Krajkové sušenky
Původně jsem chtěl napsat, jak miluji krajku, ale sklouzl bych do takových detailů, že by to přes Blančinu cenzuru neprošlo. Nakonec vám napíšu o hospodyni Blance. To bude přeci jen lepší, vždyť je to proboha máma od dvou dětí!
Včera večer, když jsem konečně poslal našim odběratelům druhý newsletter od Kublanky, si Blanka uvědomila, že máme roční výročí od založení Kublanky. Rychle začala vymýšlet, co by mohla upéct, uvařit. Prošmejdila celou spíž, lednici, sklep a snad i kufr v autě, ale nic pořádného nenašla, teda kromě tisíce kousků navždy ztraceného lega.
Nakonec si ale uvědomila, že má hodně, spousty, prostě moře přebytků mandlí a mandlové moučky. No a zbytek příběhu si přečtěte už níže. A za nějakých 30 minut můžete i ochutnat.
A proč krajkové? Protože až je upečete, podívejte se skrze ně do světla. Nevím jak vy, ale já s moji průměrnou fantazií vidím jasnou krajku.
115 g másla
100 g cukru krupice
1 lžíce hladké mouky
špetka soli
75 g mandlové moučky
2 lžíce plnotučného mléka
1 lžička nastrouhané pomerančové kůry – pouze oranžová část
100 g minimálně 50% čokolády
Postup
Troubu si předehřejeme na 175 °C. V nepřilnavé pánvi si na mírném ohni za stálého míchání rozpustíme máslo. K rozpuštěnému máslu přimícháme s pomocí metličky cukr, mouku a špetku soli. Jakmile se nám cukr zcela rozpustí a těstíčko připomíná svým vzhledem majonézu (máslo se již neodděluje), vmícháme mandlovou moučku a mléko. Měla by nám vzniknout hladká, mírně zahuštěná hmota. Poté stáhneme z ohně a přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru. Hmotu necháme vychladnout 5-10 minut.
Mezitím si vyložíme plechy pečícím papírem. Částečně ztuhlou sušenkovou hmotu rozdělíme na připravené plechy (1 sušenka = 1 lžička). Pro snazší práci je dobré vymastit si lžičku, např. slunečnicovým olejem. Mezi jednotlivými sušenkami ponecháváme rozestupy 7-8 cm.
Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (8-10 minut). V polovině pečení plechy otočíme. Při pečení sušenky sledujeme, protože se velmi rychle spálí. Pokud by se nám sušenky roztekly do nepravidelného tvaru, můžeme jejich tvar v průběhu pečení opravit nožem. Upečené sušenky stáhneme i s pečícím papírem z plechů a necháme je zcela vychladnout. Pokud máme nespotřebované těsto, necháme plechy zcela vychladnout, vyložíme je čistým pečícím papírem a spotřebujeme zbývající těsto. Zpravidla těsto vystačí na 4 plechy.
Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, vždy jí spojíme dvě sušenky a necháme ji zatuhnout.
Sušenky skladujeme v chladu ve vzduchotěsné nádobě. Jednotlivé vrstvy oddělíme pečícím papírem.
Komentáře
Děkuji za výborné recepty, se kterými se táák dobře pracuje, a milé komentáře k nim. Přeji vám krásné Vánoce a dobrý nový rok, ve kterém se těším na další kulinářská překvapení. Jste jednoznačně můj nejoblíbenější blog o jídle!