Kuře s vaflemi


Jedinou kuchařskou soutěž, co doma aktivně sledujeme je Master Chef „JUNIOR“. Respektive sleduje jí náš Adam a to rovnou se zápalem babičky vyhlížející další díl své Ordinace v Ulici. A se srovnatelným zápalem nás již týdny uhání o recept, který v té show viděl – kuře s vaflemi. Samozřejmě se mu to povedlo, tak jako vše co urputně „vyškemrá“ na Blance a výsledkem byl překvapivě fantastický oběd. Takže se už nedivím, proč tohle jídlo je nejprodávanější fast food v Disneylandu a v Londýně ho podává restaurace, kde bych si na rodinnou večeři musel vzít další hypotéku.

Ingredience
Kuře
600 g kuřecích vnitřních prsních filetů
1 lžička soli
1 lžička mletého černého pepře
250 g hladké mouky
1 lžička granulovaného česneku
1 lžička cayenského pepře
½ lžičky mletého chilli
250 ml kysaného podmáslí
řepkový olej na smažení
2 jarní cibulky, nakrájené
Omáčka
100 ml světlé sójové omáčky
30 ml vody
100 g třtinového cukru
1 lžíce sezamového oleje
½ lžíce rýžového octa
½ lžičky chilli vloček
½ lžíce nastrouhaného zázvoru
¾ lžíce nastrouhaného česneku
1 ½ lžíce kukuřičného škrobu+ 1 ½ lžíce vody
Vafle
3 vejce
350 ml kysaného podmáslí
170 ml slunečnicového oleje
185 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku
¾ lžičky jedlé sody
½ lžičky soli
špetka krupicového cukru
Coleslaw
500 g bílého zelí
1 větší mrkev, očištěná
2 jarní cibulky
200 g majonézy
½ menšího citronu
krupicový cukr
pepř
sůl

Postup
Nejdříve připravíme coleslaw. Zelí zbavíme košťálu, nakrouháme ho najemno a očištěnou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Vše dáme do mísy, dobře posolíme a necháme 30-60 minut vypotit. Poté všechnu tekutinu slijeme a přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku. V misce smícháme majonézu, šťávu z ½ citronu a čerstvě mletý pepř. Podle chuti dosladíme cukrem a případně dosolíme. Dresink přimícháme k zelenině a salát dáme odležet do chladničky na zhruba 1 hodinu.

Kuřecí prsní filety dáme do uzavíratelné nádoby a dobře je promícháme s 1 lžičkou mletého pepře a 1 lžičkou soli. Nádobu uzavřeme a maso necháme 30-60 minut odpočinout v chladničce. Mezitím připravíme omáčku. V malém hrnci smícháme sójovou omáčku s vodou, cukrem, sezamovým olejem, rýžovým octem, chilli vločkami, nastrouhaným zázvorem a nastrouhaným česnekem. Za stálého míchání přivedeme k varu. V malé mističce rozmícháme kukuřičný škrob v 1 ½ lžíci vody a směs přilijeme za stálého míchání k vroucí omáčce. Omáčku necháme za občasného míchání jemně probublávat do zhoustnutí na konzistenci sirupu (5-6 minut). Hotovou omáčku ponecháme na podávání.

Připravíme vafle. V míse dobře promícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou, solí a špetkou cukru. V jiné míse prošleháme vejce s podmáslím a olejem a pak po částech zapracujeme sypké suroviny. Vaflovač lehce vymažeme olejem a postupně upečeme vafle.

Ve větší misce smícháme hladkou mouku s česnekem, cayenským pepřem a mletým chilli a do jiné misky nalijeme podmáslí. Odpočinuté filety nejdříve obalíme v mouce, poté v podmáslí a nakonec opět v mouce. Obalené kousky masa pokládáme na mřížku. V hluboké pánvi rozpálíme cca 5 cm vysokou vrstvu oleje na 175 °C a kuřecí kousky v něm usmažíme po částech dozlatova. Přebytečného oleje je zbavíme na papírové utěrce.

Upečené kuřecí kousky dobře ze všech stran potřeme připravenou omáčkou a podáváme na vafli se zelným salátem. Můžeme přiklopit druhou vaflí a podávat také jako sendvič.

Vytisknout

Uvařili jsme 26.4.2020


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  Coleslaw odpovědět
Dobrý den, recept vypadá úžasně netradičně ... Chtěla jsem se zeptat, jestli by dle Vašeho názoru šel něčím nahradit ten coleslaw, který mi prostě nechutná... Moc děkuju za odpověď... Krásný den... L.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, určitě ano, jakoukoliv třeba zeleninou, nebo coleslawem bez majo, nebo rukola, nebo polníček, najemno nakrájený římský salát... fantazie se meze nekladou ;)
   odpovědět
Ó, moc děkuji za recept! Na kuře s vaflemi se chystám už děsně dlouho (asi od té doby, co jsem taky kdysi objevila kouzlo US reality show a velkého Gordona). Nejdřív mi to přišlo moc složitý (včetně překládání cizojazyčného receptu), pak jsem neměla vaflovač a kupovaný vafle jsem nechtěla. No a teď tu mám všechno. Vaflovač od Vánoc - mám. Těhotenský chutě - mám. A ověřený recept - mám (i když, teď už bych si určitě poradila i s tou angličtinou). Alespoň už nemusím vymýšlet, co v týdnu spáchám k obědu.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, tak to jsem rádi, že jsme se takhle trefili. U nás s tím děti otravovali hrozně dlouho intenzivně a Blanka to měla v hlavě asi roky, tak konečně to muselo jít ven :) tak ať chutná!
  zpráva odpovědět
To mi připomíná londýnskou restauraci Duck and Waffle. Je ve 40.patře budovy s výhledem na ikonickou "okurku". Dostala jsem pár let zpátky k Vánocům sobotní brunch v téhle restauraci a kachna na vafli se sladkou omáčkou bylo první jídlo... tak díky za inspiraci.
Milena52
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, přesně na tuhle restauraci narážíme v posledním řádku perexu ;) máme v plánu po všem tom současném nepohodlí tam výhledově vyrazit. Akorát nevím co s Blankou, která má závraťě už když si stoupne na špičky :)))