Husí kaldoun


"Co chceš uvařit?" "Kaldoun."
"Co chceš uvařit?" "Kaldoun!"
"Co chceš uvařit?" "Kaldoun přece!"

Blanka není nadšenec do této polévky, ale jednou za rok, na Martina, jí prostě uvařit musí. A když ho uvaří, tak pořádně. Věřte mi, podle tohoto receptu vyčarujete nejlepší kaldoun co znám.
(promiňte tu neskromnost, ale musím Blanku přimět k tomu, abych nemusel čekat dlouhých 365 dní na další várku)

Ingredience
Polévka
1 husí drůbky (krk, křídla, srdce, žaludek)
2 mrkve
2 petržele
1 malý celer
1 cibule
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce másla
100 ml smetany
divoké koření: 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře
muškátový oříšek
šafrán
sůl
pepř
čerstvá hladkolistá petrželka
Játrové knedlíčky
1 husí játra
1 vejce
3 stroužky česneku
50 g změklého másla
strouhanka
majoránka
sůl
pepř


Postup
Očištěné a omyté husí drůbky dáme do většího hrnce a zalijeme minimálně 3 litry studené vody. Husí drůbky musí být zcela ponořené. Osolíme a přivedeme k varu. Vzniklou hnědou pěnu odstraníme a vyhodíme.
Stáhneme plamen, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a divoké koření. Vývar necháme táhnout (neměl by silně bublat, jen by se z něho mělo kouřit) zhruba dvě hodiny. Vaříme bez pokličky. Případnou vzniklou pěnu průběžně odstraňujeme.
Mezitím si připravíme játrové knedlíčky. Husí játra odblaníme a pomeleme. Přidáme vejce, utřený česnek, změklé máslo, sůl, pepř a majoránku. Směs zahustíme strouhankou. Těsto na játrové knedlíčky necháme v lednici čtvrt hodiny odležet. Těsto by nám mělo zhoustnout.
Poté z těsta vytvarujeme navlhčenýma rukama knedlíčky. Všechny knedlíčky
dáme najednou vařit do osolené vody na 3-4 minuty. Uvařené knedlíčky by nám měly vyplavat na hladinu. Jeden knedlíček vytáhneme, rozřízneme a zkontrolujeme, zda je uvařený. Uvařené knedlíčky přendáme do studené vody.
Husí vývar po dvou hodinách scedíme do misky přes jemné síto, obereme maso a společně s drůbky nakrájíme. Část kořenové zeleniny nastrouháme nahrubo.
Ve větším hrnci si rozpustíme máslo, přidáme mouku a krátce zarestujeme. Vzniklou světlou jíšku zalijeme připraveným husím vývarem, dobře promícháme a necháme minimálně 30 minut povařit na mírném ohni.
Do zahuštěné polévky přidáme spolu s drůbky obrané maso a nastrouhanou zeleninu. Polévku dochutíme šafránem, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Zjemníme smetanou.
Před podáváním játrové knedlíčky prohřejeme, dáme je na dno talíře a zalijeme horkou polévkou. Vše posypeme nasekanou zelenou petrželkou.

Vytisknout

Uvařili jsme 16.12.2014


Komentáře

stop Uzamčeno - nelze přidávat nové příspěvky.

Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.