Kokosové lívance s limetkovým sirupem


Každý kamarád, který jede do USA nebo Anglie, od nás vždy dostane seznam kuchařek, co chceme přivézt. A vzhledem k tomu, že kuchařky jsou nejen drahé, ale i velké až obrovské, tím pádem neskladné a těžké, tak nám zatím nikdo nikdy nic nepřivezl.
Až doteď!
Kolega, nový kolega – což leccos vysvětluje, letěl do New Yorku a přivezl nám kuchařku Gordona Ramseyho – „Home Cooking“.
A právě z této kuchařky je recept na kokosové lívance s mangem. Takže Ti děkujeme Filipe. A děkujeme i Tobě Gordone (přelož si to v google translate).

Ingredience
95 g sušeného kokosu
95 g hladké mouky
1 ½ lžičky prášku na pečení
1 vejce
240 ml kokosového mléka
1 lžíce medu
slunečnicový olej na smažení
1 zralé mango
Limetkový sirup
150 g cukru krupice
160 ml vody
4 limetky


Postup
Sušený kokos dáme do mixéru a rozmixujeme ho na moučku (cca 1 minuta). K rozmixovanému kokosu přidáme mouku spolu s pečícím práškem a několikrát vše krátce promixujeme. Sypké suroviny přesypeme do větší mísy, přidáme prošlehané vejce, kokosové mléko, 1 lžíci medu a důkladně prošleháme. Těsto zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho 15 minut odpočinout.
Mezitím si připravíme limetkový sirup. Cukr krystal dáme spolu s vodou, šťávou ze 4 limetek a nastrouhanou kůrou z 1 limetky (pouze zelená část) do malého hrnce. Za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile se nám cukr zcela rozpustí, stáhneme plamen a sirup necháme následujících 15 minut probublávat. Sirup by měl zhoustnout.
Na mírném ohni si v pánvi rozpálíme slunečnicový olej. Větší polévkovou lžící nabereme lívancové těsto a vlijeme ho do rozpáleného oleje. Lžící vytvarujeme lívanec, který pečeme z obou stran dozlatova. Podle velikosti pánve pečeme najednou 2-4 lívance. Upečené lívance zbavíme přebytečného oleje na papírové utěrce. Pokud je potřeba přidáme do pánve další olej a pokračujeme v pečení zbývajících lívanců.
Mango oloupeme a nakrájíme ho na proužky. Upečené lívance ihned podáváme polité limetkovým sirupem a plátky manga.





Vytisknout

Uvařili jsme 14.6.2015


Komentáře

   odpovědět
Zdavím Vás,
vlila jsem do toho kokosové mléko Alnatura a jsou hooodně mastné. Mrkla jsem na to kokosové mléko a zdá se mi mastné samo o sobě O.o Myslíte si, že to je tím, znáte toto mléko Alnatura, prosím? 7
kublanka odpověděl(a)
Zdravím Lucie, my jsme tam asi dávali taky alnatura... nebo prostě řada z DM (nejsme si už jisti, ale asi zelený obal). Pokud je to mastný v tomhle poměru, tak možná příště zkusit odlehčené kokosové mléko. Oni ty lívance jsou hutnější s tím kokosem, není to tak lehké jako klasické lívancové těsto. Taky jsme jich teda nesnědli každý deset, ale pouze 2 na hlavu a pak jsme si šli vařit mátový čaj jak jsme se přejedli :)
odpověděl(a)
áno, zelené ... K tomu pokud se nechá v chladu, na vrchu se usadí krusta - hmmm, myslím, z toho kokosového krému / oleje / nevím... Uvidím, eventuelně později vliji jiné. Díky Vám za odpověď a za receptíky. Klidný večer.
   odpovědět
Na kolik je to porcí? Na 2?

A jinak teda boží blog, hlavně krásné fotky. Kdybyste ještě vychytali některé pravopisné chybky, bylo by to dokonalé 1
kublanka odpověděl(a)
Většinu receptů děláme pro nás 4 a to jsme jedlíci. Teda hlavně já (Kuba).
Ad pravopisné chyby, tam nás trápí bota, to vím, ale ani jeden s Blankou, byť vš vzdělaní, pravopis moc neovládáme. Teda Blanka docela jo, ale já jsem s ním hodně na štíru. Musíme doufat, že to není geneticky přenosné a za pár let nám oba kluci budou dělat korektury. Do té doby to musíme nějak přečkat 1 1 1

ještě jednou děkujeme. a pokud najdete chybu tak hned nám dejte vědět a rádi to opravíme, ať nevypadáme za úplný blbce 9
  Uzasne odpovědět
Vypada to nadherne, ja dnes delala livance napul z pohankove a psenicne celozrnne mouky a taky super podle Kitchenette. A ty vase urcite taky vyzkousim. Musim rict, ze livance miluji pro jejich rychlost:-)krasny web!! Smekam 1
kublanka odpověděl(a)
děkujeme, určitě zkuste. My zase musíme zkusit podle Kitchenette. Nicméně stejně máme nejradši ty klasické. Ty se dají totiž krásně jíst i později studené s čímkoliv 1 a děkujeme ještě jednou ;)
   odpovědět
Ty Vaše komentáře k receptům jsou boží! 5
kublanka odpověděl(a)
děkujeme :) měl jsem zrovna asi silnější chvilku... ;)