Hot cross buns


Hot Cross Buns jsou tradiční pečivo spjaté s Velikonocemi. Teď bych měl napsat historii tohoto receptu a vůbec celých Velikonoc, ale nebudu. Chci tento prostor, který mi Blanka pravidelně dovoluje okupovat, využít k osvětě. Blíží se Velikonoce a ne ledajaké. V očích nejedné dívky se zaleskne jiskra zloby a pomstychtivosti. Ptáte se proč? Odpověď je jednoduchá, jsou Velikonoce v době přestupného roku. A v tomto roce se pak údajně otáčí tradice a zvyky. Prý ženy využívají pomlázku jako nástroj zloby a především pomsty. No prostě zkrátka řečeno, v přestupný rok šlehají ženy muže. A zde přichází na řadu má vědecká práce, kterou jsem tomuto tématu zasvětil. Je to pravda? Opravdu tuto tradici drželi i naši předci? Troufám si říci, že ne. Je to pouze zlé, nevděčné a manipulativní ženské lobby. Sám jsem si dal tu piplačku a nekonečnou práci a zadal jsem toto spojení do googlu. A vyšly mi pouze 3 pochybné odkazy a z toho jeden byl na webovkách Blesku. Žádné komplexní pojednání, žádná objektivní studie, pouze bulvár a pochybné zdroje. Takže drahé ženy, tento fígl vám nezblajznu a věřím, že těch pár mužů mezi našimi čtenáři bude šířit toto poselství dál.

Ingredience (cca 19 kusů)
500 g hladké mouky
300 ml vlažného plnotučného mléka
75 g cukru krupice
1 lžička soli
7 g sušeného droždí
50 g změklého másla
1 vejce – prošlehané
75 g rozinek – sultánky
50 g kandované citrusové kůry – na kostičky
1 jablko
1 lžička mleté skořice
meruňkový džem na potření
Kříže
75 g hladké mouky
5-6 lžic studené vody


Postup
Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, sušené droždí, mletou skořici, sůl a změklé máslo. Mouku s máslem důkladně promneme tak, aby nám v ní nezůstaly žádné kousky másla. Přidáme prošlehané vejce a za postupného přilévání vlažného mléka vypracujeme hladké a vláčné těsto. Jakmile se těsto začne oddělovat od boků hnětací nádoby (z počátku může vypadat těsto hodně lepivé), vyklopíme ho na slabě pomoučený vál a ještě jednou ho důkladně prohněteme. Vypracované těsto vrátíme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
Jakmile těsto zdvojnásobí svoji velikost, oloupeme jablko, zbavíme ho jádřince a nakrájíme ho na malé kostičky, které přidáme do mísy s vykynutým těstem. K jablkům přidáme ještě rozinky a kandovanou citrusovou kůru a důkladně vše zapracujeme do těsta. Těsto v míse opět zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do zdvojnásobení velikosti (cca 60 minut).
Podruhé vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme ho na 19 stejně velkých kousků, ze kterých vytvarujeme kuličky. Kuličky těsta rozložíme ve dvou soustředných kruzích na plech vyložený pečícím papírem. Mezi kuličkami ponecháme zhruba 1 cm velké rozestupy. Plech zakryjeme potravinářkou fólií a necháme kynout do zdvojnásobení velikosti (cca 60 minut).



Troubu si předehřejeme na 220 °C. V misce si smícháme 75 g hladké mouky s 5 lžícemi studené vody. Měli bychom získat těstíčko, které lze stříkat cukrářským sáčkem. Pokud bude těstíčko příliš tuhé, přidáme další lžíci vody. Vzniklým těstíčkem naplníme cukrářský sáček s úzkou hladkou koncovkou a na vykynuté bulky ho nastříkáme tak, aby nám na každé bulce vznikl kříž.



Dáme péct do předehřáté trouby na 10 minut. Poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme dozlatova dalších 5-10 minut. Správně upečené bulky budou znít po poklepání dutě.
Těsně před dopečením si v misce rozehřejeme meruňkovou marmeládu a přecedíme ji přes sítko, abychom se zbavili větších kousků meruněk. Upečené bulky ihned po vyndání z trouby potřeme meruňkovou marmeládou, přendáme je na mřížku a necháme vychladnout.



