Koblihy St John Bakery


Nejlepší koblihy mají v Maso a kobliha a to mi nikdo nevymluví. Dokonce máme s kolegy domluvu, že kdo tam jde na oběd, musí přinést alespoň jednu zpátky do kanceláře.
Jenže pak to dopadne tak, že pět lidí stojí nad jednou koblihou a přemýšlí, jak ji příborovým nožíkem nejlépe spravedlivě rozdělit.
Ostatně koblihy jsou u nás v práci v kurzu neustále. Stačí na poradě sáhnout na mobil a hned je to “za koblihu”, tzn. že další den se nemusím starat o snídani, protože proviněný musí všem přinést koblihy ke snídani. Leckdy si s naší koblihovou závislostí připadám jako na americké policejní stanici.
No a jelikož se blíží nepříjemné výročí, kdy mám zase o rok blíže do důchodu, tak se Blanka rozhodla, že místo dortu připraví pro kolegy koblihy. A ne ledajaké, ale koblihy od St. John Bakery, které jsou dokonce oceněné michelinskou hvězdou.

Ingredience (na 20 kusů)
Těsto
500 g hladké mouky
60 g cukru krupice + na obalení
10 g soli
15 g čerstvého droždí
4 vejce
½ citrónu – najemno nastrouhaná kůra (pouze žlutá část)
150 g vody
125 g změklého másla
slunečnicový olej na smažení
Náplň
500 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk
6 žloutků
125 g cukru krupice
80 g hladké mouky
200 ml 40% šlehačky


Postup
Ve vodě rozmícháme droždí. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, sůl, citrónovou kůru, 4 vejce a rozpuštěné droždí. Za pomoci elektrického hnětače vypracujeme těsto. S hnětením těsta pokračujeme až do okamžiku, kdy se začne formovat do koule a bude se oddělovat od stěn mísy (8 minut). Malé množství mouky přidáme pouze v případě, že se nám těsto nezačne ani po uplynutí 8 minut hnětení oddělovat od stěn mísy.
K dobře vypracovanému těstu po částech zapracujeme s pomocí elektrického hnětače máslo (po cca 25 g). Jakmile je máslo zapracované, hněteme těsto na vysokou rychlost až do okamžiku, kdy je těsto krásně lesklé a velmi pružné. Mísu s těstem zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut). Poté těsto prohněteme, znovu ho zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho kynout do druhého dne v lednici.
Následující den si z pečícího papíru vystřihneme 20 čtverců, které rozložíme na pečící plech a hodně pomoučíme. Odpočinuté těsto rozdělíme na 20 stejných kousků (po cca 50 g), ze kterých na pomoučeném vále vyválíme kuličky, které rozložíme na připravené čtverce pečícího papíru. Vyválené kuličky pomoučíme, zakryjeme je potravinářskou fólií a necháme je kynout do zdvojnásobení velikosti (3 – 4 hodiny).



V pánvi si rozehřejeme vysokou vrstvu slunečnicového oleje na 180 °C. Vykynuté koblihy s pomocí pečícího papíru překlopíme do rozpáleného oleje a smažíme je z každé strany 2 minuty. Usmažené koblihy zbavíme přebytečného oleje na papírové utěrce. Ještě teplé je obalíme v cukru krupici a po vychladnutí je plníme krémem.

Náplň
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože z něj vyškrábneme semínka, která dáme spolu i s luskem do hrnce s plnotučným mlékem. Na mírném ohni přivedeme za občasného míchání k varu.
Mezitím prošleháme v misce cukr krupici se žloutky a poté k nim prosejeme hladkou mouku a opět prošleháme.
Jakmile mléko začne vřít, přelijeme ho tenkým pramínkem za stálého šlehání k prošlehaným žloutkům. Potom směs přelijeme zpět do hrnce a za stálého míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí (5 minut). Velmi hustý krém přepasírujeme přes nerezový cedník, na jeho povrch přitlačíme potravinářskou fólii, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté dáme krém vychladit do lednice. Druhý den vyšleháme šlehačku, kterou s pomocí metličky promícháme s vychlazeným krémem. Krémem naplníme cukrářský sáček, nožem uděláme v koblize otvor a naplníme ji připraveným krémem.







