Jsou jisté standardy Blančina vaření, které nelze pominout. Například ten, že pět minut před samotným vařením zjistí, že jí chybí skladové zásoby některé ze zásadních surovin. Chce dělat Caesar salát a zjistí, že došel parmazán, chce připravit kuře na paprice a nemá papriku, atd.. Pokud je to drobná ingredience, jako třeba koření, tak máme naštěstí po celém domě zlaté sousedy a kamarády. Ale většinou je to tak, že musím vzít batoh a vyrazit na nákup. Odehrává se tak pravidelně dialog: „Dojeď si tam Blanko autem, já tu vroucí vodu zvládnu na 15 minut pohlídat“, apod..
Většinou bez úspěchu a jakožto nekuchař a bohužel i neřidič odcházím na svoji kilometry krátkou procházku.
Nejinak tomu bylo i tentokrát a již po několika minutách jsem se vydal pro sůl. „Procházka ti pomůže, furt chceš hubnout“ zvesela na mne halekala Blanka z balkónu. Zmohl jsem se na skoro upřímný úsměv a úsečné zamávání zpět do oken.
Když jsem donesl své dva kilové pytlíky se solí na pokladnu, tak mladě vtipkující, sotva 60 letá, prodavačka chtěla flirtovat a prohlásila: „Ježíš tolik soli, to byste neměl s Vaší postavou.“ (to velké V tam v intonaci moc nezaznělo). Mně nezbylo než rychle zareagovat: „Hraju si doma na velrybu a potřebuju k tomu moře DO PRDELE!“ (každé to velké písmeno bylo velmi hlasité na celý obchod slyšet – bohužel).
Dovolte mi tímto textem se nejen ospravedlnit, ale především se omluvit mladé paní na kase obchodu Albert. Je mi to líto, příště se Vám srdečně omluvím a nálepky si nevezmu, ať máte pro vnoučata. Ještě jednou se omlouvám.
Ingredience
1 středně velké kuře o váze cca 1,5 kg
2 kg kuchyňské soli
4 bílky
1 lžička kuliček černého pepře
4 lžíce olivového oleje
1 velký nebo 2 malé citróny bez chemického ošetření
5 stroužků česneku
2 hrsti čerstvého tymiánu
2 hrsti čerstvé hladkolisté petrželky
Postup
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Kuře opláchneme pod studenou tekoucí vodou a dobře ho osušíme papírovými utěrkami. Kuličky černého pepře rozdrtíme v hmoždíři.
Hrst tymiánu dáme spolu s hrstí petrželky, olivovým olejem, stroužkem česneku a špetkou rozdrceného pepře do mixéru a rozmixujeme dohladka. Prsty opatrně uvolníme kůži na prsou (nesmíme ji protrhnout) a připravenou bylinkovou pastu vmasírujeme pod uvolněnou kůži, dovnitř a vně kuřete.
Zbylé bylinky nasekáme najemno. Ve velké míse smícháme kuchyňskou sůl se zbytkem pepře, nasekanými bylinkami, nastrouhanou citrónovou kůrou (pouze žlutá část), bílky a 60 ml vody. Měli bychom získat hmotu konzistence vlhkého písku, který by měl jít tvarovat. Citróny přepůlíme nebo rozčtvrtíme a spolu se zbylými stroužky česneku jimi naplníme dutinu kuřete.
Na dno velké pečící mísy navrstvíme zhruba 2 cm silnou vrstvu vlhké soli, na ní položíme kuře a na něj navrstvíme zbylou sůl tak, aby nám kuře zcela zakryla.

Pečeme v předehřáté troubě 2 hodiny. Po upečení necháme kuře 15 minut odpočinout a poté například s pomocí paličky rozbijeme solnou krustu. Kuře kompletně očistíme od soli, odstraníme kůži a ihned podáváme. Nejlépe chutná s vařenými bramborami a zelným salátem.
Komentáře
Jen nechápu, proč bych měla odstraňovat kůžičku, když ta je na tom kuřeti vždycky nejlepší. Připadá mi to, že jsme posedlí zdravou stravou víc než je zdrávo.