Hovězí ragú s pappardellemi


Miluju pomalé vaření. Nejen proto, že se celý dům nádherně provoní, ale proto, že každou chvilku chodím píchat vidličkou do masa a cítím se jako velký kuchař. Hlídám bublající hrnec a mám pocit, že se podílím na něčem velkém. Samozřejmě realita je taková, že celé to vaří, připravuje a nakonec i servíruje Blanka a já se jí jen motám pod nohama, ale je to jediné vaření, kdy mne toleruje v kuchyni.
A já jsem pak schopný říci, dobře jsem ti to ohlídal, co?

Ingredience (na 4 porce)
750 g předního hovězího – krku
1 lžíce olivového oleje
6 stroužků česneku
1 plechovka drcených rajčat
asi 200 ml hovězího vývaru
1 mrkev
2 bobkové listy
několik větviček čerstvého tymiánu
500 g sušených těstovin pappardelle
čerstvě mletý černý pepř
sůl
Na podávání
hladkolistá petrželka
parmezán

Postup
Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na velké kostky. Maso osolíme, opepříme a necháme ho 15 minut odpočinout při pokojové teplotě. Mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky. Česnek utřeme s malým množstvím soli.



V silnostěnném, ideálně litinovém, hrnci rozehřejeme 1 lžíci olivového oleje, přidáme utřený česnek a necháme ho za stálého míchání krátce orestovat. Jakmile se rozvoní, přidáme maso, drcená rajčata, tymián, bobkový list, mrkev a podlijeme vývarem. Přiklopíme poklicí a na malém ohni pomalu vaříme do změknutí, přibližně 3 hodiny. V případě potřeby podléváme vodou anebo vývarem.
Jakmile je maso zcela měkké, odstraníme bylinky a maso natrháme vidličkami na vlákna. Natrhané maso vrátíme zpět do omáčky a dobře promícháme.



Těstoviny uvaříme ve velkém množství osolené al dente, ihned je scedíme a přidáme k hovězímu ragú. Jemně promícháme.
Podáváme posypané najemno nastrouhaným parmezánem a najemno nasekanou hladkolistou petrželkou.

Vytisknout

Uvařili jsme 20.11.2022


Komentáře

   odpovědět
Ragout je vyborne, nemohla jsem si pomoci a pridala cervene vino. :-) Muze se hodit i spetka cukru na vyrovnani acidity rajcat.