Gnocchetti sardi con caponata


Gnocchetti jsou tradiční těstoviny ze Sardinie. Také známé jako Malloreddus, což odkazuje na latinský překlad slova mallolous = malé sousto. Původně se připravovali na obráceném dnu slaměných košíků, v současnosti jsou k dostání speciální prkénka pro tvorbu těchto gnocchetti. A nebo se můžete inspirovat Blankou, která si připravila jednoduchý nástroj v duchu odkazu Přemka Podlahy.
A abychom nezůstali jen na Sardinii, tak se podíváme i na Sicílii, kde se nachází prapůvod caponaty a tu si můžete připravit de facto s jakýmikoliv těstovinami nebo třeba jen s čerstvým pečivem.

Ingredience
Gnocchetti sardi
450 g mouky semolina
240 ml teplé vody
Caponata
2 středně velké lilky
2 větší rajčata
2 cibule
4 středové řapíky řapíkatého celeru + mladá nať
1 lžička kaparů
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce červeného vinného octa
150 g zelených oliv bez pecky
100 ml olivového oleje + na podávání
sůl


Postup
Gnocchetti
Semolinu si dáme na čistou pracovní plochu a uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme 240 ml teplé vody. Nejdříve s pomocí vidličky, později s pomocí rukou vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Pokud by bylo příliš suché, přidáme po lžičce teplou vodu, pokud naopak příliš lepivé, přidáme trochu semoliny. Z těsta vytvarujeme kouli, zakryjeme ji potravinářskou fólií a necháme ji 10 minut odpočinout na pracovní ploše.
Z odpočinutého těsta postupně odebíráme kousky velikosti vlašského ořechu, z kterého vyválíme váleček zhruba o tloušťce malíčku. Zbývající těsto musíme mít zakryté potravinářskou fólií. Pro tvarování gnocchettti je potřeba speciální rýhovaná dřevěná podložka, kterou ale můžeme nahradit osnovou vytvořenou z potravinářského provázku nebo sushi podložku.
Obyčejným jídelním nožem postupně odřezáváme z válečku kousky těsta velikosti cizrny. Nůž uchopíme tak, aby jeho ostří svíralo s osnovou úhel 45 °. Odříznuté těsto položíme na osnovu, nožem ho zmáčkneme a zatáhneme ho směrem k sobě. Dostaneme těstovinu tvaru mušličky, s rýhami na jejím povrchu.



Gnocchetti pokládáme vždy v jedné vrstvě na jemně pomoučený vál nebo na suchou kuchyňskou utěrku. Takto je necháme odpočinout minimálně 1-2 hodiny, ideálně přes noc.



Pokud je necháme zcela uschnout, musíme je skladovat ve vzduchotěsné nádobě.

Caponata
Lilky nakrájíme na kostičky o straně 2 cm, dáme je do cedníku, posolíme a necháme je 30 minut vypotit. Poté lilky osušíme papírovou utěrkou.
Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme je a nakrájíme je na malé kostičky. Najemno nakrájíme cibuli spolu s řapíkatým celerem a mladou natí. Kapary propláchneme vodou a olivy přepůlíme. Ve velké pánvi si rozpálíme olivový olej a kostky lilku na něm postupně (zpravidla ve dvou várkách) opečeme ze všech stran dozlatova. Lilky by nám měly zároveň změknout. Opečené lilky zbavíme přebytečného oleje na papírové utěrce.
Na oleji, který nám zbude v pánvi, necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Po několika minutách přidáme řapíkatý celer, mladé celerové lístky, rajčata, kapary a olivy. Na mírném ohni vaříme za občasného míchání do změknutí celeru (cca 10 minut). Jakmile je celer měkký, přidáme usmažený lilek, jemně promícháme a krátce zarestujeme. Na závěr přidáme cukr a červený vinný ocet a necháme povařit posledních 5 minut. Dochutíme solí.
Připravené těstoviny uvaříme ve velkém množství osolené vody. Jakmile jsou al dente (10-12 minut), scedíme je a smícháme je s caponatou. Pokud je potřeba, zakápneme je olivovým olejem a ihned podáváme. Podle chutí můžeme na talíři posypat chilli papričkou.



Vytisknout

Uvařili jsme 14.8.2015


Komentáře

   odpovědět
Tak na výrobu těstovin nebyl čas ani síla, ale na caponatu se sešly všechny suroviny. Jen jsem tam vrazila půlku celeru a i tak to bylo ažaž. Je tam potřeba, ovoní, ale dle mého stačí jedno štangle. Jinak dokonalá pochoutka i s kupovanými špagetami.
kublanka odpověděl(a)
Super, tak to jsme rádi, že jste si pochutnala a pěkně modifikovala :) děkujeme
  Parádní! odpovědět
S tím prkénkem je to parádní nápad! Blanka si umí poradit :-)
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme. Holt prostě někdy se musí vystačit s tím co je doma, než kupovat předražené prkénko na použití jednou za uherský rok :)