Špenátovo-ricottové gnocchi s citrónem
To, že občas dostaneme od přátel nebo našich příbuzných domácí vajíčka jsme si už rádi zvykli. Stejně tak, když dostaneme domácí brambory, nebo králíka. Ale to, že mi kamarád přinese čerstvě utržené citróny z vlastní zahrádky, tak to je gól. Nutno dodat, že pochází z jeho zahrádky v Athénách, kde má pronajatý letní byt. A stejně jako u vajíček, nebo zeleniny, žádalo si to velmi speciálního zacházení. Už už jsem si krájel jeden z citrónů do Cuba Libre, když se přiřítila Blanka s lebkami v očích, co to jako dělám. Citrón mi byl zabaven a vrácen trošku později a v trošku jiné podobě, ostatně přesvědčte se sami, zda-li tato podoba by vás také uspokojila stejně jako mne.
P.S.: Naštěstí cola a rum Blanku nechali netečnou a já mohu pokračovat tam, kde jsem přestal.
300 g čerstvého špenátu
250 g ricotty
1 stroužek česneku - utřený
3 vejce
150 g hladké mouky + na podsypání
180 g nastrouhaného parmezánu + na posypání
špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
1 větší citrón
6 lžic olivového oleje
rukola
pepř
sůl
Postup
Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství vody. Jakmile voda začne vřít, vhodíme listy špenátu a 1-2 minuty je necháme povařit. Poté je ihned scedíme a propláchneme studenou vodou. Prsty ze špenátu vymačkáme maximum tekutiny a nasekáme ho najemno.
Nasekaný špenát dáme spolu s ricottou, česnekem, parmezánem, moukou, vejci a špetkou muškátového oříšku do mísy a vše důkladně promícháme vidličkou. Podle chuti dosolíme a opepříme a znovu promícháme. S pomocí navlhčených rukou vytvarujeme kuličky velikosti vlašských ořechů a pokládáme je na pomoučený vál. Vše dáme na minimálně 30 minut vychladit do lednice.
Mezitím si ve větší misce vyšleháme 6 lžic olivového oleje se šťávou a nastrouhanou kůrou (pouze žlutá část) z jednoho citrónu.
Gnocchi vaříme ve velkém množství osolené vody. Jakmile nám gnocchi vyplavou na hladinu (cca 6 minut), tak je necháme vařit ještě jednu minutu a teprve poté je děrovanou naběračkou přendáme do citrónové omáčky. Ihned podáváme s rukolou a posypané nastrouhaným parmezánem.
Komentáře