Kuře generála Tso
Pokud čekáte armádní menáž složenou z tuřínové kaše bez chuti a oschlého komisárku (válečný žitný chléb), tak budete příjemně překvapeni. Nečeká vás žádná chudá válečná strava, ale výborná a pikantní příprava kuřete.
Pouze své militantní jméno získal po slavném generálovi čínské armády jménem Tso Tsung-t'ang, který velel armádě v době dynastie Čching. Údajně to bylo generálovo oblíbené jídlo, nicméně muselo být natolik pozměněné, že tuto podobu v jeho rodném regionu dnes už nenajdete. První oficiální záznamy receptu pochází až z 20.století, kdy v jedné americké restauraci začal toto jídlo připravovat kuchař tchaj-wanského původu. Jaké jsou tedy přesné kořeny tohoto jídla, není snadné určit. Naopak je ale snadná jeho příprava a to natolik, že si ho zcela určitě zařadíte do svého jídelníčku. Tak jako my.
600 g kuřecích stehenních řízků
Na marinádu
1 bílek
2 lžíce tmavé sójové omáčky
2 lžíce rýžového vína Shaoxing
2 lžíce vodky
¼ lžičky kypřícího prášku
3 lžíce kukuřičného škrobu
Na obalení
60 g hladké mouky
60 g kukuřičného škrobu
½ lžičky kypřícího prášku
špetka soli
Na omáčku
3 lžíce tmavé sójové omáčky
2 lžíce rýžového vína Shaoxing
2 lžíce rýžového octa nebo bílého vinného octa
3 lžíce kuřecího vývaru nebo vody
4 lžíce krupicového cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička sezamového oleje
2 lžičky slunečnicového oleje
2 stroužky česneku, najemno nastrouhané
2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
8 malých sušených chilli papriček
asi 8 mladých jarních cibulek
Na dokončení
slunečnicový nebo jiný rostlinný olej na smažení
sezam
Postup
Marináda
Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na zhruba 2 cm velké kousky. V misce prošleháme bílek a přimícháme zbytek ingrediencí (kypřící prášek prosejeme). Přidáme nakrájené maso, promícháme, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme asi 30 minut marinovat při pokojové teplotě.
Omáčka
Bílou část jarních cibulek nakrájíme na zhruba 2 cm velké špalíčky. Zbytek ponecháme na podávání. V misce smícháme sójovou omáčku, víno, ocet, kuřecí vývar, cukr, sezamový olej a kukuřičný škrob. Ve středně velké pánvi rozehřejeme 2 lžičky slunečnicového oleje, přidáme najemno nastrouhaný česnek se zázvorem a chilli papričky. Za stálého míchání necháme krátce orestovat. Jakmile se suroviny rozvoní, přilijeme směs sójové omáčky a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí (asi 1 minutu). Přidáme nakrájené bílé části jarních cibulek, promícháme a ihned stáhneme z ohně.
Obalení
Ve větší misce smícháme hladkou mouku s kukuřičným škrobem, prosátým kypřícím práškem a špetkou soli. Ve velké pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu slunečnicového oleje na 175 °C. Zhruba třetinu kuřecích kousků přendáme z marinády do moučné směsi a dobře prsty promícháme. Jakmile je každý kousek masa ze všech stran obalený, vezmeme jeden po druhém, oklepeme ho od přebytku směsi a vložíme ho do rozpáleného oleje. Smažíme dozlatova a dokřupava. Přebytku oleje je zbavíme na papírové utěrce. Stejným způsobem zpracujeme zbývající maso.
Jakmile máme veškeré maso usmažené, přendáme ho do pánve s omáčkou a dobře promícháme. Ihned posypeme zbylou najemno nasekanou jarní cibulkou, sezamem a ihned podáváme. Nejlépe chutná s rýží.
Pozn.
Víno Shaoxing pochází ze stejnojmenného regionu Shaoxing z provincie Zhejiang na východě Číny a je jedním z nejznámějších čínských rýžových vín. Používá se jako dochucovadlo při vaření a přípravě čínských a asijských pokrmů a není určeno k pití. Jeho chuť je natolik specifická, že by se nemělo ničím nahrazovat. V případě opravdu krajní nouze ho můžete nahradit suchým sherry. Zpravidla je ale k dostání ve všech větších hypermarketech nebo ve vietnamských obchodech nebo tržnicích.
Komentáře
skvělé, DĚKUJEME
Nemala som doma ryžové víno, nahradila som ho slivkovým, vodku slivovicou a chýbal mi sezamový olej. Inak som išla podľa receptu a je to mňam. Vďaka za skvelý recept určite ho budem variť často.