Kuře generála Tso


Pokud čekáte armádní menáž složenou z tuřínové kaše bez chuti a oschlého komisárku (válečný žitný chléb), tak budete příjemně překvapeni. Nečeká vás žádná chudá válečná strava, ale výborná a pikantní příprava kuřete.
Pouze své militantní jméno získal po slavném generálovi čínské armády jménem Tso Tsung-t'ang, který velel armádě v době dynastie Čching. Údajně to bylo generálovo oblíbené jídlo, nicméně muselo být natolik pozměněné, že tuto podobu v jeho rodném regionu dnes už nenajdete. První oficiální záznamy receptu pochází až z 20.století, kdy v jedné americké restauraci začal toto jídlo připravovat kuchař tchaj-wanského původu. Jaké jsou tedy přesné kořeny tohoto jídla, není snadné určit. Naopak je ale snadná jeho příprava a to natolik, že si ho zcela určitě zařadíte do svého jídelníčku. Tak jako my.

Ingredience (na 4 porce)
600 g kuřecích stehenních řízků
Na marinádu
1 bílek
2 lžíce tmavé sójové omáčky
2 lžíce rýžového vína Shaoxing
2 lžíce vodky
¼ lžičky kypřícího prášku
3 lžíce kukuřičného škrobu
Na obalení
60 g hladké mouky
60 g kukuřičného škrobu
½ lžičky kypřícího prášku
špetka soli
Na omáčku
3 lžíce tmavé sójové omáčky
2 lžíce rýžového vína Shaoxing
2 lžíce rýžového octa nebo bílého vinného octa
3 lžíce kuřecího vývaru nebo vody
4 lžíce krupicového cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička sezamového oleje
2 lžičky slunečnicového oleje
2 stroužky česneku, najemno nastrouhané
2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
8 malých sušených chilli papriček
asi 8 mladých jarních cibulek
Na dokončení
slunečnicový nebo jiný rostlinný olej na smažení
sezam

Postup
Marináda
Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na zhruba 2 cm velké kousky. V misce prošleháme bílek a přimícháme zbytek ingrediencí (kypřící prášek prosejeme). Přidáme nakrájené maso, promícháme, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme asi 30 minut marinovat při pokojové teplotě.

Omáčka
Bílou část jarních cibulek nakrájíme na zhruba 2 cm velké špalíčky. Zbytek ponecháme na podávání. V misce smícháme sójovou omáčku, víno, ocet, kuřecí vývar, cukr, sezamový olej a kukuřičný škrob. Ve středně velké pánvi rozehřejeme 2 lžičky slunečnicového oleje, přidáme najemno nastrouhaný česnek se zázvorem a chilli papričky. Za stálého míchání necháme krátce orestovat. Jakmile se suroviny rozvoní, přilijeme směs sójové omáčky a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí (asi 1 minutu). Přidáme nakrájené bílé části jarních cibulek, promícháme a ihned stáhneme z ohně.

Obalení
Ve větší misce smícháme hladkou mouku s kukuřičným škrobem, prosátým kypřícím práškem a špetkou soli. Ve velké pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu slunečnicového oleje na 175 °C. Zhruba třetinu kuřecích kousků přendáme z marinády do moučné směsi a dobře prsty promícháme. Jakmile je každý kousek masa ze všech stran obalený, vezmeme jeden po druhém, oklepeme ho od přebytku směsi a vložíme ho do rozpáleného oleje. Smažíme dozlatova a dokřupava. Přebytku oleje je zbavíme na papírové utěrce. Stejným způsobem zpracujeme zbývající maso.
Jakmile máme veškeré maso usmažené, přendáme ho do pánve s omáčkou a dobře promícháme. Ihned posypeme zbylou najemno nasekanou jarní cibulkou, sezamem a ihned podáváme. Nejlépe chutná s rýží.



Pozn.
Víno Shaoxing pochází ze stejnojmenného regionu Shaoxing z provincie Zhejiang na východě Číny a je jedním z nejznámějších čínských rýžových vín. Používá se jako dochucovadlo při vaření a přípravě čínských a asijských pokrmů a není určeno k pití. Jeho chuť je natolik specifická, že by se nemělo ničím nahrazovat. V případě opravdu krajní nouze ho můžete nahradit suchým sherry. Zpravidla je ale k dostání ve všech větších hypermarketech nebo ve vietnamských obchodech nebo tržnicích.

Vytisknout

Uvařili jsme 19.1.2018


Komentáře

  Tmavá sójová omáčka odpovědět
Dobrý den, chci se zeptat, jakou tmavou sojovou omáčku používate? Na trhu je hromada značek a doma máme pouze nejakou od vitany sladkou, predpokladam, že to nebude ono. Nedávno jsem koupila sojovou omáčku light a ješte jsem videla ve vykladu dark... jsem z toho jelen. Dekuji moc za odpoved. Ivet 1
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, přesně jak tam máte LIGHT a DARK, tak kupte (oboje) tu DARK, ta je výrazně hustější než ta light... ale hodí se vám do kuchyně obě :) je hodně velký rozdíl v chuti i slanosti.
  ***** odpovědět
Vynikajúce! Môj muž chodí služobne do Kórey a miluje ázijskú kuchyňu. Keď som ju však skúšala doma, vždy tomu niečo chýbalo. Tento recept je super, na prvý pohľad to vyzerá časovo náročne a dosť prácne. Ale dojem klame, je to rýchle, obalovanie ide v pohode, nič náročné.
Nemala som doma ryžové víno, nahradila som ho slivkovým, vodku slivovicou a chýbal mi sezamový olej. Inak som išla podľa receptu a je to mňam. Vďaka za skvelý recept určite ho budem variť často.
kublanka odpověděl(a)
1 děkujeme moc, jste zlatá, krásný komentář a jsme rádi, že chutnalo a bavilo
  Co s vodkou? odpovědět
Zajímal by mě význam vodky v marinádě, resp. možnost vynechání či výměny. Vodku nepijeme, přeci kvůli dvěma lžícím nekoupím celou láhev a pak jí nevyhodím... Díky za radu!
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, vodka, alkohol, sama o sobě potlačuje lepek a díky tomu je kuře pak křupavější. Můžete nahradit třeba slivovicí, nebo jinou pálenkou pokud máte v domácím baru. Pokud ne, tak se nic neděje, ale prostě je to lepší :) u nás to máme stejně, tvrdé nepijeme, takže kvůli receptům máme doma spoustu alkoholu, který se prostě jen skladuje kvůli takovýmhle "pár" kapkám :) ale zrovna tenhle recept budeme dělat pravidelně, takže se to vyplatí
  ? Matika to nebude odpovědět
Jako já vás miluju. Adoruju a obdivuju. Už dlouho. Ale fakt po mně chcete, abych KAŽDÝ KOUSEK MASA oklepávala a vkládala do oleje zvlášť??? Za co, soudruzi? :-)
kublanka odpověděl(a)
NO... chceme :-) pro tradiční a výbornou chuť je potřeba tradiční postup... a nebo to tam flákněte celé, ale zbude na tom moc toho škrobu :) a vůbec kdo si hraje, nezlobí! A btw moc děkujeme ;)
odpověděl(a)
Myslím, že by úplně stačilo obalovací směs nasypat do sáčku... pak přidat na kousky nakrájené maso... zadělat sáček... a třást... dokud všechny kousky nebudou "poctivě" obaleny ze všech stran. Dělávám to tak s miniřízečky i např. grundlemi... a nikdy zádný problém nebyl