Ingredience
500 g kuřecích prsních řízků bez kosti a kůže
2 ½ lžíce sójové omáčky kecap manis
1 lžíce rozpuštěného másla nebo slunečnicového oleje
jarní cibulka
drcené arašídy
limetka
Arašídová omáčka
2 stroužky česneku – nasekaný najemno
1 menší cibule – nakrájená najemno
2 papričky bird´s eye chilli – bez semínek a nakrájené najemno
125 g arašídového másla
400 ml kokosového mléka
2 ½ lžíce sójové omáčky kecap manis
½ lžíce sójové omáčky
½ lžičky soli
2 lžíce limetkové šťávy
1 lžíce slunečnicového oleje
Postup
V malé pánvi si na mírném ohni rozpálíme slunečnicový olej, na kterém zesklovatíme cibuli s česnekem a chilli papričkami. Poté do pánve přidáme kokosové mléko, arašídové máslo, kecap manis a sójovou omáčku a přivedeme za stálého míchání k varu. Jakmile omáčka začne vřít, stáhneme z ohně a po mírném vychladnutí omáčku promixujeme tyčovým mixérem. Omáčku dochutíme šťávou z limetky a solí. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu – omáčka zhoustne.
Dřevěné špejle namočíme na minimálně 30 minut do vody. Kuřecí prsa nakrájíme na kostky o velikosti 2 cm a napícháme je na namočené špejle (po 4-5 kusech). V misce si smícháme kecap manis s rozpuštěným máslem a směsí potřeme kuřecí špízy. Špízy grilujeme z obou stran nebo je můžeme opéct na pánvi.
Ihned podáváme posypané drcenými arašídy, nasekanou cibulkou, limetkou a arašídovou omáčkou.
Kuřecí satay s arašídovou omáčkou
Špíz na gril nemusí být vždycky s kusem slaniny a rozvařenou cibulí. Lze udělat i tuhle jihoasijskou verzi, zvanou satay. K tomu jednoduchou, pikantní arašídovou omáčku a máte skvělý materiál na váš gril. Jednoduché a tak dobré, že budete v grilovací sezóně nevěrní i klasickým buřtům.
Uvařili jsme 21.6.2015
Komentáře