Japonský chléb Hokkaido


Jedna lidová moudrost říká, že: "Lepší doma krajíc chleba, než v cizině kráva celá". To bych si dovolil výrazně nesouhlasit. Stačí si představit argentinské hovězí, či skotský angus a nějaký chléb mi je stejně ukradený, asi jako spadlá pěna u 10. piva v restauraci. A co teprve, když si představím japonské hovězí Kóbe. Jen za možnost ochutnat bych musel zaplatit nejen chlebem, ale rovnou i Blankou a ještě zastavit děti. Takže nevím jestli je doma krajíc chleba lepší, avšak je tak nějak dostupnější. Ale aby to nebylo tak smutné, tak Blanka připravila chléb na japonský způsob. Kóbe steak k tomu nebude, přesto si na něm velmi pochutnáte.

Ingredience
Tangzhong
20 g hladké mouky
100 g vody
Těsto
350 g hladké mouky
tangzhong
40 g cukru krupice
7 g soli
1 vejce velikosti „L“
110 g plnotučného mléka
7 g sušeného plnotučného mléka (lze vynechat)
5 g sušeného droždí
30 g změklého másla + na vymazání formy
1 vejce + 1 lžička mléka na potření


Postup
V malém hrnci si metličkou rozmícháme 20 g hladké mouky ve 100 g vody. Za stálého míchání na mírném ohni zahřejeme na teplotu 65 °C. Pokud nemáme teploměr, stáhneme tangzhong z ohně v okamžiku, kdy začne houstnout (nesmí se vařit). Tangzhong necháme vychladnut na pokojovou teplotu. Lze ho připravit i den předem a ponechat ho zakrytý potravinářskou fólií v lednici.
Jakmile nám tangzhong vychladne na pokojovou teplotu, smícháme ho s pomocí metličky s plnotučným mlékem. Do velké mísy dáme hladkou mouku, cukr krupici, sůl, sušené droždí, vejce, sušené mléko, změklé máslo a směs tangzhong s mlékem. S pomocí hnětače vypracujeme hladké a vláčné těsto (cca 10 minut), které může být výrazně lepivé. Mísu s vypracovaným těstem zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho kynout do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
Formu o rozměru 9x27 cm vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejně velké kousky. Na pomoučněném válu rozválíme každý kousek na tenkou placku, kterou složíme na třetiny, opět rozválíme (šíře pruhu = šířka naší formy) a srolujeme do roličky. Spoj těsta seštípáme a roličky položíme do formy v pravidelných rozestupech.



Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do okamžiku, kdy těsto dokyne do úrovně naší formy (cca 60 minut).
Troubu si předehřejeme na 175 °C. Vykynutý chléb potřeme vajíčkem, které prošleháme s 1 lžičkou plnotučného mléka.



Dáme péct do předehřáté trouby na 30-40 minut. Ihned vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.



Vytisknout

Uvařili jsme 26.2.2016


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  dotaz odpovědět
Dobrý den :) Pravidelně podle vás peču toustový chléb, ale tentokrát bych chtěla zkusit změnu. Ráda bych se však zeptala, jaký je chutový rozdíl mezi tímto a vaším klasickým toustákem :) Není tento příliš nasládlý? U nás je populárnější pečivo "naslano" :) Děkuji za odpověď i za báječné recepty
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, tak je to typ chleba více nasládlejší. můžete snížit obsah curku, ale má o dost lepší strukturu než klasický toastak. Zkusit to muzete, uvidie. je to proste japonsky styl toastaku a je skvely ;)
  Děkuji ???? odpovědět
Konečně jsem se odhodlala vám napsat. Občas podle vašich receptů něco vyrobím. Poslední dobou vlastně denně. Ulítávám na chlebu, ale sem tam stvořím i buchty. A dnes to vzalo rychlý spád - mnohokrát vyzkoušené snídaňové housky, loupáky a hokaido chléb. Jsem se nemohla rozhodnout, co upéct, tak pro jistotu všechno ???? Děkuji za báječné recepty, u vás mám jistotu, že budou fungovat.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den Martino, moc děkujeme za pochvalu a ať se dále daří péct podle nás.
Hezký den přejeme K.
  Díky za úžasný recept! odpovědět
Po letech odhodlávání ,, upéct či neupéct,, domácí chlebík, mě Váš dokonalý recept konečně nakopl, ,,že teda joo,, a výsledek je uchvancancující 1 1 . Moc moc díky!
kublanka odpověděl(a)
tak to jsme moc rádi :) tak první krok za vámi a teď můžete péct o stošest :)
   odpovědět
Zdravím vás oba, opět 1 ,

musím říct, že toto je další super recept. Díky, díky, dilky.

Ani to nebylo tak složité a pracné. Zato výborné. Jen jsem ubrala cukr. Příšte ještě trochu uberu. Nemá chybu, zase mi těsto pod rukama praskalo. Nááádhera a díky moc..

Jen mi trochu z boku popraskal, ale na chuti to nic neměnilo.

5
kublanka odpověděl(a)
Vy jste neskutečná! Děkujeme. Ad popraskání -možná nechat déle kynout, nebo při kynutí to mohlo více oschnout. Ad cukr - každému dle gusta ;) děkujeme moc, jste opravdu fantastická!