Kuře generála Tso


Pokud čekáte armádní menáž složenou z tuřínové kaše bez chuti a oschlého komisárku (válečný žitný chléb), tak budete příjemně překvapeni. Nečeká vás žádná chudá válečná strava, ale výborná a pikantní příprava kuřete.
Pouze své militantní jméno získal po slavném generálovi čínské armády jménem Tso Tsung-t'ang, který velel armádě v době dynastie Čching. Údajně to bylo generálovo oblíbené jídlo, nicméně muselo být natolik pozměněné, že tuto podobu v jeho rodném regionu dnes už nenajdete. První oficiální záznamy receptu pochází až z 20.století, kdy v jedné americké restauraci začal toto jídlo připravovat kuchař tchaj-wanského původu. Jaké jsou tedy přesné kořeny tohoto jídla, není snadné určit. Naopak je ale snadná jeho příprava a to natolik, že si ho zcela určitě zařadíte do svého jídelníčku. Tak jako my.

Ingredience (na 4 porce)
600 g kuřecích stehenních řízků
Na marinádu
1 bílek
2 lžíce tmavé sójové omáčky
2 lžíce rýžového vína Shaoxing
2 lžíce vodky
¼ lžičky kypřícího prášku
3 lžíce kukuřičného škrobu
Na obalení
60 g hladké mouky
60 g kukuřičného škrobu
½ lžičky kypřícího prášku
špetka soli
Na omáčku
3 lžíce tmavé sójové omáčky
2 lžíce rýžového vína Shaoxing
2 lžíce rýžového octa nebo bílého vinného octa
3 lžíce kuřecího vývaru nebo vody
4 lžíce krupicového cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička sezamového oleje
2 lžičky slunečnicového oleje
2 stroužky česneku, najemno nastrouhané
2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
8 malých sušených chilli papriček
asi 8 mladých jarních cibulek
Na dokončení
slunečnicový nebo jiný rostlinný olej na smažení
sezam

Postup
Marináda
Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na zhruba 2 cm velké kousky. V misce prošleháme bílek a přimícháme zbytek ingrediencí (kypřící prášek prosejeme). Přidáme nakrájené maso, promícháme, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme asi 30 minut marinovat při pokojové teplotě.

Omáčka
Bílou část jarních cibulek nakrájíme na zhruba 2 cm velké špalíčky. Zbytek ponecháme na podávání. V misce smícháme sójovou omáčku, víno, ocet, kuřecí vývar, cukr, sezamový olej a kukuřičný škrob. Ve středně velké pánvi rozehřejeme 2 lžičky slunečnicového oleje, přidáme najemno nastrouhaný česnek se zázvorem a chilli papričky. Za stálého míchání necháme krátce orestovat. Jakmile se suroviny rozvoní, přilijeme směs sójové omáčky a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí (asi 1 minutu). Přidáme nakrájené bílé části jarních cibulek, promícháme a ihned stáhneme z ohně.

Obalení
Ve větší misce smícháme hladkou mouku s kukuřičným škrobem, prosátým kypřícím práškem a špetkou soli. Ve velké pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu slunečnicového oleje na 175 °C. Zhruba třetinu kuřecích kousků přendáme z marinády do moučné směsi a dobře prsty promícháme. Jakmile je každý kousek masa ze všech stran obalený, vezmeme jeden po druhém, oklepeme ho od přebytku směsi a vložíme ho do rozpáleného oleje. Smažíme dozlatova a dokřupava. Přebytku oleje je zbavíme na papírové utěrce. Stejným způsobem zpracujeme zbývající maso.
Jakmile máme veškeré maso usmažené, přendáme ho do pánve s omáčkou a dobře promícháme. Ihned posypeme zbylou najemno nasekanou jarní cibulkou, sezamem a ihned podáváme. Nejlépe chutná s rýží.



Pozn.
Víno Shaoxing pochází ze stejnojmenného regionu Shaoxing z provincie Zhejiang na východě Číny a je jedním z nejznámějších čínských rýžových vín. Používá se jako dochucovadlo při vaření a přípravě čínských a asijských pokrmů a není určeno k pití. Jeho chuť je natolik specifická, že by se nemělo ničím nahrazovat. V případě opravdu krajní nouze ho můžete nahradit suchým sherry. Zpravidla je ale k dostání ve všech větších hypermarketech nebo ve vietnamských obchodech nebo tržnicích.

Vytisknout

Uvařili jsme 19.1.2018


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  ***** odpovědět
Vynikajúce! Môj muž chodí služobne do Kórey a miluje ázijskú kuchyňu. Keď som ju však skúšala doma, vždy tomu niečo chýbalo. Tento recept je super, na prvý pohľad to vyzerá časovo náročne a dosť prácne. Ale dojem klame, je to rýchle, obalovanie ide v pohode, nič náročné.
Nemala som doma ryžové víno, nahradila som ho slivkovým, vodku slivovicou a chýbal mi sezamový olej. Inak som išla podľa receptu a je to mňam. Vďaka za skvelý recept určite ho budem variť často.
kublanka odpověděl(a)
1 děkujeme moc, jste zlatá, krásný komentář a jsme rádi, že chutnalo a bavilo
  Co s vodkou? odpovědět
Zajímal by mě význam vodky v marinádě, resp. možnost vynechání či výměny. Vodku nepijeme, přeci kvůli dvěma lžícím nekoupím celou láhev a pak jí nevyhodím... Díky za radu!
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, vodka, alkohol, sama o sobě potlačuje lepek a díky tomu je kuře pak křupavější. Můžete nahradit třeba slivovicí, nebo jinou pálenkou pokud máte v domácím baru. Pokud ne, tak se nic neděje, ale prostě je to lepší :) u nás to máme stejně, tvrdé nepijeme, takže kvůli receptům máme doma spoustu alkoholu, který se prostě jen skladuje kvůli takovýmhle "pár" kapkám :) ale zrovna tenhle recept budeme dělat pravidelně, takže se to vyplatí
  ? Matika to nebude odpovědět
Jako já vás miluju. Adoruju a obdivuju. Už dlouho. Ale fakt po mně chcete, abych KAŽDÝ KOUSEK MASA oklepávala a vkládala do oleje zvlášť??? Za co, soudruzi? :-)
kublanka odpověděl(a)
NO... chceme :-) pro tradiční a výbornou chuť je potřeba tradiční postup... a nebo to tam flákněte celé, ale zbude na tom moc toho škrobu :) a vůbec kdo si hraje, nezlobí! A btw moc děkujeme ;)