Vytisknout

Uvařili jsme 21.1.2016


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  Donuty odpovědět
Dobry den, miluju koblihy ale radeji je mam ve forme donitu kde je poleva nahore na koblizku, chci se zeptat zda muzu pouzit tohle stejne testo i na donuty? Kde je uprostred vykrojene kolecko????, myslim si ze by to nemel byt problem ale radeji se ptam:) dekuji za odpoved:)
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, moc bychom to nedoporučovali, tohle těsto je velmi specifické a háklivé na vyfouknutí. Je to moc velké riziko. Zkuste raději tenhle recept, ten se vám určitě bude líbit: http://www.kublanka.cz/index/donuty

děkujeme K+B
  Koblizky odpovědět
Dobře odpoledne, rozhodla jsem se také pustit do koblizku a povedly se skvěle. Jen musím říct, že časově to byla fuška, ale vysledek stal za to. Moc díky a těším se na další receptiky. 1
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, tak to jsme moc rádi. Holt to není recept na rychlou snídani, ale stojí to za to :) děkujeme
  těsto odpovědět
Ještě jsem se chtěla zeptat, zrovna je dělám, hnětu těsto v eletrickém hnětači, to těsto se pořád lepí, a netvaruje se do koule, pořád přidávám mouku a pořád nic, pořád je dost lepivé tak nevím :( má mít normální tvar koule jako u každého kynutého těsta, které se dává kynout?
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, těsto bude opravdu velmi hodně lepivé. A opravdu se musí hnětat osm minut elektrickým hnětačem. Teprve poté, pokud se těsto nezačne při hnětání oddělovat od stěn mísy a formovat "koule", která ale bude stále hodně lepivá, tak přidat velmi MALÉ množství mouky. Těsto se zpevní až po zapracování másla a nočním kynutím v lednici. Čím více mouky se bude přidávat, tím budou koblihy tužší a méně nadýchané :(
  Misto vanil. Lusku odpovědět
Dobry den, vanilkovy lusk nekupuji, je moc drahy, mohla by jste mi prosim doporucit co misto nej, nebo ho uplne vynechat? Moc dekuji
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den Zuzano, vanilkovy extrakt od dr.oetker (cca 1/2 lzicky), nebo cast cukru nahradit vanilkovym cukrem. Vanilka je zde zasadni surovina, takze bych ji nevynechavala. 1
  koblihy odpovědět
Dobrý den, dnes jsem smažila podle Vašeho receptu.Když jsem koblihu obrátila na druhou stranu při smažení, tak ta strana v tom oleji se najedné straně nafoukla a jakoby se naklonila, tím pádem se špatně spodní strana osmažila. Nevíte,čím se to tak stalo? Jinak chutově jsou skvělé, to lednicové kynutí je super.Peču kváskové chleby, tak to lednicové kynutí hodně využívám.Moc díky za odpověd.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, občas se to stává. Těžko říct čím to může být, těsto může být například nedokynuté. Takže příště bych je nechala kynout o trochu déle. Snad to takhle napsaný pomůže, ale těžko říct od počítače :) díky K
   odpovědět
Mám před sebou volnou sobotu, tak jsem se rozhodla koblihy vyzkoušet. Jen se chci ještě doptat - jak moc vysoká by měla být ta vrstva oleje? Stačí cca do půlky výšky koblihy, aby se osmažila nejprve z jedné a pak z druhé strany, nebo má kobliha spíš plavat? Děkuju moc a držím si palce (pak dám vědět, jak to dopadlo :))
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, Mela by plavat, takze minimalne cca 5 cm vysoka vrstva oleje. Dejte vedet jak jste dopadla
  Záchrana odpovědět
Vy jste pokaždý moje záchrana. Vždy, když nevím co by, zajdu sem a ještě se mi nestalo, že bych si nevybrala. Jste nevyčerpatelná studna inspirace.
