Ingredience
Těsto
200 g polohrubé mouky
5 g kypřícího prášku
2 g jedlé sody
75 g změklého másla + na vymazání
150 g cukru krupice
2 malá vejce
1 lžička vanilkového extraktu
225 g zakysané smetany (15 %)
špetka soli
Kakaová vrstva
10 g cukru krupice
10 g kvalitního kakaa
Mandlová drobenka
40 g mandlové moučky
40 g polohrubé mouky
40 g cukru krupice
40 g másla
špetka soli
Na podávání
cukr moučka
½ lžičky mleté skořice
Postup
Do středně velké mísy si prosejeme mouku spolu s kypřícím práškem, jedlou sodou a špetkou soli. V jiné větší míse vyšleháme do pěny změklé máslo, ke kterému poté zašleháme cukr krupici. Na závěr zašleháme vejce spolu s 1 lžičkou vanilkového extraktu. Vejce se snažíme nepřešlehat, protože by nám koláč při pečení příliš vyběhl.
Jakmile je směs dokonale hladká, vmícháme ve třech dávkách prosátou mouku a zakysanou smetanu. Mísu s těstem zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho 20 minut odpočinout v lednici.
Troubu si předehřejeme na 160 °C. Dno otevírací dortové formy o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem a celou formu vymažeme máslem.
Z mandlové moučky, cukru krupice, polohrubé mouky, špetky soli a másla si připravíme promnutím mezi prsty drobenku. V menší misce si promícháme kakao s cukrem krupicí.
Odpočinutým těstem naplníme cukrářský sáček s hladkou koncovkou a polovinu těsta nastříkáme na dno vymazané formy. Těsto ve formě posypeme s pomocí sítka oslazeným kakaem tak, aby bylo těsto zcela zakryté. Zbylé kakao ponecháme na podávání.
Druhou polovinu těsta nastříkáme na kakaovou vrstvu a celý koláč posypeme připraveno mandlovou drobenkou.
Koláč pečeme v předehřáté troubě dozlatova (45-50 minut). Zda je koláč upečený, vyzkoušíme s pomocí dřevěného párátka, které zapíchneme do středu koláče. Pokud je párátko po vytažení čisté, je koláč upečený. Koláč necháme vychladnout na mřížce.
Zbylé kakao smícháme s mletou skořicí. Koláč nejdříve pocukrujeme cukrem moučka a poté jemně směsí kakaa a skořice.
Kavárenský koláč
Budu se opakovat, ale jedním z problémů při blogování jsou názvy receptů. Opravdu, věřte mi. Například dnešní koláč z dílny slavné Bouchon Bakery se jmenuje v originálu Coffee cake. Tedy kávový koláč. Ale kávy je v něm asi tolik, kolik je masa v párku od Babiše. Prostě nula. Proč tedy kávový koláč? Protože je přece výborným dezertem ke kávě. A to je důvod, proč jsme ho nakonec nazvali kavárenským. A kdo nepije kávu, tak věříme, že vám bude chutnat i s dobrým čajem.
Uvařili jsme 11.10.2015
Komentáře
Dnešní kavárenský koláč jsem jedla ještě teplý v deset večer. Super, famózní.
Určitě jsem ho nepekla naposledy , díky.
Mám hodně oblíbených blogů o jídle, ale ten váš je pro mě opravdu jeden z nejlepších tady u nás.
Krásný den.
Byl úúúžasný, zmizel během odpoledne, ani k snídani nám nezbyl . Díky za perfektní recept, ukládám k rodinnému stříbru.