Espresso granita


Kdysi dávno, ale opravdu dávno, ještě na gymplu, jsem se o prázdninách přihlásil jako komparz do jednoho českého seriálu. Jelikož bylo období dovolených, měli problém kohokoliv sehnat. Přitom to bylo relativně zajímavě placené a celá práce spočívala v tom, že jste měl 10x po sobě přejít ulici, dokud nějaký senilní herec, či herečka netrefila repliku skládající se z jedné holé věty. Dokonce jeden celý den jsme strávili u řeky a měli jsme se „přirozeně“ koupat a opalovat, atd.. Prostě tvrdá týdenní robota. Samozřejmě s filmaři nepřijedou jen nadějní herci, krásné herečky a zasloužilé hvězdy pro vyšší sledovanost. Přijede samozřejmě i catering.
A právě u cateringu jsem byl velmi překvapen zjištěním, že celý štáb si v panujících vedrech dával jednu horkou kávu za druhou. Díky tomu jsem podezříval půlku ansámblu z nekonečného infarktu a druhou z těžké závislosti na drogách. Kdo by taky pil horkou kávu v takovém vedru. Důvod jsem ale velmi rychle vypátral. Jak mi sdělil můj zkušenější "kolega" Vydra, umělci se totiž po horké kávě nepotí a maskérky nemusí díky tomu lítat jako motorové myši.
Nevím, jestli to je platné pravidlo pro všechny, ale já raději ledovou kávu a nebo třeba tuto espresso granitu. A ať se klidně potím jak vrata od chléva, hlavně že se člověk osvěží.

P.S.: Dokonce bylo tak málo komparzistů, že v jednu chvíli se procházím po náměstí, druhou chvíli sedím v hospodě a další záběr se válím na plovárně. No nejsem já zasloužilý národní umělec? Jo abych nezapomněl, na CSFD slušných 34%.

Ingredience
350 ml espressa (cca 6 šálků espressa)
1 lžíce cukru krupice
250 ml šlehačky
1 lžička vanilkového cukru


Postup
V čerstvě uvařeném espressu necháme rozpustit 1 lžíci cukru krupice a necháme ho vychladnout. Poté espresso přelijeme do kovové nádoby (např. na biskupský chlebíček) a dáme ho do mrazničky. Každých 30 minut směs promícháme vidličkou. Měly by se nám vytvořit malé krystalky ledu.



Těsně před podáváním si vyšleháme šlehačku s 1 lžičkou vanilkového cukru.
Granitou plníme vychlazené sklenice a ozdobíme šlehačkou. Ihned podáváme.

Vytisknout

Uvařili jsme 7.8.2015


Komentáře

  káva odpovědět
Gratulujem ku tažko odvedenej práci :D..Tiež v lete moc horúcu kávu nemusím, radšej si dám ľadovú. Tvoj recept som ešte asi nikde nevidela a zaujal ma takže ho vyskúšam. Som zvedavá na chuť, vyzerá to super. Práve včera mi prišla nová káva http://www.coffeein.sk/detail/115/coffeein-elite-espresso-zmes-200-g-zrnkova/ , cely recept bude veľké prekvapenie :D
kublanka odpověděl(a)
tak ať se zadaří a hlavně ať chutná, ale to nebude problém s touhle kávou. Škoda, že je to až na slovensku, vypadá to dobře na webu :)
   odpovědět
Už míchám.... boží nápad :)
kublanka odpověděl(a)
díky :-)
   odpovědět
Už je v mrazáku! :)
odpověděl(a)
SUPER!:)
   odpovědět
Wantz! To o víkendu padne... 2
kublanka odpověděl(a)
hele a docela to dává :)))