Špenátovo-ricottové gnocchi s citrónem


To, že občas dostaneme od přátel nebo našich příbuzných domácí vajíčka jsme si už rádi zvykli. Stejně tak, když dostaneme domácí brambory, nebo králíka. Ale to, že mi kamarád přinese čerstvě utržené citróny z vlastní zahrádky, tak to je gól. Nutno dodat, že pochází z jeho zahrádky v Athénách, kde má pronajatý letní byt. A stejně jako u vajíček, nebo zeleniny, žádalo si to velmi speciálního zacházení. Už už jsem si krájel jeden z citrónů do Cuba Libre, když se přiřítila Blanka s lebkami v očích, co to jako dělám. Citrón mi byl zabaven a vrácen trošku později a v trošku jiné podobě, ostatně přesvědčte se sami, zda-li tato podoba by vás také uspokojila stejně jako mne.
P.S.: Naštěstí cola a rum Blanku nechali netečnou a já mohu pokračovat tam, kde jsem přestal.

Ingredience
300 g čerstvého špenátu
250 g ricotty
1 stroužek česneku - utřený
3 vejce
150 g hladké mouky + na podsypání
180 g nastrouhaného parmezánu + na posypání
špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
1 větší citrón
6 lžic olivového oleje
rukola
pepř
sůl


Postup
Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství vody. Jakmile voda začne vřít, vhodíme listy špenátu a 1-2 minuty je necháme povařit. Poté je ihned scedíme a propláchneme studenou vodou. Prsty ze špenátu vymačkáme maximum tekutiny a nasekáme ho najemno.
Nasekaný špenát dáme spolu s ricottou, česnekem, parmezánem, moukou, vejci a špetkou muškátového oříšku do mísy a vše důkladně promícháme vidličkou. Podle chuti dosolíme a opepříme a znovu promícháme. S pomocí navlhčených rukou vytvarujeme kuličky velikosti vlašských ořechů a pokládáme je na pomoučený vál. Vše dáme na minimálně 30 minut vychladit do lednice.



Mezitím si ve větší misce vyšleháme 6 lžic olivového oleje se šťávou a nastrouhanou kůrou (pouze žlutá část) z jednoho citrónu.
Gnocchi vaříme ve velkém množství osolené vody. Jakmile nám gnocchi vyplavou na hladinu (cca 6 minut), tak je necháme vařit ještě jednu minutu a teprve poté je děrovanou naběračkou přendáme do citrónové omáčky. Ihned podáváme s rukolou a posypané nastrouhaným parmezánem.

Vytisknout

Uvařili jsme 22.6.2015


Komentáře

   odpovědět
Opět výborný recept, doteď jsem podle vás jen pekla, ale odteď budu i vařit:) jen jsem zvědavá jak a jestli půjdou zítra ohřát 8 5
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc, jsme rádi, že chutná. Nicméně ohřát to asi jde, ale nebude to tak dobré jako čerstvé. U nás se vščechno sní díky klukům, takže nikdy nic nezbude :)))
   odpovědět
Kublance dává celá moje rodina 10 bodů, můj výsledek bych viděla tak na 7.Zase mě zradil ten exteriér 2 Jo a čerstvý špenát jsem sehnala, ale vypekli mě s ricotou, ta se tady u Baltu moc nevede.Ale poradila jsem si a nahradila nízkotučným tvarohem.sláva improvizaci a Kublance 5
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc! A body navíc za improvizaci, takže už 9 z 10 a bod navíc za špenát, takže krásných 10 z 10 1 děkujeme, radost pro vás (všechny) psát recepty
   odpovědět
Vcera jsem je uvarila! Nemela jsem je tak krasne (asi jsem mela vic tlacit na spenat, abych z nej dostala uplne vsechnu vodu 1 ), kazdopadne chutove se povedly na jednicku! 5 Dekuji za vyborny recept!
kublanka odpověděl(a)
a my děkujeme, že podle nás vaříte a ještě podle nás vám chutná! :-)
   odpovědět
Recept zní jednoduše, díky za inspiraci.Jen doufám, že seženu čerstvý špenát.
kublanka odpověděl(a)
Není zač :) čerstvý salát už mají i v takovém domu hrůzy jako je třeba Albert. Ale mají ho i v Lidlu apod. Takže snad i někde ve vašem okolí se vám ho podaří najít. držíme palce!