Ingredience
8-10 horních kuřecích stehen s kostí a kůží
125 ml medu
250 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
3 lžíce najemno nasekaného čerstvého rozmarýnu
Pomerančový salát
3 pomeranče
1 fenykl
½ limetky
10-15 sušených datlí - bez pecky a přepůlené
50 g baby špenátu
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce nasekaných pistácií
pepř
sůl
Postup
Ve větší míse smícháme pomerančovou šťávu s medem a nasekaným rozmarýnem. Marinádu osolíme, opepříme, přidáme kuřecí stehna, dobře promícháme a necháme 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
V troubě si rozehřejeme gril. Naložená kuřecí stehna rozložíme na plech vyložený alobalem a grilujeme dokřupava (12-15 minut). V průběhu grilování potíráme kuřecí kousky zbylou marinádou. Po upečení necháme maso 10-15 minut odpočinout.
Mezitím si připravíme pomerančový salát. Pomeranče zbavíme s pomocí nože kůry a nakrájíme je na tenké plátky. Fenykl rozčtvrtíme, zbavíme ho tvrdého jádra, nakrájíme na tenké plátky a ihned ho pokapeme šťávou z ½ limetky (zabráníme ztmavnutí). Nakrájený fenykl, pomeranče, špenát a datle dáme do mísy, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a prsty jemně promícháme. Připravený salát dáme na servírovací tác, na něj rozložíme ugrilované kousky a vše posypeme nasekanými pistáciemi. Ihned podáváme.
Grilované kuře s pomerančovým salátem
U nás v lednici jsou pravidelně 3 základní suroviny. Bílé víno, aby tatínek přežil, oříšková čokoláda, aby maminka přežila a spousta pomerančů, abychom přežili všichni.
Aktuální stav je následující – jeden lazar Matyáš, jedna nemocná Blanka. U Adama ve školce jsou 4 z 30 dětí a já jsem si zakázal být nemocný. A k mému cíli nám mají pomáhat právě pomeranče. Vitamín C je potřeba a neustále ho doplňujeme. Tentokrát jsme zkusili využít pomeranče trochu jinak a dokonce jsme si dovolili dětem nabídnout zeleninu. Jak jsou zesláblé, tak nám ani nehodili plné talíře zpátky na hlavu.
Uvařili jsme 7.2.2016
Komentáře
Doufám, že vás neskolila nějaká chřipajzna. Mějte se a vařte!
Clea