Kuřecí fajitas


Asi jedna z největších hloupostí, co jsem kdy udělal, bylo jet do Mexika z Kalifornie a zpět - bez cestovního pasu či jiného dokladu. Byl jsem v tom lehce nevinně. Konverzace o mexické kuchyni, cestou z Orange County do San Diega, se zvrhla natolik, že jsme najednou seděli v Tijuaně na pláži a cpali se vším možným co měli ve stáncích v okolí připravené. A bylo to dokonalé. Osobně mám mexickou kuchyni hned po italské asi nejraději. Je jednoduchá, založena na pár surovinách a velmi svěží. Nicméně zpátky k mému výletu. Cesta z USA do Mexika je snadná. Nikdo vás nekontroluje, nikdo nehlídá. Kdyby tomu tak nebylo, možná bych si uvědomil, že jsem doma zapomněl pas. Upřímně ten stres co jsem měl při cestě zpátky byl naprosto neadekvátní samotnému jídlu, ale to jídlo a výlet byl skvělý.
Měli jsme vymyšleno spoustu historek, vyprávění, způsobů. Naštěstí se nakonec vyplatilo dělat že spím. Oba cestující světlé vlasy, americké auto, řidičem americký občan (můj strýc) a v neposlední řadě americká vlaječka na autě udělalo své. Prostě nezdržujte a jeďte. Dnešní fajitas jsem si vychutnal naprosto v klidu a bez stresu, přesně tak, jak by se to jídlo mělo jíst.

Ingredience
3 kuřecí prsní řízky bez kosti a kůže
2 žluté papriky
2 červené papriky
2 červené cibule
Marináda
2 lžíce limetkové šťávy + kůra z 1 limetky
1 stroužek česneku, nasekaný najemno
½ lžičky soli
½ lžičky mletého kmínu
2 lžičky oregana
½ lžičky cayenského pepře
3 lžíce olivového oleje
Rajčatová salsa
500 g datlových rajčat
½ bílé cibule
2 papričky jalapeno
1 limetka
1 lžíce nasekaného koriandru
třtinový cukr
sůl
Guacamole
2 zralá avokáda
125 g datlových rajčat
1 paprička jalapeno
½ bílé cibule
1 limetka
2 stroužky česneku
1 lžíce nasekaného koriandru
sůl
Tortilly
250 g hladké mouky
4 zarovnané lžíce studeného vepřového sádla
1 lžička soli
teplá voda


Postup
Kuřecí prsa nakrájíme na dlouhé proužky. V uzavíratelné misce smícháme všechny složky marinády (kromě soli), přidáme kuřecí proužky a dobře promícháme. Misku uzavřeme a necháme marinovat při pokojové teplotě 1 hodinu. Maso můžeme rovněž nechat marinovat přes noc v lednici. Hodinu před vařením ale maso vyndáme z lednice a necháme ho ohřát na pokojovou teplotu.
Mezitím co se nám marinuje maso, připravíme si salsy a tortilly.

Rajčatová salsa
Obě papričky jalapeno opečeme na slunečnicovém oleji. Jakmile nám začne slupka hnědnout až černat, přendáme je do igelitového sáčku, uzavřeme a necháme cca 15 minut zapařit. Poté jalapeno oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme najemno.
Datlová rajčata spaříme horkou vodou cca 1-2 minuty, ihned zchladíme studenou vodou a oloupeme. Každé rajče jemně zmáčkneme a odstraníme z něj tak semínka. Rajčata nakrájíme na malé kostičky a přidáme je k jalapeno. Bílou cibuli si nasekáme najemno a společně s koriandrem ji přidáme k rajčatům s jalapeno.
V misce si smícháme limetkovou šťávu s kůrou z 1 limetky, solí a třtinovým cukrem. Zálivku přilijeme k rajčatům, dobře promícháme a necháme uležet v lednici.



Guacamole
Avokáda oloupeme, zbavíme je pecky a nakrájíme na kostičky. Přendáme je do misky, pokapeme je šťávou z 1 limetky a vidličkou je rozmačkáme. Přidáme najemno nasekanou bílou cibuli, nasekaný koriandr a najemno nasekaný česnek.
Datlová rajčata přepůlíme a prsty vymáčkneme semínka. Rajčata a papričku jalapeno si nakrájíme na jemné kostičky a přidáme je k avokádu. Promícháme, dochutíme solí a necháme uležet v lednici.



