Ingredience
Kuře
600 g kuřecích vnitřních prsních filetů
1 lžička soli
1 lžička mletého černého pepře
250 g hladké mouky
1 lžička granulovaného česneku
1 lžička cayenského pepře
½ lžičky mletého chilli
250 ml kysaného podmáslí
řepkový olej na smažení
2 jarní cibulky, nakrájené
Omáčka
100 ml světlé sójové omáčky
30 ml vody
100 g třtinového cukru
1 lžíce sezamového oleje
½ lžíce rýžového octa
½ lžičky chilli vloček
½ lžíce nastrouhaného zázvoru
¾ lžíce nastrouhaného česneku
1 ½ lžíce kukuřičného škrobu+ 1 ½ lžíce vody
Vafle
3 vejce
350 ml kysaného podmáslí
170 ml slunečnicového oleje
185 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku
¾ lžičky jedlé sody
½ lžičky soli
špetka krupicového cukru
Coleslaw
500 g bílého zelí
1 větší mrkev, očištěná
2 jarní cibulky
200 g majonézy
½ menšího citronu
krupicový cukr
pepř
sůl
Postup
Nejdříve připravíme coleslaw. Zelí zbavíme košťálu, nakrouháme ho najemno a očištěnou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Vše dáme do mísy, dobře posolíme a necháme 30-60 minut vypotit. Poté všechnu tekutinu slijeme a přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku. V misce smícháme majonézu, šťávu z ½ citronu a čerstvě mletý pepř. Podle chuti dosladíme cukrem a případně dosolíme. Dresink přimícháme k zelenině a salát dáme odležet do chladničky na zhruba 1 hodinu.
Kuřecí prsní filety dáme do uzavíratelné nádoby a dobře je promícháme s 1 lžičkou mletého pepře a 1 lžičkou soli. Nádobu uzavřeme a maso necháme 30-60 minut odpočinout v chladničce. Mezitím připravíme omáčku. V malém hrnci smícháme sójovou omáčku s vodou, cukrem, sezamovým olejem, rýžovým octem, chilli vločkami, nastrouhaným zázvorem a nastrouhaným česnekem. Za stálého míchání přivedeme k varu. V malé mističce rozmícháme kukuřičný škrob v 1 ½ lžíci vody a směs přilijeme za stálého míchání k vroucí omáčce. Omáčku necháme za občasného míchání jemně probublávat do zhoustnutí na konzistenci sirupu (5-6 minut). Hotovou omáčku ponecháme na podávání.
Připravíme vafle. V míse dobře promícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou, solí a špetkou cukru. V jiné míse prošleháme vejce s podmáslím a olejem a pak po částech zapracujeme sypké suroviny. Vaflovač lehce vymažeme olejem a postupně upečeme vafle.
Ve větší misce smícháme hladkou mouku s česnekem, cayenským pepřem a mletým chilli a do jiné misky nalijeme podmáslí. Odpočinuté filety nejdříve obalíme v mouce, poté v podmáslí a nakonec opět v mouce. Obalené kousky masa pokládáme na mřížku. V hluboké pánvi rozpálíme cca 5 cm vysokou vrstvu oleje na 175 °C a kuřecí kousky v něm usmažíme po částech dozlatova. Přebytečného oleje je zbavíme na papírové utěrce.
Upečené kuřecí kousky dobře ze všech stran potřeme připravenou omáčkou a podáváme na vafli se zelným salátem. Můžeme přiklopit druhou vaflí a podávat také jako sendvič.
Kuře s vaflemi
Jedinou kuchařskou soutěž, co doma aktivně sledujeme je Master Chef „JUNIOR“. Respektive sleduje jí náš Adam a to rovnou se zápalem babičky vyhlížející další díl své Ordinace v Ulici. A se srovnatelným zápalem nás již týdny uhání o recept, který v té show viděl – kuře s vaflemi. Samozřejmě se mu to povedlo, tak jako vše co urputně „vyškemrá“ na Blance a výsledkem byl překvapivě fantastický oběd. Takže se už nedivím, proč tohle jídlo je nejprodávanější fast food v Disneylandu a v Londýně ho podává restaurace, kde bych si na rodinnou večeři musel vzít další hypotéku.
Uvařili jsme 26.4.2020
Komentáře
Milena52