Hovězí bibimbap


Tento recept je přesnou ukázkou toho, jak to u nás funguje. Já někde něco ochutnám, pak o tom týdny vyprávím a nakonec to v sobotu dostanu k obědu.
Korejskou kuchyni jsem znal jenom ve dvou případech. Za prvé jsem slyšel nejednou o jejich kynologicko-gastronomických úspěších a následně jsem velmi často slyšel o kimčchi. Zatímco první zmínka mne nechala chladným, tak kimčchi máme s Blankou moc rádi. A teď pár měsíců zpět, jsem objevil bibimbap. No dobrá, objevili jsem v roce 2015 Ameriku, tedy Koreu, ale trošičku doufáme, že nejsme úplně poslední a někomu tím receptem uděláme radost.
P.S.: a nesmím zapomenout poděkovat Milanovi, který nám sehnal korejskou chilli pastu Gochujang. Milánku, kamaráde, už ale nic nezbylo.

Ingredience
400 g krátkozrnné rýže
4 vejce
Hovězí maso
300 g kvalitního minutkového hovězího masa (roštěná, svíčková…)
2 ½ světlé sójové omáčky
2 lžičky sezamového oleje
3 stroužky česneku - utřený
½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
Zeleninová obloha
2 středně velké mrkve
2 menší cukety
½ salátové okurky
150 g mungo výhonků
200 g čerstvých hub shiitake
300 g čerstvého špenátu
slunečnicový olej
sezamový olej
světlá sójová omáčka
bílý sezam
Omáčka
3 lžíce gochujang chilli pasty
1 lžíce světlé sójové omáčky
1 lžíce sezamového oleje
2 stroužky česneku – utřený


Postup
Hovězí maso očistíme a dáme ho na 30 minut do mrazničky zatuhnout. Mezitím si ve větší misce promícháme 2 ½ lžíce sójové omáčky se 2 lžičkami sezamového oleje, utřeným česnekem a ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře. Ztuhlé maso nakrájíme ostrým nožem na velmi tenké plátky, přidáme ho do připravené marinády a důkladně prsty promícháme. Misku zakryjeme potravinářskou fólií a necháme maso 30-60 minut odpočinout.
Mrkev očistíme, cuketu zbavíme semínek a vše nakrájíme na tenké nudličky. Shiitake houby nakrájíme na tenké plátky. Okurku podélně rozřízneme, lžičkou vydlabeme semínka a nožem ji nakrájíme natenko.
V malé misce si připravíme gochujang omáčku smícháním gochujang chilli pasty se sójovou omáčkou, utřeným česnekem a sezamovým olejem. Podle chuti osladíme a ponecháme na podávání.
Rýži uvaříme podle návodu na obalu. V průběhu vaření rýže si připravíme zeleninovou oblohu. Ve větším hrnci přivedeme k varu velké množství vody, ve kterém postupně oblanžírujeme mrkev, cuketu a okurku. Vždy pouze jeden druh zeleniny dáme do kovového cedníku a jakmile voda začne vřít, ponoříme ho i se zeleninou do vroucí vody a necháme ji tam 1 minutu ponořenou. Stejným způsobem oblanžírujeme mungo výhonky, ty ale ponecháme ve vroucí vodě 2 ½ minuty. Po uplynutí uvedených časů cedník spolu i zeleninou vyndáme a přebytečnou vodu necháme okapat. Oblanžírovanou zeleninu přendáme vždy do vlastní misky (celkem 4 misky), pokapeme ji ½ lžičky sezamového oleje a ½ lžičky sójové omáčky a promícháme.
Ve větší pánvi si rozpálíme 1 lžíci slunečnicového oleje a necháme na něm orestovat nakrájené shiitake houby do změknutí (4-5 minut). Poté je vyndáme z pánve děrovanou naběračkou a, stejně jako zeleninu, je pokapeme ½ lžičky sezamového oleje spolu s ½ lžičky sójové omáčky a promícháme.
Do pánve poté přidáme špenátové listy spolu se 2 lžícemi vody a necháme ho zavadnout (1-2 minuty). Z uvařeného špenátu vymačkáme prsty přebytečnou vodu a ochutíme ho ½ lžičky sezamového oleje spolu s ½ lžičky sójové omáčky.
Na závěr v pánvi zprudka orestujeme na slunečnicovém oleji naložené hovězí nudličky (3-5 minut). Současně si v jiné pánvi připravíme na slunečnicovém oleji volská oka.



Uvařenou rýži rozdělíme do 4 větších misek. Do středu položíme volské oko, které obložíme připravenou zeleninou a orestovanými nudličkami masa. Bibimbap před podáváním posypeme bílým sezamem a ihned podáváme s připravenou gochujang omáčkou.



Vytisknout

Uvařili jsme 12.9.2015


Komentáře

   odpovědět
Ačkoliv se mi to ještě nepovedlo vyslovit, tak jsem včera udělal tofu obměnu (navíc s mungem jako takovým, ne klíčky) k obědu a všem chutnalo.
kublanka odpověděl(a)
tak to je super... díky díky
   odpovědět
Pokud ji neznáte doporučuji kuchařku "Krása korejského jídla", je tam dost zajímavostí, i pěkných receptů. 1
kublanka odpověděl(a)
děkujeme, koukneme se po tom, hodně nás tenhle recept oslovil a určitě to není poslední korejské jídlo a inspirace není nikdy dost
   odpovědět
Jedno z oblíbených jídel u nás doma ... lehká závislost na sezamový olej přišla právě s tímto pokrmem ... bez něj to prostě nejde :)
A díky za velmi inspirativní stránky !!! Z velké části již odzkoušeno :)
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc :) Bibimbap je fakt výborná věc a sezamový olej musíme mít v lednici také nonstop :)
  Panejoooo :) odpovědět
To musím vyzkoušet! Mám ale takový dojem, že mi to bude tuuuuze chutnat :))
kublanka odpověděl(a)
to teda bude :) fakt dobrota a dá se to různě obměňovat, například s kuřetem, tofu, krevety apod