Tortilly
Hladkou mouku si v míse promícháme se solí a přidáme kostičky studeného sádla. Prsty sádlo zapracujeme co nejvíce do mouky. V mouce by nám neměly zůstat žádné velké kusy sádla. Postupně přiléváme teplou vodu, až dostaneme měkké těsto, které se nelepí na ruce. Těsto na vále důkladně prohněteme cca 5 minut. Poté ho zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho 30 minut odpočinout v lednici. Poté těsto rozdělíme na cca 8 kusů (malé tortilly) a z každého kousku vyválíme na jemně pomoučněném válu co nejtenčí placku. Zbytek těsta musíme mít stále přikryté potravinářskou fólií nebo utěrkou. Pečeme na rozpálené pánvi cca 30-40 sekund z každé strany. Měly by se nám tvořit vzduchové bubliny. Upečené tortilly skládáme na sebe a uchováváme je přikryté utěrkou.



Fajitas
Barevné papriky zbavíme semínek a nakrájíme je na dlouhé proužky. Na proužky nakrájíme i červenou cibuli. Naložené kuřecí proužky zbavíme přebytečné marinády, posolíme je a zprudka je orestujeme na slunečnicovém oleji dozlatova. Orestované maso vyndáme z pánve a zabalíme ho do alobalu. Na stejné pánvi opečeme nakrájené papriky s cibulí. Ochutíme solí.



Kuřecí proužky balíme spolu s upečeným paprikami do tortill, posypeme koriandrem a podáváme se salsami.







Vytisknout

Uvařili jsme 8.3.2015


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  Miluju mexiko! odpovědět
Děkuju za tuhle kombinace!

Ve své zásadě nemám ráda příliš aromatické byliny, kam patří i koriandr a tak se mu vyhýbám. Tentokrát jsem se, ale nedala a bylo z toho vážně nejlepší guacamole z mé dosavadní tvorby! Co se Týká samotného Fajitas, měla jsem to 2:1 kuře a vepřové, protože na ty ptáky tolik nejsem a tahle směs byla teda skvěle šťavnatá ;-)

Jinak z tortill já budu mít jednou smrt... první pokus byl pšeničný a i pod utěrkou skončil tvrdý na kámen. Druhá várka proběhla z kukuřičné mouky, bohužel však né té doporučované. No... při zachování postupu jsem zjistila, že sádlo a voda kukuřici fakt prostě nespojí a tak jsem přidala přeci jen trochu té pšenice. Těsto vypadalo sympaticky, ale zase ani utěrka nepomohla a měla jsem na stole druhý šutr. Nicméně z tohohle už šli nákrajet docela dost chutné nachos :D
odpověděl(a)
Hrozně nás těší, že Vám chutnalo! Oba s Kubou milujeme mexickou kuchyni, bohužel stejně jako Vy nám "trochu" problém s koriandrem, ale nevzdávám se a snažím se mu přijít na chuť 1
Co se týká tortill - jediné co mne napadá je to, že mohla být málo rozpálená pánev a tortilla se tak pekla o trochu delší dobu než je potřeba, a proto se vysušila. Příště bych je zkusila opékat více zprudka... Snad to už vyjde.
Z kukuřičné mouky jsem je ještě nezkoušela, takže tam Vám bohužel moc neporadím 7
  Krasne fotky odpovědět
A klidne zkuste priste udelat na grilu cela kureci prsa , pote je nakrajet na prouzky a teprve pote jen prohodit na panvi s paprikami a korenim...
A samozrejme do kazde tortily trosku zakysane smetany na maso...
kublanka odpověděl(a)
Přesně! Takhle jsem to jedl v Kalifornii pomalu obden! taky rádi děláme :) ale zkuste to i takhle, samozřejmě existuje X-dalších variant, ale zrovna v tomhle případě je to pouze inspirace, ne přesný návod. Právě proto jsme si mexickou kuchyni tak zamilovali
   odpovědět
Dobry den, chtela bych se zeptat, zda je mozne pouzit na tortilly kukuricnou mouku misto psenicne? dekuji.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, hladkou kukuřičnou moukou bych nahradila 1/2-3/4 pšeničné mouky a sádlo bych nahradila rostlinným olejem. Kukuřičná mouka neobsahuje lepek a pokud by byla použitá pouze samotná, tak práce s tortillami by byla obtížná. Jinak pro klasické kukuřičné tortilly se používá speciální kukuřičná mouka masa harina, která se smísí se špetkou soli a teplou vodou.
U nás se dá koupit ve specializovaných e-shopech nebo prodejnách. S nahrazením kukuřičnou moukou nemáme ale bohužel žádné zkušenosti a budeme rádi, když nám napište jak se Vám povedly.
odpověděl(a)
dekuji moc za odpoved 1
   odpovědět
Ooooommm to vypadá tak skvěle! Inspirace na zítřejší oběd ^_^
kublanka odpověděl(a)
skvěle! tak ať se podaří a hlavně ať chutná!
  Sqelé odpovědět
"Všichni už jsou v Mexiku, buenos dias já taky jdu..."
kublanka odpověděl(a)
Olééééé 9