Ingredience (4 kusy)
Těsto
310 g hladké mouky
170 ml vlažného plnotučného mléka
25 ml olivového oleje
1 ½ lžičky soli
½ lžičky cukru krupice
5 g sušeného droždí
Náplň
250 g mletého hovězího masa
½ červené silnostěnné papriky
¼ zelené silnostěnné papriky
1 rajče
1 menší cibule
½ lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce sladké papriky
½ lžičky mletého římského kmínu
½ lžičky mletého černého pepře
2 lžičky soli
velká hrst hladkolisté petrželky
25 ml olivového oleje
1 citrón na podávání
Salát
1 větší červená cibule - nakrájená na nudličky
½ citrónu – šťáva
1 lžíce olivového oleje
hrst hladkolisté petrželky – nasekaná
Postup
Hladkou mouku smícháme se sušeným droždím, cukrem krupicí a solí. Vlažné mléko smícháme s olivovým olejem a za jejich postupného přilévání vypracujeme hladké a vláčné těsto. V porovnání s klasickým těstem na pizzu bude vypadat sušší a pevnější. Pouze pokud by bylo těsto příliš suché, přidáme malé množství mléka. Pokud by bylo naopak příliš lepivé, přidáme malé množství mouky. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do zdvojnásobení velikosti (cca 120 minut).
Mezitím si připravíme náplň. Červenou a zelenou papriku dáme spolu s cibulí, rajčetem a petrželkou do mixéru a rozmixujeme tak, aby nám tam zůstaly menší kousky zeleniny. Rozmixovanou zeleninu, rajčatový protlak, olivový olej, římský kmín, pepř, sůl a sladkou papriku přidáme k mletému hovězímu masu a dobře promícháme.
Těsně před pečením si připravíme cibulový salát. Červenou cibuli smícháme s nasekanou petrželkou a zakápneme šťávou z ½ citrónu a 1 lžící olivového oleje.
Troubu si předehřejeme na 250 °C. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozdělíme ho na 4 stejně velké kusy. Z každého kousku vyválíme placku o tloušťce 2 mm, kterou po celé ploše potřeme připravenou masovou směsí a dobře ji s pomocí rukou přitlačíme k těstu.
Ihned dáme péct do předehřáté trouby na 5-10 minut. Jakmile jsou upečené, pokapeme je citrónem, naplníme je připraveným salátem, zarolujeme je a ihned podáváme.
Lahmacun
Když byl před lety můj tehdejší šéf prvně na golfu v Turecku, tak hned po návratu mi musel sdělit svým typickým expresivním způsobem: "To si nezažil vole, žral jsem všude na světě, ve všech hotelech, restaurací, ale nejlepší jídlo bylo teď v Turecku. Normálně by ses tam z toho štěstím pos***" Slíbil jsem si, že do roka a do dne pojedu do Turecka. Už je to 5 let a ještě jsem tam nebyl, ale tuhle větu nikdy nezapomenu. A pokud jsme se jen trochu přiblížili turecké specialitě tímhle receptem, tak mu naprosto musím dát za pravdu.
Uvařili jsme 21.2.2016
Komentáře
pro velký úspěch jsem dnes zopakovala. Tentokrát jsem ale nešetřila na citronu a vyplatilo se. Bylo to výtečné. A´ tentokrát i s pálivou rohatou zelenou paprikou.
Díííky za Vaše stránky :-)
A to už jsem dneska stihla váš recept z Vaší TOP kuchařky na ty podmáslový brambory. Dnes o hodně lepší, než minule, jelikož jsem ubrala na česneku. Náš nějak hodně štipká.
Včera jsem si už připravila Váš výborný coleslaw a právě zadělávám na Vaše koláče a mám připravený i tzatziki. Ještě připravit masíčko :-) a šup na gril. Nepřijedete na oslavu narozenin k nám na zahrádku ? Od 18:00. Kdyby nááhodou.
mňam, mňam. To je výborný. Dobrý to je.
Výtečné, další super večeře. Akorát nemám k přikusování žádnou pořádně pálivou papriku :-). Že by k tomu bodla.
Ale když ona se podávala večeře až ve 22:00, tak to už se mi fakt nechtělo nikam letět. A dřív mě to nenapadlo, to bych koupila. Ale je fakt, že k tureckýmu čemukoliv se ta pálivka hodí. My milujeme (pečou Turcí kousek od rodičů) Pide, ale v čr asi není k dostání a k tomu se ta pálivka hodí. Manželovi právě ta náplň tu pide připomněla, tak se poptával, zda máme i tu papriku. Prostě mi to nedošlo. Jsem chtěla doma udělat radost dalším novým receptem, tak to asi bylo tak napůl radosti
Tak zase další komentář večer, jestli se povede další recept. Alespoň to tu trochu provětrám. Tu komunikaci.
A jinak chválím celý blog :-)