Nicméně v novém roce vše dobré a hlavně nás neopouštějte 2 , neboť bych nevěděla kam se vrtnout s otázkou, co budu vařit nebo péct zítra. Iva
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc, jsme rádi, že dokážeme inspirovat. Přejeme Vám vše nejlepší do nového roku a věřte, že Vás letos ještě neopustíme. Naopak přitvrdíme :))) děkujeme moc
   odpovědět
Chtela bych se zeptat, delala jsem koblihy po 50g a jak jsem je smazila tak uvnitr byly jeste stale syrove,sle po okrajich usmazene;( Nevite v cem je chyba?Dekuji
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, to bude zřejmě moc vysokou teplotou smažení. Protože venku se spálily a vevnitř se ještě nestihly prosmažit. Zkusit příště třeba cukrářský teploměr, který se vyloženě vkládá třeba do oleje fritézy. Fritovací hrnce totiž často neodpovídají realitě. Díky K.
   odpovědět
Můj první koblihový pokus a jsou luxusní! Nemám robot, tak to sice bylo trochu pracnější, ale výsledek stojí za to. Děkuju :-)! 2
kublanka odpověděl(a)
super, to jsme moc rádi a děkujeme 1
   odpovědět
Skvělý recept. Děkuji za inspiraci. Jen bych se chtěla zeptat, zda těsto musí kynout do druhého dne? Nestačilo by ho nechat nakynout pouze 90 minut a hned smažit? A ještě jedna otázka..je možné z tohoto těsta udělat klasický doughnuts s dírkou uprostřed? Děkuji za odpověď :)
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, bohužel to kynutí je nezbytné. bez něj by pak nešly koblihy tvarovat a je dost zásadní pro celkovou chuť. Doba kynutí jedna aktivuje lepek a pak ještě dobře ztuhne to máslo v něm. Ad doughnuts tak tam máme trochu jiné těsto, ale asi by to šlo. To těsto ale u těchto koblih je hodně měkké a lepivé. Jedině rozválet na hodně pomoučeném válu a pak vykrájet. Ale nemáme s tímhle těstem zkušenosti na klasiku. Doughnuty máme pak v tomto receptu: http://www.kublanka.cz/index/donuty
   odpovědět
Moc děkuji za recept. Koblihy jsem smažila včera, výsledek sice vzhledově ne tak dokonalý jako Blančiny (podcenila jsem pomoučení pečícího papíru a zároveň je nechala trochu překynout - dcerka měla velikánský hlad:-)), ale chuťově no prostě mňam. Teď mi však zbyly bílky z krému, takže se asi budu muset osmělit a pustit se do vašich laskonek 1
kublanka odpověděl(a)
tak vzhůru do toho :) to jsme moc rádi, že chutnalo a dařilo se :)
   odpovědět
Shodou okolností ani ne týden po mém pečení jsem se ocitla v Londýně a neodolala a do St John Bakery zašla a musím říct, že kobliha je naprosto identická, ne-li lepší, protože jim se přeci jen na pultíku válely půl dne a hlavně doma je dělaná s láskou. 1
kublanka odpověděl(a)
to je parádní, to se krásně čte, děkujeme moc. my tam s Blankou musíme taky zajet na nějakou opozděnou svatební cestu. asi o 7 let opozdenou
  super odpovědět
Koblihy vyšly skvěle, teda až moc skvěle. Dělala jsem 20 ks podle receptu a byly maxi obří. A než jsem se otočila, tak byly pryč I presto, že mi krém vyšel tekutější (nevíte proč)? A humorná vložka na závěr - při plnění mi prasknul pytlík a ohodil okolo přihlížející hladovce a cast kuchyně. Ale nic nepřišlo nazmar - vše bylo pečlivě olízáno :o)
Zdravím
Ivana
kublanka odpověděl(a)
to jsme moc rádi, že to vyšlo takhle a že chutnalo. jinak ad krem - Mohlo to byt slehackou, ktera zrejme pri promichavani s kremem zvodnatela. Nebo ten krem nebyl dostatecne povareny, tezko rict... 1
   odpovědět
Naprosté nebe v hubě! 3 Myslela jsem si, že cronuts u nás nic nepřekoná, ale zdá se, že tohle je velmi silný soupeř! 1 Moc děkujem za recept, právě si celá rodina pochutnáváme a už nikdy se neodvážíme dělat jiné koblihy, než tyhle.
