Ingredience
500 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
325 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje
10 g soli
maldonská sůl na posypání
rozmarýn
Postup
Droždí si rozdrobíme do malé misky a zalijeme ho vlažnou vodou. Mícháme až do úplného rozpuštění.
Ve velké míse si smícháme prosátou mouku se solí. V mouce si uděláme důlek, do kterého vlijeme drožďovou směs a přidáme 1 lžíci olivového oleje. Vypracujeme vláčné těsto, které nesmí být příliš lepivé.
Těsto dáme do větší mísy, zakryjeme ho potravinářskou fólií a dáme ho kynout na 30-40 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
Poté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a prohněteme.
Plech si vyložíme pečícím papírem, nebo ho vymažeme olivovým olejem. Z těsta vytvarujeme jednu vyšší placku (nebo dvě menší), kterou přeneseme na připravený plech vyložený pečícím papírem. Placku pokapeme olivovým olejem, který rozetřeme po celém povrchu a konečky prstů se snažíme olej zapracovat do těsta (těsto promačkáváme).
Troubu si předehřejeme na 220 °C. Plech přikryjeme potravinářskou fólií a necháme zhruba 30 minut kynout.
Do vykynutého těsta zapícháme v pravidelných rozestupech větvičky rozmarýnu, posypeme maldonskou solí a dáme péct do předehřátě trouby na 10-15 minut do zezlátnutí.
Po upečení ještě potřeme olivovým olejem, do kterého můžeme přidat utřený česnek. Necháme vychladnout na mřížce.
Focaccia s rozmarýnem
Už ani pořádně nevím, jak chutná domácí focaccia. Většinou se na mne vůbec nedostane. Maximálně nějaký drobeček, co se válí všude okolo, poté co se na to naši draci vrhnou. Lehce si vzpomínám, že úplně nejlepší bylo, nalít si na talířek dobrý olivový olej, nasypat do něj trochu soli, kapku balsamica a celý ten talíř vytřít do sucha právě tímto italským chlebem. Jen už jsou to pouze matné vzpomínky.
Uvařili jsme 15.12.2014
Komentáře
Máte skvěle popsané postupy, budu zkoušet další a další recepty
DÍKY
(a fotky nejlepsi je davat na instagram nebo na facebook ;))
Ostatně takový drobný tip i na jiné recepty:
http://www.traditionaloven.com/conversions_of_measures/yeast_converter.html
(sušené - active dry versus čerstvé - fresh)
Díky