Holandská vánoční kolečka - Kerstkransjes
Kdysi dávno, kdy se ještě nedělaly vkusné stromečky dle nejnovějších trendů z katalogů, jsme mohli věšet čokoládové kolekce přímo na stromek. Lehce opadanou borovici to hezčí neudělalo, ale bavilo mne si schovávat ty dobré bonbóny s náplní do nejhustších, nejpichlavějších větví stromku tak, aby je nenašla ségra.
Teď už máme krásnou a vkusnou jedličku a popravdě už ani nevím, jestli se čokoládové kolekce ještě prodávají. A i kdyby ano, tak nám je Blanka stejně nedovolí pověsit. Ani za zlaté prasátko. Ale pokud máte touhu pověsit si na vánoční stromek nějakou dobrotu, tak se nechte inspirovat třeba tímto holandským cukrovím. Nejen, že je výborné, ale ještě se jím dá ozdobit stromeček.
U nás to ale bohužel nehrozí, my ho totiž sníme ještě dřív než ho vůbec stihneme použít. Myslím cukroví, ne stromek.
300 g hladké mouky
½ lžičky kypřícího prášku
220 g změklého másla
140 g cukru krupice
10 ml mléka
½ lžičky soli
najemno nastrouhaná kůra z ½ citronu, pouze žlutá část
1 vejce, prošlehané
50 g mandlových plátků
25 g hrubšího krupicového cukru
Postup
V míse smícháme prosátou hladkou mouku s prosátým kypřícím práškem. V jiné míse vyšleháme změklé máslo s cukrem krupicí, mlékem, solí a citronovou kůrou do pěny. Pak co nejrychleji zapracujeme prosátou hladkou mouku s kypřícím práškem. Z vypracovaného těsta vytvarujeme placku, kterou zabalíme do potravinářské fólie a dáme ji odpočinout na zhruba 1 hodinu chladničky.
Mezitím troubu předehřejeme na 160 °C. Na lehce pomoučeném vále z těsta vyválíme placku o tloušťce 3 mm a vykrajovátky vykrájíme věnečky, které pokládáme v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. Věnečky potřeme prošlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a hrubým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (10 – 15 minut). Skladujeme v uzavíratelné nádobě.
Komentáře