Lahmacun


Když byl před lety můj tehdejší šéf prvně na golfu v Turecku, tak hned po návratu mi musel sdělit svým typickým expresivním způsobem: "To si nezažil vole, žral jsem všude na světě, ve všech hotelech, restaurací, ale nejlepší jídlo bylo teď v Turecku. Normálně by ses tam z toho štěstím pos***" Slíbil jsem si, že do roka a do dne pojedu do Turecka. Už je to 5 let a ještě jsem tam nebyl, ale tuhle větu nikdy nezapomenu. A pokud jsme se jen trochu přiblížili turecké specialitě tímhle receptem, tak mu naprosto musím dát za pravdu.

Ingredience (4 kusy)
Těsto
310 g hladké mouky
170 ml vlažného plnotučného mléka
25 ml olivového oleje
1 ½ lžičky soli
½ lžičky cukru krupice
5 g sušeného droždí
Náplň
250 g mletého hovězího masa
½ červené silnostěnné papriky
¼ zelené silnostěnné papriky
1 rajče
1 menší cibule
½ lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce sladké papriky
½ lžičky mletého římského kmínu
½ lžičky mletého černého pepře
2 lžičky soli
velká hrst hladkolisté petrželky
25 ml olivového oleje
1 citrón na podávání
Salát
1 větší červená cibule - nakrájená na nudličky
½ citrónu – šťáva
1 lžíce olivového oleje
hrst hladkolisté petrželky – nasekaná


Postup
Hladkou mouku smícháme se sušeným droždím, cukrem krupicí a solí. Vlažné mléko smícháme s olivovým olejem a za jejich postupného přilévání vypracujeme hladké a vláčné těsto. V porovnání s klasickým těstem na pizzu bude vypadat sušší a pevnější. Pouze pokud by bylo těsto příliš suché, přidáme malé množství mléka. Pokud by bylo naopak příliš lepivé, přidáme malé množství mouky. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do zdvojnásobení velikosti (cca 120 minut).
Mezitím si připravíme náplň. Červenou a zelenou papriku dáme spolu s cibulí, rajčetem a petrželkou do mixéru a rozmixujeme tak, aby nám tam zůstaly menší kousky zeleniny. Rozmixovanou zeleninu, rajčatový protlak, olivový olej, římský kmín, pepř, sůl a sladkou papriku přidáme k mletému hovězímu masu a dobře promícháme.
Těsně před pečením si připravíme cibulový salát. Červenou cibuli smícháme s nasekanou petrželkou a zakápneme šťávou z ½ citrónu a 1 lžící olivového oleje.
Troubu si předehřejeme na 250 °C. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozdělíme ho na 4 stejně velké kusy. Z každého kousku vyválíme placku o tloušťce 2 mm, kterou po celé ploše potřeme připravenou masovou směsí a dobře ji s pomocí rukou přitlačíme k těstu.



Ihned dáme péct do předehřáté trouby na 5-10 minut. Jakmile jsou upečené, pokapeme je citrónem, naplníme je připraveným salátem, zarolujeme je a ihned podáváme.

Vytisknout

Uvařili jsme 21.2.2016


Komentáře

   odpovědět
Díky za další super recept. Dnes večeříme na etapy a od stolu slyším:

mňam, mňam. To je výborný. Dobrý to je.

Výtečné, další super večeře. Akorát nemám k přikusování žádnou pořádně pálivou papriku :-). Že by k tomu bodla.
kublanka odpověděl(a)
dobré ráno, tak to je paráda. Tenhle recept byl vůbec dost oblíbený, že ani nechápeme proč :) nicméně pálivé papriky už teď mají snad všude, u nás nesmí nikdy chybět v lednici :)
odpověděl(a)
jooo, mají všude, ale u nás doma v lednici nebyla. Právě že.

Ale když ona se podávala večeře až ve 22:00, tak to už se mi fakt nechtělo nikam letět. A dřív mě to nenapadlo, to bych koupila. Ale je fakt, že k tureckýmu čemukoliv se ta pálivka hodí. My milujeme (pečou Turcí kousek od rodičů) Pide, ale v čr asi není k dostání a k tomu se ta pálivka hodí. Manželovi právě ta náplň tu pide připomněla, tak se poptával, zda máme i tu papriku. Prostě mi to nedošlo. Jsem chtěla doma udělat radost dalším novým receptem, tak to asi bylo tak napůl radosti 5

Tak zase další komentář večer, jestli se povede další recept. Alespoň to tu trochu provětrám. Tu komunikaci.
   odpovědět
To je taková dobrota! Jednoznačně zařazuju ke svým oblíbencům, díky za perfektní recept! 9
kublanka odpověděl(a)
Dobrý večer, to jsme rádi, že tak zaujalo. Upřímně ani netušíme v čem je taková obliba tohoto receptu, myslíme, že máme daleko lepší, ale čtenáři tento recept opravdu milují. 1
   odpovědět
Jednoznačně nejlepší jídlo, které jsem kdy uvařila! Neměla jsem tak krásné kulaté placky jako Blanka, ale zarolovat šly fajn. Díky moc za recept a ať se Vám daří krásně 1 Vlasta
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc, to jsme rádi, že chutná :)
   odpovědět
I my jsme si pošmákli, ale podle našeho názoru je v receptu na těsto příliš mnoho soli. Dnes dělám po druhé
kublanka odpověděl(a)
super, my nějak extra nesolíme, ale tady si ta sůl tak nějak sama řekla o svoje místo, ale pokud chcete použít menší množství, tak to určitě není na škodu, ba naopak. díky
   odpovědět
Skvělé ! moc jsme si doma všichni pochutnali, dokonce ani nevadilo, že byly placky "jen" přeloženy, jelikož jsme je měli také křupavější. V nejbližší době musím určitě zopakovat.
A jinak chválím celý blog :-)
kublanka odpověděl(a)
Super! Oni jsou křupavější, musí se nechat víc odležet, ale kdo by chtěl čekat, že jo? :) jsme moc rádi, že se líbí blog 1
   odpovědět
Vynikající! Placky jsem měla zespodu křupavější, tak mi nešly srolovat. Přehnula jsem je na půl a bylo to úplně v pohodě. Příště si je ale více ohlídám. Děkuji za recept a těším se na další.☺
kublanka odpověděl(a)
Super! to jsme rádi, že chutnali. Ono v domácích poměrech je těžké neudělat takhle křupavé, ale problém to není zlomit v půlce :) děkujeme
   odpovědět
Vy jste fakt bajecni,dalsi vyborna inspirace! Turecka restaurace s timhle na menu je kousek od nas,mozna ze taky nejakou najdete a vyjde vas to levněji nez výlet do Turecka;) Otazka je,jestli to Blanko nemáte lepsi,nez v te h restauraci???Takže otazka pro mne,zkusit to nejdříve v restauraci nebo se na to vykašlat a rovnou jet doma podle vas????Tesim se na dalsi recept....
kublanka odpověděl(a)
No v Praze moc dobrých Tureckých restaurací není, nebo o nich zatím nevíme, takže zatím je to lepší od Blanky doma. Uvidíme, až někdo otevře pravou tureckou restauraci, třeba to nebude od Blanky taková hitparáda... i když... : 1