Fazzoletti s pestem


Když máte chuť na snadné a rychlé domácí těstoviny, tak zkuste kapesníky. Klasická nosočistoplena, jak by řekli naši obrozenci pár let zpátky. Ne, neděláme si legraci, kapesníky – italsky fazzoletti – jsou jednoduché těstoviny, které zvládnete levou zadní anebo pravou přední, prostě snadno a rychle.
K tomu klasika všech klasik - bazalkové pesto. V kombinaci tohoto pesta a domácích těstovin objevíte pohodlný recept na domácí těstoviny, který určitě zahrnete do svého repertoáru.

Ingredience
Pasta
300 g hladké mouky „00“
100 g semoliny
4 vejce
Pesto
1 velká hrst lístků malolisté bazalky + na podávání
8 g hrubozrnné mořské soli
40 g piniových semínek
4 stroužky česneku
150 ml olivového oleje
80 g nastrouhaného parmezánu + na podávání


Postup
Hladkou mouku se semolinou prosejeme na vál a uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce. Nejdříve s pomocí vidličky, později rukama, vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Pokud by bylo těsto příliš suché, přidáme malé množství vody. Těsto důkladně prohněteme, vytvarujeme z něho kouli, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout.
Mezitím, co nám odpočívá těsto, připravíme si pesto. Bazalkové lístky, hrubozrnnou sůl, piniové oříšky a česnek dáme do hmoždíře a vše za postupného přidávání olivového oleje rozmělníme na hladkou pastu. Na závěr přidáme nastrouhaný parmezán a promícháme.



Odpočinuté těsto rozdělíme na čtvrtiny a z každé čtvrtiny vyválíme placku o tloušťce 1 mm. Nerozválené těsto musíme mít neustále zabalené v potravinářské fólii. Placku rozřežeme rádýlkem na čtverce o straně 10 cm. Čtverečky pasty pokládáme na pomoučněný vál nebo pracovní desku. Samozřejmě lze použít i strojek na těstoviny.



Připravené těstoviny vaříme ve velkém množství osolené vody cca 3 minuty. Těstoviny musí být uvařené al dente.
Zhruba polovinu pesta dáme do velké pánve, přidáme k němu stejné množství vody z těstovin a promícháme. Do vzniklé omáčky pokládáme s pomocí děrované naběračky uvařené těstoviny a jemně promícháme. Ihned podáváme se strouhaným parmezánem, několika lístky bazalky a zbývajícím pestem.

Vytisknout

Uvařili jsme 18.7.2015


Komentáře

Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.