Kuře Marbella


Blanka si před spaním pročítá kuchařku "The Silver Palate" a najednou na mne vystřelí, zítra udělám kuře marbella! Na to jí ležérně (nebo spíše ospale) odpovím, že to přece znám. A hned začne vyšetřování, jak to můžu vůbec znát? A odkud to znám? Kdo mi ho uvařil? S kým jsem ho jedl?
No prostě znám a dál se o tom bavit nechci (protože víc o tom nevím a ani nevím, jak to kuře vypadá, ale už jí v tom nechám podusit). Po probděné noci mi slavnostně Blanka oznámí: „Prd znáš! Znáš to totiž jenom proto, že tam každý rok jezdí Slavia na soustředění – do Marbelly.“ A vítězoslavně usne na pár minut, než půjde před rolí kuchařky plnit roli učitelky, ale usne s radostí, jelikož úspěšně sehrála roli Sherlocka.

Ano, jak můžete vidět, žebříček hodnot se v době karantény nemálo změnil.

Ingredience
4 kuřecí stehna, s kostí a kůží (cca 1,5 kg)
6 stroužků česneku, oloupaných a rozmáčknutých nožem
1 lžíce sušeného oregana
1 lžička soli
½ lžičky hrubě mletého černého pepře
60 ml červeného vinného octa
60 ml olivového oleje
cca 100 g vypeckovaných sušených švestek
cca 100 g vypeckovaných zelených oliv
60 g kaparů + 2 lžíce nálevu
3 bobkové listy
50 g hnědého cukru
125 ml suchého bílého vína
1 lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky na podávání


Postup
Kuřecí stehna omyjeme, osušíme a ostrým nožem v kloubu oddělíme paličky od horních částí stehen. Naporcované maso dáme do nejlépe skleněné mísy, přidáme rozmáčknuté stroužky česneku, oregano, sůl, pepř, ocet, olivový olej, švestky, olivy, kapary se 2 lžícemi nálevu a bobkové listy. Vše jemně promícháme, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme do druhého dne marinovat v chladničce.



Následující den předehřejeme pečicí troubu na 175 °C. Namarinované maso i s veškerou marinádou a ingrediencemi, rozložíme v jedné vrstvě do zapékací mísy a přelijeme bílým vínem, ve kterém jsme rozmíchali cukr. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova, přibližně 60 minut. V průběhu pečení maso přeléváme výpekem. Podáváme posypané najemno nasekanou petrželkou.

Vytisknout

Uvařili jsme 23.4.2020


Komentáře

   odpovědět
naprosto famozni. trochu jsem se bala, ze to bude strasne kysely ale vubec. je to fakt skvely a jednoduchy. diky za recept
kublanka odpověděl(a)
skvělé, děkujeme moc