300 g čerstvého špenátu
250 g ricotty
1 stroužek česneku - utřený
3 vejce
150 g hladké mouky + na podsypání
180 g nastrouhaného parmezánu + na posypání
špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
1 větší citrón
6 lžic olivového oleje
rukola
pepř
sůl
Postup
Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství vody. Jakmile voda začne vřít, vhodíme listy špenátu a 1-2 minuty je necháme povařit. Poté je ihned scedíme a propláchneme studenou vodou. Prsty ze špenátu vymačkáme maximum tekutiny a nasekáme ho najemno.
Nasekaný špenát dáme spolu s ricottou, česnekem, parmezánem, moukou, vejci a špetkou muškátového oříšku do mísy a vše důkladně promícháme vidličkou. Podle chuti dosolíme a opepříme a znovu promícháme. S pomocí navlhčených rukou vytvarujeme kuličky velikosti vlašských ořechů a pokládáme je na pomoučený vál. Vše dáme na minimálně 30 minut vychladit do lednice.

Mezitím si ve větší misce vyšleháme 6 lžic olivového oleje se šťávou a nastrouhanou kůrou (pouze žlutá část) z jednoho citrónu.
Gnocchi vaříme ve velkém množství osolené vody. Jakmile nám gnocchi vyplavou na hladinu (cca 6 minut), tak je necháme vařit ještě jednu minutu a teprve poté je děrovanou naběračkou přendáme do citrónové omáčky. Ihned podáváme s rukolou a posypané nastrouhaným parmezánem.

Komentáře