Hovězí bibimbap
Tento recept je přesnou ukázkou toho, jak to u nás funguje. Já někde něco ochutnám, pak o tom týdny vyprávím a nakonec to v sobotu dostanu k obědu.
Korejskou kuchyni jsem znal jenom ve dvou případech. Za prvé jsem slyšel nejednou o jejich kynologicko-gastronomických úspěších a následně jsem velmi často slyšel o kimčchi. Zatímco první zmínka mne nechala chladným, tak kimčchi máme s Blankou moc rádi.
A teď pár měsíců zpět, jsem objevil bibimbap. No dobrá, objevili jsem v roce 2015 Ameriku, tedy Koreu, ale trošičku doufáme, že nejsme úplně poslední a někomu tím receptem uděláme radost.
P.S.: a nesmím zapomenout poděkovat Milanovi, který nám sehnal korejskou chilli pastu Gochujang. Milánku, kamaráde, už ale nic nezbylo.
400 g krátkozrnné rýže
4 vejce
Hovězí maso
300 g kvalitního minutkového hovězího masa (roštěná, svíčková…)
2 ½ světlé sójové omáčky
2 lžičky sezamového oleje
3 stroužky česneku - utřený
½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
Zeleninová obloha
2 středně velké mrkve
2 menší cukety
½ salátové okurky
150 g mungo výhonků
200 g čerstvých hub shiitake
300 g čerstvého špenátu
slunečnicový olej
sezamový olej
světlá sójová omáčka
bílý sezam
Omáčka
3 lžíce gochujang chilli pasty
1 lžíce světlé sójové omáčky
1 lžíce sezamového oleje
2 stroužky česneku – utřený
Postup
Hovězí maso očistíme a dáme ho na 30 minut do mrazničky zatuhnout. Mezitím si ve větší misce promícháme 2 ½ lžíce sójové omáčky se 2 lžičkami sezamového oleje, utřeným česnekem a ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře. Ztuhlé maso nakrájíme ostrým nožem na velmi tenké plátky, přidáme ho do připravené marinády a důkladně prsty promícháme. Misku zakryjeme potravinářskou fólií a necháme maso 30-60 minut odpočinout.
Mrkev očistíme, cuketu zbavíme semínek a vše nakrájíme na tenké nudličky. Shiitake houby nakrájíme na tenké plátky. Okurku podélně rozřízneme, lžičkou vydlabeme semínka a nožem ji nakrájíme natenko.
V malé misce si připravíme gochujang omáčku smícháním gochujang chilli pasty se sójovou omáčkou, utřeným česnekem a sezamovým olejem. Podle chuti osladíme a ponecháme na podávání.
Rýži uvaříme podle návodu na obalu. V průběhu vaření rýže si připravíme zeleninovou oblohu. Ve větším hrnci přivedeme k varu velké množství vody, ve kterém postupně oblanžírujeme mrkev, cuketu a okurku. Vždy pouze jeden druh zeleniny dáme do kovového cedníku a jakmile voda začne vřít, ponoříme ho i se zeleninou do vroucí vody a necháme ji tam 1 minutu ponořenou. Stejným způsobem oblanžírujeme mungo výhonky, ty ale ponecháme ve vroucí vodě 2 ½ minuty. Po uplynutí uvedených časů cedník spolu i zeleninou vyndáme a přebytečnou vodu necháme okapat. Oblanžírovanou zeleninu přendáme vždy do vlastní misky (celkem 4 misky), pokapeme ji ½ lžičky sezamového oleje a ½ lžičky sójové omáčky a promícháme.
Ve větší pánvi si rozpálíme 1 lžíci slunečnicového oleje a necháme na něm orestovat nakrájené shiitake houby do změknutí (4-5 minut). Poté je vyndáme z pánve děrovanou naběračkou a, stejně jako zeleninu, je pokapeme ½ lžičky sezamového oleje spolu s ½ lžičky sójové omáčky a promícháme.
Do pánve poté přidáme špenátové listy spolu se 2 lžícemi vody a necháme ho zavadnout (1-2 minuty). Z uvařeného špenátu vymačkáme prsty přebytečnou vodu a ochutíme ho ½ lžičky sezamového oleje spolu s ½ lžičky sójové omáčky.
Na závěr v pánvi zprudka orestujeme na slunečnicovém oleji naložené hovězí nudličky (3-5 minut). Současně si v jiné pánvi připravíme na slunečnicovém oleji volská oka.
Uvařenou rýži rozdělíme do 4 větších misek. Do středu položíme volské oko, které obložíme připravenou zeleninou a orestovanými nudličkami masa. Bibimbap před podáváním posypeme bílým sezamem a ihned podáváme s připravenou gochujang omáčkou.
Komentáře
A díky za velmi inspirativní stránky !!! Z velké části již odzkoušeno :)