Kuře pečené v solné krustě


Jsou jisté standardy Blančina vaření, které nelze pominout. Například ten, že pět minut před samotným vařením zjistí, že jí chybí skladové zásoby některé ze zásadních surovin. Chce dělat Caesar salát a zjistí, že došel parmazán, chce připravit kuře na paprice a nemá papriku, atd.. Pokud je to drobná ingredience, jako třeba koření, tak máme naštěstí po celém domě zlaté sousedy a kamarády. Ale většinou je to tak, že musím vzít batoh a vyrazit na nákup. Odehrává se tak pravidelně dialog: „Dojeď si tam Blanko autem, já tu vroucí vodu zvládnu na 15 minut pohlídat“, apod.. Většinou bez úspěchu a jakožto nekuchař a bohužel i neřidič odcházím na svoji kilometry krátkou procházku.
Nejinak tomu bylo i tentokrát a již po několika minutách jsem se vydal pro sůl. „Procházka ti pomůže, furt chceš hubnout“ zvesela na mne halekala Blanka z balkónu. Zmohl jsem se na skoro upřímný úsměv a úsečné zamávání zpět do oken.
Když jsem donesl své dva kilové pytlíky se solí na pokladnu, tak mladě vtipkující, sotva 60 letá, prodavačka chtěla flirtovat a prohlásila: „Ježíš tolik soli, to byste neměl s Vaší postavou.“ (to velké V tam v intonaci moc nezaznělo). Mně nezbylo než rychle zareagovat: „Hraju si doma na velrybu a potřebuju k tomu moře DO PRDELE!“ (každé to velké písmeno bylo velmi hlasité na celý obchod slyšet – bohužel).
Dovolte mi tímto textem se nejen ospravedlnit, ale především se omluvit mladé paní na kase obchodu Albert. Je mi to líto, příště se Vám srdečně omluvím a nálepky si nevezmu, ať máte pro vnoučata. Ještě jednou se omlouvám.

Ingredience
1 středně velké kuře o váze cca 1,5 kg
2 kg kuchyňské soli
4 bílky
1 lžička kuliček černého pepře
4 lžíce olivového oleje
1 velký nebo 2 malé citróny bez chemického ošetření
5 stroužků česneku
2 hrsti čerstvého tymiánu
2 hrsti čerstvé hladkolisté petrželky


Postup
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Kuře opláchneme pod studenou tekoucí vodou a dobře ho osušíme papírovými utěrkami. Kuličky černého pepře rozdrtíme v hmoždíři.
Hrst tymiánu dáme spolu s hrstí petrželky, olivovým olejem, stroužkem česneku a špetkou rozdrceného pepře do mixéru a rozmixujeme dohladka. Prsty opatrně uvolníme kůži na prsou (nesmíme ji protrhnout) a připravenou bylinkovou pastu vmasírujeme pod uvolněnou kůži, dovnitř a vně kuřete.
Zbylé bylinky nasekáme najemno. Ve velké míse smícháme kuchyňskou sůl se zbytkem pepře, nasekanými bylinkami, nastrouhanou citrónovou kůrou (pouze žlutá část), bílky a 60 ml vody. Měli bychom získat hmotu konzistence vlhkého písku, který by měl jít tvarovat. Citróny přepůlíme nebo rozčtvrtíme a spolu se zbylými stroužky česneku jimi naplníme dutinu kuřete.
Na dno velké pečící mísy navrstvíme zhruba 2 cm silnou vrstvu vlhké soli, na ní položíme kuře a na něj navrstvíme zbylou sůl tak, aby nám kuře zcela zakryla.





Pečeme v předehřáté troubě 2 hodiny. Po upečení necháme kuře 15 minut odpočinout a poté například s pomocí paličky rozbijeme solnou krustu. Kuře kompletně očistíme od soli, odstraníme kůži a ihned podáváme. Nejlépe chutná s vařenými bramborami a zelným salátem.

Vytisknout

Uvařili jsme 13.7.2016


Komentáře

  Kůžička odpovědět
Vypadá to skvěle, s tou navlhčenou solí co vytvoří krustu jsem to neznala, u sousedky jsem takové kuře ochutnala, ale ta ho jen sypkou solí zasypala a obložila. Tohle je asi účinnější.
Jen nechápu, proč bych měla odstraňovat kůžičku, když ta je na tom kuřeti vždycky nejlepší. Připadá mi to, že jsme posedlí zdravou stravou víc než je zdrávo. 6
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, děkujeme. Kůžičku odstraňujem pro vás čtenáře. My osobně si jí dáme, ale je opravdu slanější a pohltí trochu soli. Nebojte, pro nás je zdravá strava - čerstvá strava bez prefabrikátů, ale sůl, cukr, nic čeho bychom se báli :)
  Kuře odpovědět
Tenhle recept vypadá naprosto báječně už z fotek... kuřecí maso navíc doma dělám nejčastěji a soli se s přítelem nebojíme, takže jsme šli do toho. Výsledek jsem naservírovala i celé širší rodině a všichni byli nadšení (jen maminka si postěžovala, že by chtělo dosolit a to jinak skoro nesolí). Přítel se nechal slyšet, že to byly ty nejlepší kuřecí prsa, jaké kdy jedl a babička se omluvila za počáteční nedůvěru (když viděla recept). Takže moc děkuji za recept! 2
kublanka odpověděl(a)
Skvělé! děkujeme moc. To jsem rád, že i babičce chutnalo. 1
   odpovědět
Pěkné, pěkné, asi taky budu muset zkusit ... ;-) :-)
kublanka odpověděl(a)
Super, tak pak dejte vědět, jak chutnalo 1