Květákový kuskus s kuřetem


„Hubneme do plavek“ zvolala Blanka a předložila mi květákový kuskus k večeři. Když jsem se tvářil lehce překvapen a dle Blanky ne zrovna příjemně, tak mi k němu přidala kuře. Kuskus z květáku je výborný, věřte mi, ale ty kuřecí prsa? Dovolím si říci, že lepší jsem nikdy nikde neměl. Nevím, čím to dokázala, ale možná v řádcích níže objevíte to kouzlo. Hubnu tedy do plavek podle Blanky. Dokonce jsem si k večeři neotevřel ani pivo a večer jsem se nedotkl tento týden prvně vína. Vše je na správné cestě. Jen prostě už teď vím, že Blanka bude mít večer hlad, odhaduji tak v půl dvanácté, jako každý den a určitě udělá zase „svačinku“ ve stylu chleba se sádlem a cibulí. To se pak těžko hubne do plavek – s Blankou.

Ingredience (4 porce)
Kuře
4 kuřecí prsní řízky s kůží
2 lžíce najemno nasekaného čerstvého oregana
1 lžička kurkumy
2 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
½ citrónu - šťáva
čerstvě mletý černý pepř
sůl
Květákový kuskus
1 středně velký květák
100 ml javorového sirupu
3 lžíce bílého vinného octa
1 lžička kari
50 g vyloupaných pistácií – nahrubo nasekané
50 g opražených mandlových lupínků
3 jarní cibulky – nakrájená na kolečka
3 lžíce nasekané čerstvé máty
3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
pepř
sůl
Papriky a kapusta
2 větší červené silnostěnné papriky
2 lžíce olivového oleje
1 svazek černé kapusty (cavolo nero) nebo mangoldu


Postup
Nejdříve si připravíme pečené papriky. Troubu si předehřejeme na 250 °C. Celé papriky rozložíme na plech vyložený alobalem a dáme je péct do předehřáté trouby. Pečeme až do okamžiku vzniku černých flíčků a puchýřků (20-35 minut). V průběhu pečení papriky několikrát obrátíme. Papriky můžeme také opéct pod grilem nebo přímo na ohni.
Zčernalé papriky vyndáme z trouby a okamžitě je zakryjeme alobalem, který dobře utěsníme. Po 30 minutách zapařené papriky oloupeme a zbavíme je stopky spolu se semínky. Papriky rozčtvrtíme, dáme je do misky, zalijeme 2 lžícemi olivového oleje, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 1 hodinu vychladit v lednici.
Najemno nasekané oregano dáme spolu s kurkumou, špetkou soli, pepřem, citrónovou šťávou a olejem do mísy a dobře promícháme. Přidáme kuřecí prsa s kůží, která v marinádě dobře obalíme. Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme je odpočinout při pokojové teplotě.
Mezitím si připravíme květákový kuskus. Květák zbavíme košťálu a rozláme ho na jednotlivé růžičky, které dáme do kuchyňského robotu, kde je několikrát krátce promixujeme. Květák přendáme do větší tepelně odolné mísy. Pokud nemáme robot, můžeme květák nastrouhat na hrubém struhadle.
Ve středně velkém hrnci přivedeme zprudka k varu javorový sirup, bílý vinný ocet a kari. Jakmile začne směs vřít, ihned stáhneme z ohně a přilijeme ji ke květáku. Přidáme nasekané pistácie, mandlové plátky, jarní cibulku, nasekané bylinky a dobře promícháme. Na závěr dochutíme solí a pepřem.
Z pečícího papíru si vystřihneme dvě kolečka o průměru o trochu větší než je průměr naší pánve, kterou nasucho rozpálíme. Jakmile je pánev rozpálená, dáme na dno pánve 1 kolečko pečícího papíru, na který rozložíme namarinovaná kuřecí prsa kůží dolů. Kuřecí prsa zakryjeme druhým pečícím papírem. Jakmile se kůžička opeče dokřupava, kuřecí prsa otočíme, znovu je zakryjeme pečícím papírem a dopečeme je na mírném ohni. Pokud do prsou píchneme, měla by nám vytékat čirá tekutina.
Těsně před dopečením kuřecích prsou si přivedeme k varu větší množství osolené vody, ve které krátce spaříme kapustu. Kapusta by měla změknout, ale zároveň si zachovat svěží barvu. Uvařenou kapustu ihned scedíme.
Jednotlivá kuřecí prsa překrájíme na třetiny a podáváme je s květákovým kuskusem, pečenými paprikami a spařenou kapustou.

Vytisknout

Uvařili jsme 14.6.2016


Komentáře

   odpovědět
Zdravím Blanko a Kubo,

výborný recept, jako vždy. Trochu jsem se bála, že bude časově hodně náročné, ale dalo se i ve všední den. květákový kus kus neměl chybu, ochutnalo více lidí a všem moc chutnal. A kuřecí prsa taktéž skvěle chutnala. Jen já preferuji bez kůže.

Nepodařilo se mi bohužel sehnat ani mangold, ani třeba špenátové listy, tak jsem vytunila fazolkami.

JOOOO a papriku. Ta byla suprová, Akorát jsme dosolovali.

Ale včera jsem ke grilovanému masu dělala jeden recept, co nám dal srb žijící v Chorvatsku před asi 15 lety.

Postup se spálenou paprikou je podobný. Jen jsem jí po "spálení v troubě" strčila asi na půl hodiny do igelitového sáčku. Pak jsem vydlabala zrníčka, rozthala na plátky, dala na talíř. Posolila, poprášila bílým pepřem a potřela 1 stroužkem utřeného česneku. Vše zakápla trochou vinného bílého octa a olivovým olejem. Pak jsem naskládala do skleničky a dala na pár hodin do lednice. Mňamka.

Ahoj a těším se na pokračování. 5
kublanka odpověděl(a)
Ahoj, tak to je super! Jsme moc rádi, že chutnalo a zkusíme určitě i tebou popsanou přípravu papriky! krásné léto přejem Kuba a Blanka
  Bomba odpovědět
A vubec ne kaloricka. Opravdu spis letni vecere, ale i v listopadu bodla. Mnozstvi javoroveho sirupu jsem zredukovala na pulku a kvetak byl super. A opekani kurete na papire od te doby aplikuju dost casto. Diky!
kublanka odpověděl(a)
Super, tak to jsme moc rádi. Což mi připomíná, že Blanka by mohla znovu uvařit :) díky
   odpovědět
Parádní večeře! Určitě vyzkouším. Moc mě vaše recepty baví. Zaujal mě i komentář "hubnutí do plavek" 1 . Mně funguje už po 18h nejíst. Pak už jen čistou vodu na zahnání hladu. Je to ovšem podmíněno, tím, že jdete nejpozději v deset spát. Je to fajn, ráno se probudíte zregenerovaní,odpočatí a troufnu si říct i hubenější. 1
Mějte se krásně a těším se na další recepty!
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc, že Vás bavíme. A ad hubnutí, já Vás chápu, bohužel chodím spát v jednu a vstávám v šest, takže jsem po ránu na tom ještě hůř než v noci :-)))