Vánoční kuba


Jsou situace, které nikdy nezažiji. Na Měsíc nevstoupím, Stanley Cup nad hlavu nezvednu a vyspat se 8 hodin v klidu je již také passé. A ještě jednu věc stoprocentně nezažiji - vidět zlaté prasátko. Od té doby co Blanka začala vařit její kubu, tak se nikdy nedokáži postit celý den. Respektive se přecpu kubou natolik, že oddaluji i večeři, z čehož jsou doma děti dost nervní. A tento recept není nutný dělat jen na Vánoce, vskutku stojí za to, aby byl začleněn do pravidelného jídelníčku.

Ingredience
500 g ječných krup lámanky
4 stroužky česneku
5 lžic sádla + na vymazání
50 g sušených hub
sůl
pepř


Postup
Sušené houby minimálně na dvě hodiny namočíme do vody. Po dvou hodinách přelijeme houby i s výluhem do hrnce a uvaříme do měkka. Uvařené houby scedíme a překrájíme.
Lámanku propláchneme studenou vodou a namočíme ji na 30 minut do většího množství studené vody. Poté do stejné vody přidáme sůl a dáme vařit na 10-15 minut. Průběžně mícháme. Uvařenou lámanku propláchneme a dáme do zapékací misky vymazané sádlem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Česnek utřeme se solí a spolu se sádlem, houbami a pepřem zamícháme do uvařené lámanky. Povrch uhladíme a dáme zapéct do předehřáté trouby na 20-25 minut.



Můžeme rovněž použít několik menších zapékacích mističek, ve kterých můžeme přímo kubu servírovat.



Podáváme s kyselou okurkou nebo kysaným zelím.

Vytisknout

Uvařili jsme 24.12.2014


Komentáře

Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.