Griliáš


Každý rok se snažíme vytvořit nějaký drobný dárek našim tolerantním sousedům. Tolerantním právě proto, že naši lotři (a nejen oni) jsou často slyšet na celý dům. A také proto, že máme v našem domě několik velmi dobrých přátel. Letos jsou to sladké bonbóny z griliáše.

Zároveň tímto přejeme krásné, šťastné a především veselé Vánoce a šťastný, úspěšný a bezstarostný nový rok.

Ingredience
200 g cukru krupice
140 g hrubě sekaných blanšírovaných mandlí


Postup
Připravíme si plech vyložený pečícím papírem nebo plech velmi slabě vymažeme olejem.
Do silnostěnné pánve dáme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat do zlatohnědé barvy.
Mezitím si v pánvi jemně opražíme sekané mandle, které přisypeme do zkaramelizovaného cukru. Promícháme.
Směs ihned vyklopíme na plechem vyložený pečící papír a rozetřeme do tenké vrstvy. Abychom získali stejně silnou placku, můžeme povrch ještě horkého griliáše zakrýt druhým pečícím papírem a válečkem rozválet na placku požadované tloušťky.



Griliáš necháme úplně vychladnout a rozlámeme na menší kousky.



Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.

Vytisknout

Uvařili jsme 23.12.2014


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  Griliáš odpovědět
Dobrý den, můžu se prosím zeptat, jak dlouho se může griliáš skladovat? Kdybych dělala do zásoby 4
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, v cukru problém není, ale v mandlích ano, takže se to odvíjí od trvanlivost použitých oříšků. Nesmí zežluknout :) Důležité je udržovat v suchu - uzavřít do vzduchotěsné nádoby, aby karamel nezvlhnul. Pár týdnů by to vydržet při správném skladování mělo