Kuře s hlívou ústřičnou na křupavé topince


Jestli jsme o letošních hektických prázdninách něco nezvládli, kromě blogu, tak to byl výlet na houby. Plánovali jsme ho tak dlouho, až bylo po houbách. Přitom na houby chodíme rádi, obě děti se v lese uklidní a berou to jako bojovku, Blanka je zase jak utržená ze řetězu a plní košík za košíkem a já – já si chodím na konci průvodu a kochám se přírodou.
Ostatně podoba se starým Homolkou není jen vizuální, ale i duševní:
"Já ti řeknu, příroda to je chrám..."
Nakonec jsme museli skočit na trh a tam měli pouze hlívu, ale ta je zase tuze zdravá, tak nám snad vynahradí absenci procházky po lese.

Ingredience (4 porce)
8 kuřecích paliček
4 lžíce slunečnicového oleje
350 g hlívy ústřičné – nakrájené na větší kousky
1 šalotka – nakrájená najemno
2 větvičky tymiánu
2 lžíce hladké mouky
125 ml bílého vína
350 ml kuřecího vývaru
60 ml šlehačky
4 silnější plátky den starého chleba
najemno nasekaná hladkolistá petrželka
pepř
sůl


Postup
Troubu si předehřejeme na 175 °C. V silnostěnném (nejlépe litinovém) hrnci rozehřejeme 2 lžíce slunečnicového oleje. Kuřecí paličky omyjeme, osušíme papírovou utěrkou, osolíme, opepříme a opečeme na rozpáleném slunečnicovém oleji ze všech stran dozlatova. Kuřecí kousky vyndáme na talíř a do rozpálené pánve přidáme nakrájenou hlívu ústřičnou. Za občasného míchání restujeme dozlatova. Opečenou hlívu vyndáme děrovanou naběračkou z pánve ke kuřecímu masu a do pánve přilijeme zbývající 2 lžíce slunečnicového oleje a šalotku na něm necháme za stálého míchání zesklovatět. Na závěr přidáme 2 lžíce hladkou mouky, kterou necháme krátce zarestovat. Přilijeme bílé víno a za stálého míchání necháme vařit do zhoustnutí. Přilijeme kuřecí vývar, do hrnce vrátíme kuřecí maso, orestovanou hlívu ústřičnou a přivedeme k varu. Celý hrnec dáme do předehřáté trouby a necháme péct 15-20 minut.
Těsně před podáváním opečeme na malém množství slunečnicového oleje plátky chleba dozlatova.
Jakmile je kuře hotové, vyndáme ho z omáčky a uložíme ho v teple. Hrnec s omáčkou vrátíme na plotýnku a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí (3-5 minut). Jakmile je omáčka dostatečně zredukovaná, stáhneme ji z ohně a vmícháme šlehačku. Dochutíme solí a pepřem.
Plátek opečeného chleba dáme na talíř, na něj položíme 2 kuřecí paličky a vše přelijeme omáčkou s hlívou ústřičnou. Na závěr posypeme najemno nasekanou hladkolistou petrželkou a ihned podáváme.

Vytisknout

Uvařili jsme 15.9.2016


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
   odpovědět
Recept není moc časově náročný a výsledek je výtečný, taky bych si po dojedení ještě dala. Moc jsme si pošmákli.

DALŠÍ výborný recept.

Fajn večer
kublanka odpověděl(a)
Super, děkujeme :) jednoduché a dobré, tak bych tenhle recept shrnul :)
   odpovědět
Sleduji tento blog již poměrně dlouho, pár receptů z něho odvařila a dnes večer zkusila i tento. Ještě nikdy jsem zde svým komentářem nepřispěla, nicméně po prohlédnutí 'comment boxu' se prostě musím ozvat.
Tento recept je absolutně VYNIKAJÍCÍ. Je pravda, že jsem si s ním pořádně pohrála a pár věcí si přizpůsobila (bílé jsem dala polosuché, paličky po společném pečení s omáčkou dopekla sólo pod grilem dokřupava a omáčku se smetanou povařila, aby se na topince vyloženě táhla a nestékala příliš do stran), nicméně Gró zůstalo stejné a říkám, že jsem objevila malé 'pokrmové' nebe. Sotva jsem dojedla a hned bych si dala ještě! Děkuji ❤️
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc, krásně se to čte a myslím, že budeme muset zkusit i vaší úpravu ;)
  Kure s topinkou odpovědět
Tento recept jako jediny od Vas me neskutecne zklamal..nešmakovalo nam to.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, tak to je nám líto. Tisíc lidí tisíc chutí, ale slibujeme, že se polepšíme 1 a děkujeme za zpětnou vazbu
   odpovědět
Zdravím Vás, tak tohle vypadá dost luxusně, a přitom je to tak jednoduchý recept... :) Určitě vyzkouším! Mimochodem, zkusila jste hlívu smaženou v trojobalu jako řízek? To je neskutečná dobrota, a překvapivě je ta hlíva měkká. 1
kublanka odpověděl(a)
Jéé, díky za tip, to musíme zkusit 1 děkujeme moc 1