4 kuřecí stehna, s kostí a kůží (cca 1,5 kg)
6 stroužků česneku, oloupaných a rozmáčknutých nožem
1 lžíce sušeného oregana
1 lžička soli
½ lžičky hrubě mletého černého pepře
60 ml červeného vinného octa
60 ml olivového oleje
cca 100 g vypeckovaných sušených švestek
cca 100 g vypeckovaných zelených oliv
60 g kaparů + 2 lžíce nálevu
3 bobkové listy
50 g hnědého cukru
125 ml suchého bílého vína
1 lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky na podávání
Postup
Kuřecí stehna omyjeme, osušíme a ostrým nožem v kloubu oddělíme paličky od horních částí stehen. Naporcované maso dáme do nejlépe skleněné mísy, přidáme rozmáčknuté stroužky česneku, oregano, sůl, pepř, ocet, olivový olej, švestky, olivy, kapary se 2 lžícemi nálevu a bobkové listy. Vše jemně promícháme, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme do druhého dne marinovat v chladničce.

Následující den předehřejeme pečicí troubu na 175 °C. Namarinované maso i s veškerou marinádou a ingrediencemi, rozložíme v jedné vrstvě do zapékací mísy a přelijeme bílým vínem, ve kterém jsme rozmíchali cukr. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova, přibližně 60 minut. V průběhu pečení maso přeléváme výpekem. Podáváme posypané najemno nasekanou petrželkou.

Komentáře