné mléko vlijeme do středně velkého hrnce. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože z něj vyškrábneme semínka, která dáme i s luskem do mléka. Za občasného míchání přivedeme na mírném ohni k varu. Jakmile mléko začne vřít, odstraníme lusk a mléko za stálého míchání pomalu přelijeme ke žloutkům. Směs přelijeme přes cedník zpět do hrnce a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Poté stáhneme z ohně, přímo na jeho povrch dáme potravinářskou fólii a necháme ho vychladnout. Vychladlý krém vyšleháme se změklým máslem. Na závěr vmícháme připravený griliáš.
Skořápky
Mandlovou moučku si důkladně promícháme s cukrem moučka. V nerezové, dokonale odmaštěné míse, vyšleháme bílky se 70 g cukru krupice do polotuha. V malém hrnci si ze zbývajících 140 g cukru krupice a 45 ml vody připravíme cukrový rozvar tak, že za stálého míchání přivedeme směs vody a cukru k varu. Jakmile se cukr zcela rozpustí, necháme směs již bez míchání vařit až do dosáhnutí teploty 115 °C (cca 10 minut). Poté ihned stáhneme z ohně a za velmi pomalého přilévání ho zašleháme k vyšlehaným bílkům. Ve šlehání pokračujeme až do zchladnutí sněhu na pokojovou teplotu. Poté ke směsi již s pomocí stěrky a ručně vmícháme mandlovou moučku smíchanou s cukrem moučka.
Pokud nemáme cukrářský teploměr – správnou konzistenci cukrového rozvaru určíme s pomocí drátěného očka. V ten správný okamžik by z něj měli jít vyfouknout řetízkové bublinky.
Troubu si předehřejeme na 120 °C. S pomocí šablony nebo cukrářského sáčku vytvoříme na plech vyložený pečícím papírem oválky.
Pečeme je v předehřáté troubě 15 minut, poté teplotu stáhneme na 80 °C a laskonky už jen dosušujeme (ideálně při otevřených dvířkách) zhruba dalších 30 minut. Upečené laskonky necháme vychladnout na mřížce.
Vychladlé laskonky plníme připraveným krémem.
Laskonky
Teď by se hodilo napsat příběh, jak mne babička vodívala po škole do cukrárny a jak jsem se tam cpal laskonkami. Takový příběh neznám. Nejraději jsem totiž chodil s dědou do hospody a tam se cpal tlačenkou s cibulí. Ale u Blanky je to zcela jasné, pokaždé když mluví o cukrárně z dětství, tak zmíní svatou trojici – věnečky, kremrole a právě laskonky, které má dodnes nejraději.
Tak teď na stará kolena vidím, že občas do té cukrárny nebylo špatné zaskočit a na oplátku učím Blanku jíst tlačenku s octem a cibulí. Myslím, že pro oba je to výhodná spolupráce.
Uvařili jsme 4.11.2015
Komentáře
Ďakujem a máte u mňa veľký obdiv...
Jste úžasní a moc moc díky, že tohle děláte.
Jinak moc děkujem za krásné slova a věříme, že ciabatta je pouze začátek