Ingredience
Yudane
90 g hladké mouky
90 g vroucí vody
Těsto
150 g plnotučného mléka
100 g baby špenátu
15 g čerstvého droždí
360 g hladké mouky
30 g krupicového cukru
7 g soli
20 g másla, pokojové teploty + na vymazání formy
yudane
1 vejce na potření
Postup
Nejdříve si připravíme yudane. Hladkou mouku zalijeme v misce vroucí vodou a dobře promícháme. Zakryjeme potravinářskou fólií, kterou přitiskneme přímo na povrch a vše uložíme minimálněna 4 hodiny do chladničky, ideálně přes noc.
Následující den necháme yudane prohřát na pokojovou teplotu. Mezitím v mixéru rozmixujeme špenát s mlékem dohladka. Směs přelijeme do misky, přidáme rozdrobené droždí a dobře ho metličkou rozmícháme. Necháme zhruba 10 minut odpočinout.
Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, sůl, změklé máslo, špenátovou směs a yudane. S pomocí hnětače vypracujeme hladké a vláčné těsto (cca 10 minut). Mísu s vypracovaným těstem zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho vykynout do dvojnásobného objemu (60-90 minut).
Chlebíčkovou formu o rozměru 9x27 cm vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejně velké kousky. Na pomoučněném válu rozválíme každý kousek na tenkou placku, kterou složíme na třetiny, opět rozválíme (šíře pruhu = šířka naší formy) a srolujeme do roličky. Spoj těsta seštípáme a roličky položíme do formy v pravidelných rozestupech. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do dvojnásobného objemu (cca 60 minut).
Pečicí troubu předehřejeme na 180 °C. Vykynutý chléb potřeme prošlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova, přibližně 30 minut.
Upečený chléb ihned vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Jarní chléb metodou yudane
Žasneme spolu s Blankou, kolik je metod pečení. V poslední době jsme ujížděli na tang zhong. Dnes Blanka úspěšně objevila metodu yudane. Zatímco první je původem z Číny, ta druhá zase z Japonska. Tímhle tempem nás čeká v nejbližší době metoda z Havaje. Nicméně král je mrtev, ať žije král!
Uvařili jsme 10.4.2020
Komentáře
My sme teda najprv nevedeli zohnať špenát a keďže som sa nevedela dočkať kedy ho upečiem,tak som ho robila z medvedieho cesnaku,bol tiež dobrý ale tá aróma cesnaku tam razila.
Ale konečne sme zohnali čerstvý špenát a vychutnali sme si fantastický chlebík. Dokonca baby si naň dali maslo,med a včelí peľ a takto večerali a bolo to výborne
Ako inak,další vynikajúci recept,ktorý nesklamal
Vrelo odporúčam každému