Ingredience (na 1 omeletu)
3 čerstvá vejce
2 lžíce másla pokojové teploty
sůl
čerstvě mletý bílý pepř
vločková sůl
1 lžíce najemno nakrájené pažitky
1. Prošlehejte
Vejce vyklepněte do misky a vidličkou je důkladně prošlehejte. Šlehejte až do okamžiku, kdy je žloutek a bílek dokonale spojený a na hladině se vytvoří jemné bublinky. Případné neprošlehané zbytky vajec odstraníte přecezením přes jemný cedník.
2. Použijte máslo
Do studené pánve s nepřilnavým povrchem a zaoblenými okraji dna o průměru 20 cm dejte 1 lžíci másla a nechte ji rozpustit na mírném ohni.
Pokud dáte máslo do horké pánve, začne se máslo ihned přepalovat. A to rozhodně nechcete…
3. Jemně okořeňte
Jakmile začne máslo pěnit, vlijte do pánve prošlehaná vejce, přidejte špetku soli a bílého pepře.
Černý pepř raději nepoužívejte, protože jeho chuť přebije jemnou chuť vajec.
4. Míchejte
Pomocí silikonové stěrky začněte vejce ihned míchat. Zároveň druhou rukou pohybujte s pánvičkou dopředu a dozadu. Jakmile vajíčka získají strukturu krémových míchaných vajíček (polotekutá a mírně hrudkovitá), přestaňte s mícháním, povrch omelety urovnejte a nechte ji krátký okamžik dojít (30-60 sekund).
V tento okamžik by měla být omeleta na dně již ztuhlá a na povrchu stále krásně krémová.
5. Stočte
Stěrkou uvolněte omeletu od boků pánvičky, pánvičku nakloňte, pomocí stěrky ji v pánvičce srolujte a přesuňte na předehřátý talíř. Šev omelety by měl být na spodní straně, omeleta by měla mít doutníkový tvar a její barva by měla být krásně žlutá.
6. Podávejte
Povrch srolované omelety potřeme máslem, posypeme najemno nasekanou pažitkou a vločkovou solí.
TIP
Pokud se vám klasická verze omelety omrzí, můžete ji naplnit. Máte v podstatě 3 možnosti:
- vybrané přísady (nejčastěji čerstvé bylinky) najemno nasekejte a vmíchejte je přímo do rozšlehaných vajec
- omeletu posypte například nastrouhaným sýrem, šunkou těsně před stočením
- naplňte již stočenou omeletu tak, že ji vodorovně nakrojíte a vzniklou kapsu naplníte například uzenou rybou podobně jako v receptu na omeletu plněnou uzeným pstruhem
Jak na ... francouzskou omeletu
Vejce patří v kuchyni k jedněm z nejcennějších a nejužitečnějších surovin. Díky jejich provzdušňovacím, zahušťovacím a emulgačním schopnostem jsou vejce nepostradatelnou součástí mnoha receptů a někde dokonce hrají hlavní roli. Přesně takovým receptem je recept na klasickou francouzskou omeletu, který by neměl chybět v kuchařském repertoáru žádného z vás.
A abyste si na ní opravdu pochutnali, je potřeba vědět, jak při její přípravě postupovat. Ta dokonale připravená je totiž na povrchu pevná, uvnitř krásně krémová a doslova se vám rozplyne na jazyku.
Tak vzhůru do toho!
Uvařili jsme 5.1.2018
Komentáře
Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.