Gnudi s hráškovým pyré
Náš Mates dostane zaručený záchvat smíchu, když na něj spustím svých pár slov italsky. Můžu kombinovat fotbalové pokřiky s názvy jídel a on z toho má naprostý záchvat. Takže když opustím svých několik naučených vět v italštině, přichází na řadu zkomoleniny jako "forza italia squadra azzura ricotta spaghéééétti ragazza!", "daje Roma daje gnudi tortellini mozzarella" atd. a náš Mates se válí smíchy na zemi a já vlastně také.
U nás doma prostě Itálii milujeme. Každý svým způsobem, já přes fotbal, víno a jídlo, Blanka přes jídlo a krajinu, no a naše děti ji milují z důvodů vlastních, třeba pro krásný zvuk italštiny. A samozřejmě také pro jejich jídlo, což je pro nás čtyři společné.
1 kg ricotty
100 g parmezánu + na podávání
1 kg mouky semolina
špetka čerstvě mletého muškátového oříšku
2 lžíce másla
5 tenkých plátků prosciutto
slunečnicový olej
450 g mraženého hrášku
1 šalotka
200 ml kuřecího vývaru
10 lusků čerstvého hrášku
čerstvá máta
olivový olej
pepř
sůl
Postup
Nejdříve musíme zbavit ricottu přebytečné vody. Síto si vyložíme čistým plátnem, dáme do něj ricottu, zakryjeme ji plátnem a necháme ji 4 hodiny vykapat v lednici. Vykapanou ricottu dáme do mísy, přidáme k ní 100 g najemno nastrouhaného parmezánu, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme a případně dochutíme solí a pepřem.
Dno velké mísy vysypeme semolinou a s pomocí jemně navlhčených rukou tvarujeme z ricotty kuličky (cca 40 kusů), které pokládáme do mísy se semolinou. Všechny kuličky důkladně v semolině obalíme a v míse je zasypeme vrstvou semoliny (musí být zakryté). Takto připravené gnudi dáme i s mísou nezakryté na minimálně 12 hodin do lednice. Díky tomu se na povrchu ricottových kuliček vytvoří semolinový obal.
Druhý den si nejdříve připravíme chipsy z prosciutta a hráškové pyré.
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Plátky prosciutta si natrháme na menší kousky a pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem, který jsme předtím jemně potřeli slunečnicovým olejem. Dáme péct do předehřáté trouby na cca 10 minut (nesmíme je spálit). Upečené chipsy necháme vychladnout na mřížce, kde chladnutím zkřehnou.
Ve středně velkém hrnci zpěníme na 2 lžících olivového oleje najemno nakrájenou šalotku, poté přidáme mražený hrášek a vše zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a necháme povařit 3-4 minuty. Uvařený hrášek necháme mírně vychladnout a rozmixujeme ho. Pokud bychom chtěli mít hráškové pyré dokonale hladké, můžeme ho propasírovat. Dochutíme solí a pepřem.
Jakmile máme hráškové pyré i chipsy hotové můžeme začít vařit gnudi. Mísu z gnudi vyndáme z lednicem, semolinu odstraníme a gnudi si rozložíme na větší talíř. Na jejich povrchu by již měla být jasně zřetelná vrstvička ze semoliny.
Ve velké pánvi si rozpustíme 2 lžíce másla. Gnudi vaříme na mírném ohni ve velkém množství osolené vody 2-3 minuty. Uvařené gnudi nám vyplavou na povrch, kde je sebereme děrovanou naběračkou a ihned je přendáme do pánve s rozpuštěným máslem. Gnudi je vhodné vařit v několika dávkách.
Gnudi podáváme s hráškovým pyré, chipsy z prosciutta, hoblinkami parmezánu, čerstvým hráškem, zakápnuté olivovým olejem a lístky máty. Gnudi mají po rozříznutí jasně patrnou kůžičku ze semoliny.
.
Komentáře
Další super recept. Jedna plus, plus, plus.
Sice mě trochu odrazovala příprava Gnudi den předem, ale nakonec to nebylo tak hrozné. Dneska jsem dodělala už jen pyré a i blbnutím kolem focení mi to zabralo necelou hodinku .
Vaše recepty jsou opravdu super. Těším se na zítřejší vaření. Mám vybráno a nakoupeno skoro na celý týden.
Fajn večer