Hovězí tacos
O tacos je zábavný článek na české wikipedii. V podstatě je tam popsaná dělba práce při prodeji tohoto světoznámého street foodu. Muž připravuje maso, žena tortilly a omladina se stará o kasu a uklízení.
Lehce si dovolím upravit tento článek na naše domácí prostředí.
Pokud si vezmeme nejvíce rozšířené tradiční rodinné podniky a nejoblíbenější tacos de carne asada (hovězí), probíhá jejich příprava následovně. Lidé mají rozdělenu práci na několik rolí.
Jeden griluje nakrájené maso (většinou Blanka, může to ale být i Blanka). Když je hotové, hodí jej do nádoby. Z té si bere další (vždy Blanka), která maso naseká na nízkém a širokém dřevěném špalku. Jakmile má maso nasekané, vezme tortillu, kterou dodává třetí člověk (světe div se, ale Multi-Blanka). Nejlepší jsou zcela čerstvé tortilly, které se dělají přímo v kuchyni (Blanka má nachystané těsto, bla bla bla připraví tortillu, bla bla bla, odkud si ji bere Blanka). Blanka se sekáčkem dá doprostřed tortilly maso, na něj trochu pálivé omáčky a další přílohy a podává Kubovi, Matesovi a Adamovi. Mladší z generace, ano to je Kuba, pak podává nápoje a uklízí opět Blanka.
A zde vidíte, jak je Česko již plně emancipovaná země oproti Latinské Americe.
Flank steak
1 flank steak (cca 600 g)
500 g hnědých žampiónů – nakrájené na plátky
2 větší žluté cibule – nakrájené na osminky
1 lžička sušeného oregana
½ lžičky mletého koriandru
2 stroužky česneku – nasekaný najemno
1 paprička jalapeno
slunečnicový olej
čerstvý koriandr
pepř
sůl
Guacamole
2 zralá avokáda
125 g datlových rajčat
½ bílé cibule
1 limetka
2 stroužky česneku
1 lžíce nasekaného koriandru
sůl
Papriková salsa
4 silnostěnné červené papriky
4 středně velká rajčata
1 menší cibule
1 paprička jalapeno
1 limetka
2 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíce nasekaného koriandru
pepř
sůl
Kukuřičné tortilly
170 g hladké kukuřičné mouky
110 g hladké mouky
½ lžičky soli
2 lžíce slunečnicového oleje + na potření
150-200 ml teplé vody
Postup
Papriková salsa
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Papriky dáme spolu s jalapeno na plech vyložený alobalem a dáme je péct do předehřáté trouby na 10-15 minut. Jakmile papriky začnou tmavnout, vyndáme je z trouby a dáme je do igelitového sáčku zapařit. Po 10 minutách papriky a jalapeno oloupeme, zbavíme je semínek a nakrájíme je na větší kousky.
Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, rozčtvrtíme a rukou z nich vymáčkneme semínka. Cibuli nasekáme najemno a spolu s nakrájenými rajčaty, paprikami a jalapeno je dáme do mixéru a rozmixujeme je na hrubší pastu.
V pánvi si rozpálíme 2 lžíce slunečnicového oleje, přidáme rozmixované papriky a za občasného míchání vaříme na mírném ohni až do zredukování na hustou salsu. Salsu ochutíme limetkovou šťávou, solí a pepřem. Teprve až po úplném vychladnutí vmícháme nasekaný koriandr.
Guacamole
Avokáda oloupeme, zbavíme je pecky a nakrájíme na kostičky. Přendáme je do misky, pokapeme je šťávou z 1 limetky a vidličkou je rozmačkáme. Přidáme najemno nasekanou bílou cibuli, nasekaný koriandr a najemno nasekaný česnek.
Datlová rajčata přepůlíme a prsty vymáčkneme semínka. Rajčata nakrájíme na jemné kostičky a přidáme je k avokádu. Promícháme, dochutíme solí a necháme uležet v lednici.
Kukuřičné tortilly
Kukuřičnou a hladkou mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl a důkladně promícháme. K mouce přidáme slunečnicový olej a za postupného přilévání teplé vody vypracujeme měkké a hladké těsto, které se nelepí na ruce, ale zároveň není příliš suché.
Těsto rozdělíme na 12 stejně velkých částí, ze kterých vytvarujeme kuličky. Pokud s těstem zrovna nepracujeme, musíme ho mít neustále přikryté potravinářskou fólií, aby nám neoschlo. Vytvořené kuličky ihned dáváme pod potravinářskou fólii.
Kuličku těsta rozválíme mezi dvěma vrstvami igelitového sáčku na tenkou placku. Pokud chceme rovnoměrně kulaté placky, kuličku jemně zploštíme, dáme ji mezi dvě vrstvy igelitového sáčku a krájecím prkýnkem anebo jakoukoliv rovnou plochou ji s pomocí váhy vlastního těla rozmáčkneme na placku. Je-li tortilla ještě příliš silná, můžeme ji ještě jemně rozválet válečkem.
Rozválenou tortillu ihned opékáme na rozpálené pánvi z obou stran (1-2 minuty). Upečenou tortillu ihned zakryjeme utěrkou. Stejným způsobem pokračujeme se zbývajícím těstem. Tortilly vrstvíme na sebe a musíme je mít neustále zakryté utěrkou.
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Tortilly potřeme z jedné strany slunečnicovým olejem a naolejovanou stranou nahoru je rozvěsíme na pečící rošt. Tortilly pečeme 7-10 minut do zezlátnutí a zkřehnutí. Fázi pečení v troubě lze vynechat. S tortillami potom zacházíme jako s klasickými pšeničnými.
Flank steak
Flank steak vyndáme z lednice minimálně 1 hodinu před přípravou a necháme ho ohřát na pokojovou teplotu. Flank steak osolíme, opepříme a ze všech stran ho potřeme slunečnicovým olejem. Pánev rozpálíme a flank steak na něm z obou stran zprudka opečeme (1 minutu z každé strany). Poté plamen mírně stáhneme a flank steak opékáme z každé strany dalších 6-7 minut (medium rare). Dobu pečení si případně prodloužíme nebo zkrátíme podle požadovaného stupně propečení. Opečený flak steak necháme cca 10 minut odpočinout.
Mezitím co nám maso odpočívá, přidáme do pánve, kde jsme opékali flank steak, 2 lžíce slunečnicového oleje a orestujeme na něm na plátky nakrájené žampiony a osminky cibule. Osolíme, žampióny spolu s cibulí opékáme na mírném ohni za občasného míchání do změknutí (cca 5 minut) a úplného odpaření případné tekutiny.
Poté přidáme najemno nasekaný česnek, sušené oregano, mletý koriandr, promícháme a necháme 1 minutu zarestovat. Podle chuti dosolíme a opepříme.
Odpočinuté maso nakrájíme přes vlákna velmi ostrým nožem na co nejtenčí plátky. Šťávu, kterou maso pustilo, přilijeme k žampiónové směsi.
Připravené tortilly plníme žampiónovou směsí, plátky nakrájeného flank steaku, nasekaným koriandrem, plátky jalapeno, připravenými salsami a nakrájenou limetkou.
Komentáře
Jen mi nechodí novinky, co jste uvařili, ale stejně koukám skoro denně :-)