Vytisknout

Uvařili jsme 8.3.2016


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  Tradice odpovědět
"Podobné je svědectví lékaře Guarinonia z doby Rudolfa II., podle něhož se po Praze prodávaly pestrobarevné metly, které si každý koupil a běhal s nimi v ulicích a šlehal panny i slečny po ramenou a rukou (sic!), aby od nich dostal velikonoční vejce. Na poslední svátek pak děvčata měla mrskat mládence s očekáváním, že jim dají kraslice; celý obřad byl provázen radovánkami v krčmách." Viz Namlouvání láska a svatba (Alexandra Navrátilová) 2
kublanka odpověděl(a)
krásné, děkuji za informaci 1
   odpovědět
Tak a ještě jedna hrubka!!! S radostí. Já nevím, co jsem dělala. To asi ty ciabatty 5
Už se pečou 5 5 . A už to po sobě nečtu nebo tam najdu další chyby.
Hezký den
kublanka odpověděl(a)
Ježíš, kdybych já se měl omlouvat zpětně za všechny hrubky, tak nedělám nic jiného. Můj pravopis je na úrovni repetenta 3.třídy zvláštní školy. Takže nejen, že to nevidím u sebe, ale naštěstí ani u druhých. Dokonce jsem ten poslední, kdo by mohl kázat o hrubkách 1
  :-) odpovědět
Dobrý den, tak toto jsem si z radostí přečetla. U nás je zase takový zvyk, že dopoledne řádí mužské osazenstvo a po dvanácté hodině zase ženské. Takže na tu polední hodinu netrpělivě čekám a pak hurá do toho. 5 Pěkně na zadek a trochu studené vody, aby byli kluci celý rok zdraví. Toto dělávala moje maminka, akorát ji trochu podezdřívám, že si tuto tradici vymyslela sama. Byli jsme tři kluci a já jediná holka. To nic nemění na tom, že bych tuto tradici porušila. Mám dvě dcery, tak pokračujeme 5 Ale letos to asi budou mít zeťáci a manžel o trošičku těžší, když je teda ten přestupný rok.
Mimochodem, právě mám v poslední fázi kynutí ciabatty, tak držte palce!
Děkuji za inspiraci a přeji hodně úspěchů! Miluše
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, moc děkujeme za příspěvek. Bohužel ho budu muset smazat, než si ho Blanka přečte. Takhle škodlivá inspirace, kdy jsme na ní de facto 3 chlapáci, by se mohla dokonce ujmout 1 1 1
Zkusím ji vysvětlit, že s větrnými mlýny nelze bojovat :)

Ad ciabatta - držíme palce! Ať vyjde a ať si pochutnáte 1
odpověděl(a)
I vy jeden!! Jen to pěkně dejte Blance přečíst 5
Omlouvám se za velkou chybu v textu 7 , mělo být ,,podezřívám" .Taková hrubka panečku!!!
  Zvyk je železná košile odpovědět
Kubo, že nám to nezblajzneš, je zcela v pořádku 1 To ale nemění nic na faktu, že je tento zvyk v určitých místech naší vlasti hluboko zakořeněný. Mám osobně to štěstí, že od svého dětství u prarodičů každé čtyři roky zažívám tu slast, kdy každý přestupný rok v pondělí velikonoční ráno naběhnu za dědečkem, stáhnu z něho peřinu a pár mu jich lísku. Musíš uznat, tři roky versus jeden, to se dá vydržet... Mohu pouze vzkázat: Blanko, letos si to užij 2
kublanka odpověděl(a)
1 já to myslel spíše z legrace, když bylo to MDŽ :) nicméně je pravda, že jsem fakt k tomu něco googlil a pořádně nic nenalezl. Docela mne zajímají tyto regionální tradice, ale zjevně je to ještě v nedigitální podobě :)