Kavárenský koláč


Budu se opakovat, ale jedním z problémů při blogování jsou názvy receptů. Opravdu, věřte mi. Například dnešní koláč z dílny slavné Bouchon Bakery se jmenuje v originálu Coffee cake. Tedy kávový koláč. Ale kávy je v něm asi tolik, kolik je masa v párku od Babiše. Prostě nula. Proč tedy kávový koláč? Protože je přece výborným dezertem ke kávě. A to je důvod, proč jsme ho nakonec nazvali kavárenským. A kdo nepije kávu, tak věříme, že vám bude chutnat i s dobrým čajem.

Ingredience
Těsto
200 g polohrubé mouky
5 g kypřícího prášku
2 g jedlé sody
75 g změklého másla + na vymazání
150 g cukru krupice
2 malá vejce
1 lžička vanilkového extraktu
225 g zakysané smetany (15 %)
špetka soli
Kakaová vrstva
10 g cukru krupice
10 g kvalitního kakaa
Mandlová drobenka
40 g mandlové moučky
40 g polohrubé mouky
40 g cukru krupice
40 g másla
špetka soli
Na podávání
cukr moučka
½ lžičky mleté skořice


Postup
Do středně velké mísy si prosejeme mouku spolu s kypřícím práškem, jedlou sodou a špetkou soli. V jiné větší míse vyšleháme do pěny změklé máslo, ke kterému poté zašleháme cukr krupici. Na závěr zašleháme vejce spolu s 1 lžičkou vanilkového extraktu. Vejce se snažíme nepřešlehat, protože by nám koláč při pečení příliš vyběhl.
Jakmile je směs dokonale hladká, vmícháme ve třech dávkách prosátou mouku a zakysanou smetanu. Mísu s těstem zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho 20 minut odpočinout v lednici.
Troubu si předehřejeme na 160 °C. Dno otevírací dortové formy o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem a celou formu vymažeme máslem.
Z mandlové moučky, cukru krupice, polohrubé mouky, špetky soli a másla si připravíme promnutím mezi prsty drobenku. V menší misce si promícháme kakao s cukrem krupicí.
Odpočinutým těstem naplníme cukrářský sáček s hladkou koncovkou a polovinu těsta nastříkáme na dno vymazané formy. Těsto ve formě posypeme s pomocí sítka oslazeným kakaem tak, aby bylo těsto zcela zakryté. Zbylé kakao ponecháme na podávání.
Druhou polovinu těsta nastříkáme na kakaovou vrstvu a celý koláč posypeme připraveno mandlovou drobenkou.



Koláč pečeme v předehřáté troubě dozlatova (45-50 minut). Zda je koláč upečený, vyzkoušíme s pomocí dřevěného párátka, které zapíchneme do středu koláče. Pokud je párátko po vytažení čisté, je koláč upečený. Koláč necháme vychladnout na mřížce.
Zbylé kakao smícháme s mletou skořicí. Koláč nejdříve pocukrujeme cukrem moučka a poté jemně směsí kakaa a skořice.





Vytisknout

Uvařili jsme 11.10.2015


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  Správa odpovědět
Dobrý deň, koláč v trúbe vyzeral super, ale spľasol? Kde robím chybu? Monika.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý večer, tak to netušíme, mohl by být málo dopečený. Jako každá buchta po vyndání z trouby trochu splaskne, ale takhle netušíme. 7
  Kavárenský koláč odpovědět
Od doby co jsem objevila Vaše stránky, nemůžu se dočkat, že něco vyzkouším, nikdy mě pečení nebavilo, ale z Vašich receptů se ze mě stává dokonalá cukrářka.
Dnešní kavárenský koláč jsem jedla ještě teplý v deset večer. Super, famózní.
Určitě jsem ho nepekla naposledy , díky. 1 1 1
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc, to jsme rádi, že Vás takto dokážeme inspirovat a Vy následovně nás k dalšímu vaření. Děkujeme moc
   odpovědět
Dnes jsem si udělala kavárenskou pohodu doma 1 .Vynikající koláč! Nestihl ani pořádně vychladnout 1 .
Mám hodně oblíbených blogů o jídle, ale ten váš je pro mě opravdu jeden z nejlepších tady u nás.
Krásný den.
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc, jsme rádi, že vás bavíme 1
   odpovědět
Koláč jsem dala upéct své těžce pubertální dceři a ona to dala 1 !
Byl úúúžasný, zmizel během odpoledne, ani k snídani nám nezbyl 7. Díky za perfektní recept, ukládám k rodinnému stříbru.
kublanka odpověděl(a)
super, to jsme rádi a děkujeme. Snad jsme dceři neznechutili pečení a nepřivodili noční můry 1
   odpovědět
Taky jsem hned v neděli pekla a je to moc dobré! Dostala jsem pochvalu, že je to jak mic dobrá "vytuněná" bábovka :) díky za recept, určitě jsem ho nepekla naposledy :)
kublanka odpověděl(a)
já tomu taky tak říkal, vytuněná bábovka 1 1 1
  podekovani za recept odpovědět
Dekuji za recept, uz sem vyzkoula a moooc vyborne. Jenom doporucuji opravdu kvalitni kakao, ja tam dala http://www.lecivemasti.cz/kakao/peru-150g-kakao.html a je to neuveritelne pronikava ta chut. Jinak jsem jiz tento recept doporucila kamaradce, ktera ma cukrarnu, tak verim, ze se chytne ;)
kublanka odpověděl(a)
Skvěle! díky moc a na kakao se podíváme. 1