Kuře Marbella
Blanka si před spaním pročítá kuchařku "The Silver Palate" a najednou na mne vystřelí, zítra udělám kuře marbella! Na to jí ležérně (nebo spíše ospale) odpovím, že to přece znám. A hned začne vyšetřování, jak to můžu vůbec znát? A odkud to znám? Kdo mi ho uvařil? S kým jsem ho jedl?
No prostě znám a dál se o tom bavit nechci (protože víc o tom nevím a ani nevím, jak to kuře vypadá, ale už jí v tom nechám podusit). Po probděné noci mi slavnostně Blanka oznámí: „Prd znáš! Znáš to totiž jenom proto, že tam každý rok jezdí Slavia na soustředění – do Marbelly.“ A vítězoslavně usne na pár minut, než půjde před rolí kuchařky plnit roli učitelky, ale usne s radostí, jelikož úspěšně sehrála roli Sherlocka.
Ano, jak můžete vidět, žebříček hodnot se v době karantény nemálo změnil.
4 kuřecí stehna, s kostí a kůží (cca 1,5 kg)
6 stroužků česneku, oloupaných a rozmáčknutých nožem
1 lžíce sušeného oregana
1 lžička soli
½ lžičky hrubě mletého černého pepře
60 ml červeného vinného octa
60 ml olivového oleje
cca 100 g vypeckovaných sušených švestek
cca 100 g vypeckovaných zelených oliv
60 g kaparů + 2 lžíce nálevu
3 bobkové listy
50 g hnědého cukru
125 ml suchého bílého vína
1 lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky na podávání
Postup
Kuřecí stehna omyjeme, osušíme a ostrým nožem v kloubu oddělíme paličky od horních částí stehen. Naporcované maso dáme do nejlépe skleněné mísy, přidáme rozmáčknuté stroužky česneku, oregano, sůl, pepř, ocet, olivový olej, švestky, olivy, kapary se 2 lžícemi nálevu a bobkové listy. Vše jemně promícháme, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme do druhého dne marinovat v chladničce.
Následující den předehřejeme pečicí troubu na 175 °C. Namarinované maso i s veškerou marinádou a ingrediencemi, rozložíme v jedné vrstvě do zapékací mísy a přelijeme bílým vínem, ve kterém jsme rozmíchali cukr. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova, přibližně 60 minut. V průběhu pečení maso přeléváme výpekem. Podáváme posypané najemno nasekanou petrželkou.
Komentáře