Asi všichni pravidelní čtenáři našeho blogu znají příběh o prvním jídle, co mi Blanka uvařila. Pro ty z vás, co neví, bylo to kuře na meruňkách a Blanka s ním u mne příliš nezabodovala (více zde).
A dnes je to tu zase. Meruňky nahradilo mango, pár ingrediencí se změnilo a po necelých 9 letech tady máme druhý pokus. Tím bych zde nejraději dnešní příspěvek skončil, ale musím napsat, abych byl k Blance upřímný, bylo to fantastické.
Tak a teď mě určitě v nejbližší době čeká již zmiňované kuře na meruňkách, protože toto byl zaručeně test současného nastavení mých chuťových buněk. Pánbůh s námi a zlé pryč, držte mi palce ať to přežiji.
Ingredience
600 g kuřecích prsou bez kosti a kůže
60 ml medu
60 ml rýžového vína mirin
60 ml sójové omáčky s nižším obsahem soli
1 stroužek česneku
1-2 cm čerstvého zázvoru
2 středně velká manga (méně zralá)
4 lžíce slunečnicového oleje
½ cibule – nakrájená na nudličky
jarní cibulka – nakrájená zelená část
bílý sezam
Postup
Česnek s oloupaným zázvorem rozmixujeme spolu s 1 lžičkou vody dohladka. Vzniklou česnekovo-zázvorovou pastu smícháme s medem, mirinem a sójovou omáčkou a dobře promícháme. Kuřecí prsa nakrájíme na kostky a zalijeme je polovinou marinády. Maso necháme marinovat 1-2 hodiny v lednici. Minimálně 30 minut před přípravou je vyndáme z lednice a necháme je prohřát na pokojovou teplotu.
Manga oloupeme, zbavíme je pecky a nakrájíme na kostky. Ve velké pánvi rozpálíme slunečnicový oleje a zprudka na něm orestujeme nakrájenou cibuli a naložené maso. Jakmile se veškerá tekutina odpaří, přidáme nakrájené mango a přilijeme zbylou marinádu. Velmi krátce povaříme a přimícháme nakrájenou jarní cibulku. Ihned podáváme s rýží a posypané bílým sezamem.
Komentáře