Kořeněné kuře s mrkvovo-cizrnovým salátem


Cizrnu zná snad už téměř každý. O trochu méně čtenářů má i zkušenost jak chutná. Ale kolik procent čtenářů ví, jak vypadá rostlina cizrny? Musíme se přiznat, že do teď jsme to nevěděli. Že já něco nevím, je vcelku pravidlem, ale že ani Blanka nevěděla, jak vypadá rostlina cizrny je pro mne šokující. Škodolibě šokující, protože výjimečně v tom nejsem sám. Tak až si budete připravovat toto výborné kuře se salátem z cizrny a mrkve, tak si zkuste "vygooglit" jak vypadá rostlina cizrny. A vy, co to víte, tak prosím nenapovídejte. I když je dost možné, že poslední dva lidé na celém světě, kteří nevěděli jak vypadá rostlina cizrny, jsme byli my dva.

Ingredience (4 porce)
Kuře
8-12 kuřecích paliček
5 lžic olivového oleje
1 lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
2 stroužky česneku, najemno nastrouhané
1 lžička mletého chilli
1 lžička mletého koriandru
1 lžička kurkumy
1 lžička garam masala
1 limeta, šťáva
sůl
zakysaná smetana na podávání
Mrkvovo-cizrnový salát
5 lžic olivového oleje
1 zelená chilli paprička, nakrájená na kolečka
1 stroužek česneku, nasekaný najemno
400 g sterilované cizrny, scezená a propláchnutá
3 mrkve, nakrájené na nudličky
1 limeta
svazek čerstvého koriandru
čerstvě mletý černý pepř
sůl

Postup
Troubu předehřejeme na 200 °C. V misce smícháme olivový olej, nastrouhaný zázvor, nastrouhaný česnek, chilli, mletý koriandr, kurkumu, garam masalu a šťávu z 1 limety. Přidáme kuřecí paličky a dobře je v marinádě obalíme. Necháme 20-30 minut odpočinout při pokojové teplotě.
Mezitím si ve velké pánvi rozehřejeme na mírném ohni 5 lžic olivového oleje, přidáme nakrájenou chilli papričku s najemno nasekaným česnekem a necháme krátce orestovat. Jakmile se česnek rozvoní, přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, osolíme, necháme krátce orestovat a stáhneme z ohně. Na závěr přimícháme scezenou a propláchnutou cizrnu a dochutíme limetovou šťávou, pepřem a solí. Těsně před podáváním vmícháme nahrubo nasekaný koriandr.
Odpočinuté kuřecí paličky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme je v předehřáté troubě dozlatova a dokřupava. Ihned podáváme s mrkvovo-cizrnovým salátem a kopečkem zakysané smetany.

Vytisknout

Uvařili jsme 23.2.2017


Komentáře

   odpovědět
Zdravím Blanko a Kubo,

jako vždy a všechny recepty tady. Tedy ty, co už jsem odvařila a které jsme ochutnali. Už to je blbý, že jo 5. Ale opravdu je to strašně dobré. Díky těm limetkám to má sakra dobrou chuť.

Indické kuchyni jsme propadli před pár lety. Poprvé mi indická kuchyně tedy vůbec nechutnala. Buď to bylo kuchařem, nebo zrovna typem jídla. Nevím. Proto jsem se dlooouho zdráhala dát indické kuchyni druhou šanci. Úplně jsem tomuto druhu kuchyně propadla po naší jedné dovolené. Pálivé jídlo mám ráda, ale manžel ho přímo miluje. A koriandr? Na ten už nedám dopustit a cpu ho všude. K pálivému indickému jídlu, myslím. A cizrnový humus? No to je taky nej. Zbylo mi trochu cizrny, tak mám asi jasno, co ještě umatlám. S čerstvým chlebem, hmmm.

Super kus odvedené práce. Smekám před vámi.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, moc děkujeme, že i tento recept vás bavil. U nás indickou miluje Blanka, já už tolik ne, ale naučila mě ji jíst a pálivé milujeme všichni včetně dětí. děkujeme K.