Griliáš


Každý rok se snažíme vytvořit nějaký drobný dárek našim tolerantním sousedům. Tolerantním právě proto, že naši lotři (a nejen oni) jsou často slyšet na celý dům. A také proto, že máme v našem domě několik velmi dobrých přátel. Letos jsou to sladké bonbóny z griliáše.

Zároveň tímto přejeme krásné, šťastné a především veselé Vánoce a šťastný, úspěšný a bezstarostný nový rok.

Ingredience
200 g cukru krupice
140 g hrubě sekaných blanšírovaných mandlí


Postup
Připravíme si plech vyložený pečícím papírem nebo plech velmi slabě vymažeme olejem.
Do silnostěnné pánve dáme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat do zlatohnědé barvy.
Mezitím si v pánvi jemně opražíme sekané mandle, které přisypeme do zkaramelizovaného cukru. Promícháme.
Směs ihned vyklopíme na plechem vyložený pečící papír a rozetřeme do tenké vrstvy. Abychom získali stejně silnou placku, můžeme povrch ještě horkého griliáše zakrýt druhým pečícím papírem a válečkem rozválet na placku požadované tloušťky.



Griliáš necháme úplně vychladnout a rozlámeme na menší kousky.



Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.

Vytisknout

Uvařili jsme 23.12.2014


Komentáře

  Griliáš odpovědět
Dobrý den, můžu se prosím zeptat, jak dlouho se může griliáš skladovat? Kdybych dělala do zásoby 4
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, v cukru problém není, ale v mandlích ano, takže se to odvíjí od trvanlivost použitých oříšků. Nesmí zežluknout :) Důležité je udržovat v suchu - uzavřít do vzduchotěsné nádoby, aby karamel nezvlhnul. Pár týdnů by to vydržet při správném skladování mělo