Krajkové sušenky


Původně jsem chtěl napsat, jak miluji krajku, ale sklouzl bych do takových detailů, že by to přes Blančinu cenzuru neprošlo. Nakonec vám napíšu o hospodyni Blance. To bude přeci jen lepší, vždyť je to proboha máma od dvou dětí!
Včera večer, když jsem konečně poslal našim odběratelům druhý newsletter od Kublanky, si Blanka uvědomila, že máme roční výročí od založení Kublanky. Rychle začala vymýšlet, co by mohla upéct, uvařit. Prošmejdila celou spíž, lednici, sklep a snad i kufr v autě, ale nic pořádného nenašla, teda kromě tisíce kousků navždy ztraceného lega.
Nakonec si ale uvědomila, že má hodně, spousty, prostě moře přebytků mandlí a mandlové moučky. No a zbytek příběhu si přečtěte už níže. A za nějakých 30 minut můžete i ochutnat.
A proč krajkové? Protože až je upečete, podívejte se skrze ně do světla. Nevím jak vy, ale já s moji průměrnou fantazií vidím jasnou krajku.

Ingredience (cca 20 kusů)
115 g másla
100 g cukru krupice
1 lžíce hladké mouky
špetka soli
75 g mandlové moučky
2 lžíce plnotučného mléka
1 lžička nastrouhané pomerančové kůry – pouze oranžová část
100 g minimálně 50% čokolády


Postup
Troubu si předehřejeme na 175 °C. V nepřilnavé pánvi si na mírném ohni za stálého míchání rozpustíme máslo. K rozpuštěnému máslu přimícháme s pomocí metličky cukr, mouku a špetku soli. Jakmile se nám cukr zcela rozpustí a těstíčko připomíná svým vzhledem majonézu (máslo se již neodděluje), vmícháme mandlovou moučku a mléko. Měla by nám vzniknout hladká, mírně zahuštěná hmota. Poté stáhneme z ohně a přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru. Hmotu necháme vychladnout 5-10 minut.
Mezitím si vyložíme plechy pečícím papírem. Částečně ztuhlou sušenkovou hmotu rozdělíme na připravené plechy (1 sušenka = 1 lžička). Pro snazší práci je dobré vymastit si lžičku, např. slunečnicovým olejem. Mezi jednotlivými sušenkami ponecháváme rozestupy 7-8 cm.



Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (8-10 minut). V polovině pečení plechy otočíme. Při pečení sušenky sledujeme, protože se velmi rychle spálí. Pokud by se nám sušenky roztekly do nepravidelného tvaru, můžeme jejich tvar v průběhu pečení opravit nožem. Upečené sušenky stáhneme i s pečícím papírem z plechů a necháme je zcela vychladnout. Pokud máme nespotřebované těsto, necháme plechy zcela vychladnout, vyložíme je čistým pečícím papírem a spotřebujeme zbývající těsto. Zpravidla těsto vystačí na 4 plechy.



Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, vždy jí spojíme dvě sušenky a necháme ji zatuhnout.



Sušenky skladujeme v chladu ve vzduchotěsné nádobě. Jednotlivé vrstvy oddělíme pečícím papírem.

Vytisknout

Uvařili jsme 22.12.2015


Komentáře

  Problem s testem odpovědět
Moc zdravim a smekam pred vasim blogem. Moc rada ho sleduji. Dnes jsem se dala do vyroby susenek, ale zradilo me testo. Uz pri spojovani cukru s maslem to trvalo nejak dlouho a mozna jsem nevydrzela do monentu,kdy se mapridat mandlova mouka. Nicmene, me to cele zhrudkovatelo:-). Nemate tuseni, kde by mohl byt problem? Susenky vypadaji vyborne a me se nechce vzat:-) dekuji. Silvie
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, předem moc děkujeme. Jinak jak píšete, opravdu se to musí vydržet a být trpělivá a ono se to spraví. Ještě je možné, že jste měla studenou mandlovou mouku z ledničky. Fakt je nutné to míchat až do konzistence a la "majonéza". 1
   odpovědět
Další skvěle vypadající a určitě i chutnající sušenka. Jenom si ji musím ponechat na povánoční čas, ale velmi se na ni těším.
Děkuji za výborné recepty, se kterými se táák dobře pracuje, a milé komentáře k nim. Přeji vám krásné Vánoce a dobrý nový rok, ve kterém se těším na další kulinářská překvapení. Jste jednoznačně můj nejoblíbenější blog o jídle!
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc! I Vám přejeme klidné a spokojené Vánoce a úspěšný nový rok. Budeme se snažit v dalším roce držet "úroveň", která se Vám líbí. Děkujeme moc Kuba a Blanka