Ingredience (na 4 porce)
6 natvrdo uvařených vajec
2 žloutky
1 červená cibule
2 lžíce najemno nasekané pažitky
2 lžíce najemno nasekaného kopru + na podávání
6 ančoviček v oleji + 1 lžíce ančovičkového oleje
čerstvě mletý černý pepř
citronová šťáva
knäckebrot na podávání
Postup
Uvařená vejce oloupeme a spolu s červenou cibulí je nakrájíme najemno. Do menší mísy dáme žloutky s ančovičkovým olejem a krátce vše prošleháme. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, vejce, pažitku, kopr a najemno nakrájené ančovičky. Jemně promícháme a dochutíme čerstvě mletým černým pepřem a citronovou šťávou. Dozdobíme čerstvým koprem a podáváme s plátky knäckebrotu.
Gubbröra
Možná se budete divit, ale toto jídlo je pro Švédsko stejně tradiční, jako je pro nás třeba škvarková pomazánka nebo pochoutkový salát. Jen, jak to tak už bývá mimo naše končiny, jejich pomazánka je nějak celá taková, no, zdravější. Nicméně pochoutkového salátu se nevzdáme, ale gubbrora (aneb v překladu „starcova míchanice“) je nejlepší podávat s vychlazeným pivem, takže za pokus to stojí!
Uvařili jsme 13.2.2019
Komentáře
Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.