Kuře pečené v solné krustě
Jsou jisté standardy Blančina vaření, které nelze pominout. Například ten, že pět minut před samotným vařením zjistí, že jí chybí skladové zásoby některé ze zásadních surovin. Chce dělat Caesar salát a zjistí, že došel parmazán, chce připravit kuře na paprice a nemá papriku, atd.. Pokud je to drobná ingredience, jako třeba koření, tak máme naštěstí po celém domě zlaté sousedy a kamarády. Ale většinou je to tak, že musím vzít batoh a vyrazit na nákup. Odehrává se tak pravidelně dialog: „Dojeď si tam Blanko autem, já tu vroucí vodu zvládnu na 15 minut pohlídat“, apod..
Většinou bez úspěchu a jakožto nekuchař a bohužel i neřidič odcházím na svoji kilometry krátkou procházku.
Nejinak tomu bylo i tentokrát a již po několika minutách jsem se vydal pro sůl. „Procházka ti pomůže, furt chceš hubnout“ zvesela na mne halekala Blanka z balkónu. Zmohl jsem se na skoro upřímný úsměv a úsečné zamávání zpět do oken.
Když jsem donesl své dva kilové pytlíky se solí na pokladnu, tak mladě vtipkující, sotva 60 letá, prodavačka chtěla flirtovat a prohlásila: „Ježíš tolik soli, to byste neměl s Vaší postavou.“ (to velké V tam v intonaci moc nezaznělo). Mně nezbylo než rychle zareagovat: „Hraju si doma na velrybu a potřebuju k tomu moře DO PRDELE!“ (každé to velké písmeno bylo velmi hlasité na celý obchod slyšet – bohužel).
Dovolte mi tímto textem se nejen ospravedlnit, ale především se omluvit mladé paní na kase obchodu Albert. Je mi to líto, příště se Vám srdečně omluvím a nálepky si nevezmu, ať máte pro vnoučata. Ještě jednou se omlouvám.
1 středně velké kuře o váze cca 1,5 kg
2 kg kuchyňské soli
4 bílky
1 lžička kuliček černého pepře
4 lžíce olivového oleje
1 velký nebo 2 malé citróny bez chemického ošetření
5 stroužků česneku
2 hrsti čerstvého tymiánu
2 hrsti čerstvé hladkolisté petrželky
Postup
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Kuře opláchneme pod studenou tekoucí vodou a dobře ho osušíme papírovými utěrkami. Kuličky černého pepře rozdrtíme v hmoždíři.
Hrst tymiánu dáme spolu s hrstí petrželky, olivovým olejem, stroužkem česneku a špetkou rozdrceného pepře do mixéru a rozmixujeme dohladka. Prsty opatrně uvolníme kůži na prsou (nesmíme ji protrhnout) a připravenou bylinkovou pastu vmasírujeme pod uvolněnou kůži, dovnitř a vně kuřete.
Zbylé bylinky nasekáme najemno. Ve velké míse smícháme kuchyňskou sůl se zbytkem pepře, nasekanými bylinkami, nastrouhanou citrónovou kůrou (pouze žlutá část), bílky a 60 ml vody. Měli bychom získat hmotu konzistence vlhkého písku, který by měl jít tvarovat. Citróny přepůlíme nebo rozčtvrtíme a spolu se zbylými stroužky česneku jimi naplníme dutinu kuřete.
Na dno velké pečící mísy navrstvíme zhruba 2 cm silnou vrstvu vlhké soli, na ní položíme kuře a na něj navrstvíme zbylou sůl tak, aby nám kuře zcela zakryla.
Pečeme v předehřáté troubě 2 hodiny. Po upečení necháme kuře 15 minut odpočinout a poté například s pomocí paličky rozbijeme solnou krustu. Kuře kompletně očistíme od soli, odstraníme kůži a ihned podáváme. Nejlépe chutná s vařenými bramborami a zelným salátem.
Komentáře
Jen nechápu, proč bych měla odstraňovat kůžičku, když ta je na tom kuřeti vždycky nejlepší. Připadá mi to, že jsme posedlí zdravou stravou víc než je zdrávo.