Ingredience
Čokoládové misky
250 g kvalitní hořké čokolády
8 nafukovacích balónků
Slaná karamelová pěna
200 g + 100 g cukru krupice
70 g másla pokojové teploty nakrájené na malé kousky
120 ml šlehačky
½ lžičky maldonské soli
1 ½ lžičky práškové želatiny
2 lžíce studené vody
400 ml 40% šlehačky
500 ml hrníček čerstvého slaného popcornu
Postup
Čokoládové misky
Hořkou čokoládu si nasekáme na malé kousky, dáme jí do teplovzdorné misky a postavíme jí na hrnec s vodou (hladina by se neměla dotýkat dna naší misky). Přivedeme k varu a ihned stáhneme na mírný plamen. Za stálého míchání by se nám měla čokoláda rozpustit do hladké hmoty. Jakmile je čokoláda dokonale hladká, sundáme jí z vodní lázně a necháme jí vychladnout. Čokoláda by měla mít takovou teplotu, abychom v ní byli schopni udržet prst. Pokud bychom totiž nafouknutý balónek namáčeli do příliš teplé čokolády, mohl by nám explodovat.
Balónky nafoukneme do velikosti pomeranče. Na plech vyložený pečícím papírem si s pomocí lžíce vytvoříme 8 čokoládových koleček, které budou tvořit základnu našich čokoládových mističek. Kolečka děláme v dostatečných rozestupech. Rozpuštěnou čokoládu přelijeme do nádoby, která je o trochu větší než velikost našich nafouknutých balónků. Spodní polovinu každého balónku namočíme do čokolády, necháme trochu okapat přebytečnou čokoládu a postavíme ho na čokoládové kolečko. Čokoládové mističky necháme zatuhnout při pokojové teplotě a poté je dáme vychladit do lednice.
Těsně před odstraňováním balónků je dáme na zhruba 5 minut do mrazáku. Vždy si vyndáme z mrazáku pouze jednu mističku, balónek nastřihneme a vypustíme. Potom ho pomalu odlepíme od stěn čokoládové mističky. Po odstranění balónků dáme všechny čokoládové mističky zpět do lednice.
Slaná karamelová pěna
Do silnostěnné pánve si dáme 200 g cukru krupice, který necháme na mírném ohni zkaramelizovat do zlatohnědé barvy. Pánev stáhneme z ohně a po částech do něho zamícháme máslo. Jakmile vmícháme všechno máslo, vrátíme na mírný oheň a vlijeme 120 ml šlehačky. Mícháme až do úplného rozpuštění karamelu. Poté stáhneme z ohně, přidáme maldonskou sůl a necháme mírně vychladnout.
V misce si smícháme 1 ½ lžičky želatiny se 2 lžícemi studené vody a necháme nabobtnat. Jakmile želatina nabobtná přidáme jí do karamelu a mícháme až do úplného rozpuštění. Necháme vychladnout.
V míse si vyšleháme 400 ml 40% šlehačky dotuha, přidáme karamel a jemně promícháme. Dáme vychladit.
Mezitím si připravíme karamelový popcorn. Do silnostěnné pánve dáme 100 g cukru krupice a necháme na mírném ohni zkaramelizovat do zlatohnědé barvy. Poté stáhneme z ohně, přidáme popcorn a promícháme tak, aby se nám každý kousek popcornu obalil. Karamelový popcorn vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ztuhnout. Dokud je karamel ještě měkký oddělíme jednotlivé kousky popcornu od sebe dřevěnou vařečkou.
Cukrářský sáček si naplníme karamelovou pěnou, nastříkáme jí do vychlazených čokoládových mističek a poklademe kousky popcornu. Necháme minimálně hodinu odpočinout v lednici.
Karamelová pěna
Znáte pohádku o pejskovi a kočičce jak vařili dort? Samozřejmě, že znáte. No a tak si představte slaný popcorn, čokoládu, pěnu ze slaného karamelu a nafukovací balónek. Pokud si představujete výsledek jak od kočičky s pejskem, tak jste vedle jako jedle. Tento dezert je natolik lahodný, že jsem já osobně snědl 3 kousky nebo spíše kusy. A teď prasknu jak ten balónek.
Uvařili jsme 4.2.2015
Komentáře
Děkuji za inspiraci i pobavení!
Ďakujem za recept!