Kanellangder


Nejsme na sladké. Já nejsem na sladké, Mates není na sladké, Blanka také ne a jediný kdo občas uvítá sladké je malý Adam. Jakmile ale ucítím skořici a kardamom tak tuším, že právě teď jsem na sladké. A na sladké po čertu dobré. Dokonce tak dobré, že Švédsku zapomenu nejniternější porážky v ledním hokeji, dokonce i 30 letou válku jim odpustím, protože Kanellängder je tak výborné sladké pečivo. Pevně věřím, že si ho zamilujete také. Vskutku sladké co je pravidelně testováno na lidech.

Ingredience
Těsto
840 g hladké mouky
150 g másla pokojové teploty
130 g cukru krupice
500 ml vlažného mléka
25 g čerstvého droždí
1 lžička drceného kardamomu
½ lžičky soli
1 rozšlehané vejce na potření
Náplň
125 g másla pokojové teploty
65 g cukru krupice
2 ½ lžičky skořice
plátky mandlí nebo perlový cukr na posypání


Postup
Droždí rozdrobíme do misky, přidáme cukr a zalijeme vlažným mlékem. Mícháme do úplného rozpuštění droždí.
Ve velké míse smícháme mouku, kardamom a sůl. Ve směsi uděláme důlek, do kterého dáme máslo nakrájené na malé kostičky. Do vytvořeného důlku vlijeme směs mléka, cukru a droždí. Těsto hněteme cca 5-10 minut, musíme získat hladké těsto.
Těsto vrátíme zpět do mísy, zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme kynout zhruba 40 minut.
Mezitím si vytvoříme skořicovou náplň z másla, cukru a skořice. Všechny ingredience důkladně promícháme.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejně velké části. Z každé vyválíme obdélník, který každý potřeme ½ připravené náplně. Obdélníky zarolujeme.



Každou roličku těsta ještě přepůlíme. Získáme tedy čtyři stejně velké roličky, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Mezi zarolovaným těstem musíme nechat dostatečný prostor, protože ještě nakynou. Vezmeme si nůžky a každou roličku těsta nastřiháme na zhruba 1 cm silné plátky. Roličku ale nesmíme přestřihnout. Řez by měl být zhruba 2/3 hluboký a nůžky by měly mít přibližně sklon 45°. Jednotlivé ustřižené plátky pokládáme střídavě šikmo dozadu.
Plech zakryjme potravinářskou fólií a necháme cca 40 minut kynout. Vykynuté copy potřeme rozšlehaným vejcem. Můžeme ještě posypat plátky mandlí nebo perlovým cukrem.



Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 15-20 minut.

Vytisknout

Uvařili jsme 17.12.2014


Komentáře

   odpovědět
Skutočne neviem, koho skôr pochváliť! Či Blanku za vždy dokonalé recepty, ktoré netreba upravovať, pretože sedia na gram presne, alebo Kuba za najvtipnejšie komentáre a uvedenie receptov do virtuálneho sveta. Tento recept opäť nesklamal, chutný, výsledok do druhého dňa krásne mäkký. Akurát spôsobil malú krízu v rodine, lebo som si odskočila urobiť kávu a manžel mi medzitým spucoval posledný kúsok. Tak švihal do obchodu pre ďalšie droždie a škoricu a druhú várku sme stlačili za deň. Myslím, že Blanka vykrmuje minimálne dva štáty, nie len jednu rodinu :)
  Parádní odpovědět
Naprosto parádní, nadýchané a žravé. Miluju kardamon a v těstě byl krásně cítit. Děkuji za Váš blog, poslední dobou se často inspiruji.
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme Vám za krásnou reakci! 1
   odpovědět
Pekla jsem tento moučník už 3x a návštěvy jsou z něj úplně paf. Tentokrát jsem vyzkoušela cejlonskou skořici a na posypání roztlučený kandysový cukr, výsledek byl opravdu skvostný.
kublanka odpověděl(a)
děkujeme, to jsme rádi, že chutná. Blanka má ráda skořici, ale má po ní migrény. za to my s klukama milujeme vše skořicové, takže pro Blanku je tento recept o obětování a následné večerní migréně :)
   odpovědět
Tak toto byl další moučník, který jsem podle vás pekla, a opět úspěch. Pouze jsem zvolila poloviční dávku a na jeden plech to bylo tak akorát. Skvělá chuť, úžasná vůně a moc pěkně vypadá. Díky.
kublanka odpověděl(a)
díky moc :)
  Nádherný nápad odpovědět
Nádherný nápad a skvěle vyfoceno. Zkusíme doma :)
odpověděl(a)
Díky urcite zkuste 5
odpověděl(a)
Vyzkoušeno a super. Sice jen z 1/2 dávky (není nás tolik), ale slavil jsem úspěch, Krásné na tom jsou možnosti variant. Příště to trochu ozvláštním, co se týče náplně a vůně - vanilka, anýz, čili džem, banán, jablka atd atd ... 1 . Jen nemám ještě grif v ruce, ale další pokusy budou snad "hezčí" .
kublanka odpověděl(a)
Uff... tak to máme radost, to je vždy největší zkouška, aby podle našeho receptu uvařil někdo jiný.. a máme radost, že to vyšlo :)