Ingredience
Těsto
840 g hladké mouky
150 g másla pokojové teploty
130 g cukru krupice
500 ml vlažného mléka
25 g čerstvého droždí
1 lžička drceného kardamomu
½ lžičky soli
1 rozšlehané vejce na potření
Náplň
125 g másla pokojové teploty
65 g cukru krupice
2 ½ lžičky skořice
plátky mandlí nebo perlový cukr na posypání
Postup
Droždí rozdrobíme do misky, přidáme cukr a zalijeme vlažným mlékem. Mícháme do úplného rozpuštění droždí.
Ve velké míse smícháme mouku, kardamom a sůl. Ve směsi uděláme důlek, do kterého dáme máslo nakrájené na malé kostičky. Do vytvořeného důlku vlijeme směs mléka, cukru a droždí. Těsto hněteme cca 5-10 minut, musíme získat hladké těsto.
Těsto vrátíme zpět do mísy, zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme kynout zhruba 40 minut.
Mezitím si vytvoříme skořicovou náplň z másla, cukru a skořice. Všechny ingredience důkladně promícháme.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejně velké části. Z každé vyválíme obdélník, který každý potřeme ½ připravené náplně. Obdélníky zarolujeme.
Každou roličku těsta ještě přepůlíme. Získáme tedy čtyři stejně velké roličky, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Mezi zarolovaným těstem musíme nechat dostatečný prostor, protože ještě nakynou. Vezmeme si nůžky a každou roličku těsta nastřiháme na zhruba 1 cm silné plátky. Roličku ale nesmíme přestřihnout. Řez by měl být zhruba 2/3 hluboký a nůžky by měly mít přibližně sklon 45°. Jednotlivé ustřižené plátky pokládáme střídavě šikmo dozadu.
Plech zakryjme potravinářskou fólií a necháme cca 40 minut kynout. Vykynuté copy potřeme rozšlehaným vejcem. Můžeme ještě posypat plátky mandlí nebo perlovým cukrem.
Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 15-20 minut.
Kanellangder
Nejsme na sladké. Já nejsem na sladké, Mates není na sladké, Blanka také ne a jediný kdo občas uvítá sladké je malý Adam. Jakmile ale ucítím skořici a kardamom tak tuším, že právě teď jsem na sladké. A na sladké po čertu dobré. Dokonce tak dobré, že Švédsku zapomenu nejniternější porážky v ledním hokeji, dokonce i 30 letou válku jim odpustím, protože Kanellängder je tak výborné sladké pečivo. Pevně věřím, že si ho zamilujete také. Vskutku sladké co je pravidelně testováno na lidech.
Uvařili jsme 17.12.2014
Komentáře
opět jsem zaneřádil kuchyň a vyzkoušel verzi s mákem. Dcera miluje ... A ejhle, až na to, že je trochu větší (opět z 1/2 náplně), jsou všichni (i já) nadšeni! Ještě jednou díky!
jenom teda musí být převaha pšeniční kvůli lepku