kublanka odpověděl(a)
:-))))) děkujeme moc... u nás v práci, teď každý den se všichni ptají kdy přinesu nové. Od top managerů až po vrátné :-)
   odpovědět
Koblihy jsou super. Moc se povedly. Můžu dát na svůj blog Váš recept s odkazem na Váše stránky? Moc se mi líbí Vaše recepty. Bascha
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, to jsme rádi, že chutnalo :) klidně si dejte na blog, náš recept to původně také není 1
   odpovědět
Mám za sebou ochutnávku koblih a opět musím jenom chválit: jsou skvělé! Jsou mi současně jasné dvě věci - už nikdy si nekoupím běžnou koblihu a musím do Maso a kobliha ochutnat pro srovnání ty jejich. Díky a zdravím.
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme a jsme rádi, že chutná!
   odpovědět
Kolik hodin prosím pěkně znamená přes noc v lednici? :)
kublanka odpověděl(a)
Cca 6-12 hodin, pricemz to tam ale muze zustat dele. Dulezite je aby se nam testo diky diky kynuti a maslu zpevnilo, takze bych asi pod 6 hodin nesla.
   odpovědět
Tak koblihy jsem zkusila udělat a musela vše pro velký úspěch opakovat i druhý den. Móc dobrý.
kublanka odpověděl(a)
super, děkujeme moc
  načasování odpovědět
Jdu do toho! Jen prosím o radu s načasováním: krémem plnit až v den servírování, nebo i večer před? (Chtěla bych je vzít do práce, a ráno určitě nestihnu usmažit, vychladnout, naplnit.) Díky!
kublanka odpověděl(a)
Hani, v tomhle případě bych je usmažil den předem, krém případně připravil také den předem, ale plnil bych to až v ten den. Ale nemáme s tím zkušenost, píši sice v první osobě, ale přepisuji hlas Blanky :) jinak prostě to nebude to samé no, čerstvá je čerstvá. Jo a neboj se toho těsta. Fakt ze začátku vypadá hodně divně, ale ono to dopadne :-)
  Otvory :) odpovědět
To je krasa nejkrasovitejsi! Jen maly-hloupy dotaz a prosba o radu: mate napad, jak by slo docilit co nejvetsiho otvoru pro krem, aby byl koblizek uplne nacpany a kremu co nejvice? (viz Maso a kobliha:)) Zitra jdu do toho, tak si rikam, jestli se mi vytvor nerozpadne, kdyz se pokusim "zaotvorovat vice"?:) Diky
kublanka odpověděl(a)
děkujeme, jediné co nás napadá a máme to ověřené , tak strčit dovnitř prst a zvětšit to takhle :) v prstu je větší cit :)
   odpovědět
teda ty jsou.. nevim, co podle vás vařit drív, naposledy jsme dělali carnitas burgery a už jsme je stihli dvakrát opakovat, všechno je od vás naprostá pecka :-)
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme! No zrovna carnitas burger bych si dal taky. Musím vymyslet Blance menu na víkend, aby mi taky něco připravila :)
  Koblihy odpovědět
Dobry den, tak nad temito koblihami slintam u fotek na Instagramu Maskrtnice :-) tak zitra budu slintat v realu.Rano jsem si vsimla receptu a uz mi krasne kyne testo!!! Jste super velka inspirace,jen tak dal!!! 1 1 1
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc! dejte vědět jak se povedly 1
  Koblihy odpovědět
No teda, vypadají božsky! Děti mě už dlouhou dobu prosí o domácí koblihy a mně se tolik nechtělo. Když jsem dnes uviděla ty vaše, tak se do nich pustím. Je to výzva 1 .
kublanka odpověděl(a)
super! tak to jsme rádi, že napomůžeme utišení dětského volání, doma se nám to moc nedaří, tak alespoň v jiných rodinách 1
   odpovědět
Uaaa to musím zkusit! Blíží se ostatky, tak je dokonce příležitost je konečně udělat, loni jsem váhala a nakonec nevyzkoušela...
kublanka odpověděl(a)
Jasně, to se musí zkusit! Jenom se nebát, že to těsto vypadá hodně divoce, ale fakt se to povede 1