Huevos divorciados
To se takhle probudíte, máte skelný pohled, bolest hlavy, v puse jako v polepšovně a jakýkoliv rychlý pohyb vám dělá nepřekonatelné problémy. Pokud je nějaký čtenář co to nikdy nezažil, tak mu gratuluji. Ano, krásná kocovina dorazila dnes ráno k nám domů. Kubík slavil jak o život, to víte, po pěti letech vyhrané derby je důvod k oslavě.
Naštěstí moje milovaná žena má pro moji fotbalovou neřest pochopení a připravila mi dokonalou snídani. Mexické huevos divorciados, správně pikantní, správně kořeněné, k tomu pomerančový džus a jsem čilý jako rybička.
Jenom poznámka na okraj, když si přeložíte název tohoto receptu, zjistíte, že jsou to "rozvedená vejce". Tak teď si nejsem úplně jistý do jaké míry má Blanka pro mé neřesti pochopení.
250 g keříčkových rajčat
250 g tomatillos
2 papričky jalapeno + na podávání
½ malé cibule – oloupaná
2 stroužky česneku
3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru + na podávání
2 lžičky soli
60 ml vody
8 vajec
4 kukuřičné tortilly
slunečnicový olej
Postup
Tomatillos zbavíme slupky a pod tekoucí vodou je zbavíme lepivého povrchu.
Na mírném ohni si rozehřejeme silnostěnnou pánev, na které nasucho opečeme ze všech stran rajčata, tomatillos, oloupané stroužky česneku, cibuli a jalapeno papričky (10-15 minut). Opečená rajčata zbavíme slupky a papričkám jalapeno odřízneme stopku a překrojíme je na polovinu.
Rajčatová salsa
Oloupaná rajčata dáme spolu s 1 lžičkou soli, 1 jalapeno a 1 stroužkem česneku do mixéru a vše rozmixujeme. Rajčatovou salsu přendáme do servírovací nádoby a mixér vypláchneme vodou.
Salsa verde
Opečené tomatillos, 1 lžičku soli, 1 jalapeno, opečenou cibuli, 3 lžíce nasekaného koriandru a 60 ml vody dáme do mixéru a opět rozmixujeme. Pokud by salsa byla příliš hustá, můžeme naředit vodou.
Jakmile máme připravené salsy, usmažíme si na slunečnicovém oleji volská oka.
Pánev, ve které jsme smažili vejce, zbavíme nečistot po vejcích vytřením papírovou utěrkou. Vždy na 2 lžících slunečnicového oleje osmažíme z obou stran kukuřične tortilly.
Usmaženou tortillu dáme na talíř, na ní 2 volská oka, z nichž jedno přelijeme salsou verde a druhé rajčatovou salsou. Podáváme s najemno nakrájenou jalapeno papričkou a čerstvým koriandrem.
Komentáře