Empanadas s chimichurri omáčkou
Empanadas je pokrm, který pochází z Portugalska a severního Španělska. První dochovaná zmínka o tomto pokrmu je už z roku 1520, což je v mém amatérském historickém bádání asi jeden z nejstarších receptů, co jsme kdy na blog připravili.
A jelikož oba národy byly svého času velmi invazivní, rozšířila se tato pochoutka do celého světa. A když říkám do celého, tak myslím do celého. Jen posuďte – Argentina, Bolívie, Brazílie, Kapverdy, Chile, Kolumbie, Kostarika, Kuba, Dominikánská republika, Ekvádor, Salvador, Ghana, Haiti, Indie, Indonésie, Jamajka, Maledivy, Malajsie, Singapur, Mariany, Mexiko, Nigérie, Panama, Paraguay, Peru, Filipíny, Portugalsko, Portoriko, Sicílie, Španělsko, Srí Lanka, Uruguay, Venezuela a Panenské ostrovy.
K šíření slávy tohoto receptu nepomohly jenom mořeplavecké touhy pyrenejského poloostrova, ale i univerzálnost receptu samotného. V podstatě snese jakoukoliv obměnu na základě jednotlivé země. My jsme pro vás připravili empanadas na argentinský způsob s klasickou omáčkou chimichurri. Škoda, že se emapanadas nedostaly až k nám, třeba bychom se dočkali variace na svíčkovou.
Těsto (na 18-20 kusů)
750 g hladké mouky + na pomoučení
250 g změklého másla – nakrájené na kostičky
15 g soli
260 ml vody
1 vejce + 1 lžíce mléka na potření
Náplň
300 g hrubě mletého hovězího masa
1 středně velká cibule – nakrájená najemno
1 lžíce vepřového sádla
2 lžičky uzené papriky
2 lžičky mletého chilli
½ lžičky mletého římského kmínu
20 zelených oliv – nakrájené najemno
1 lžíce najemno nasekaného čerstvého oregana
hrst najemno nasekané jarní cibulky (pouze zelená část)
3 natvrdo uvařená vejce
pepř
sůl
Chimichurri omáčka
hrst čerstvé hladkolisté petrželky
3 stroužky česneku – oloupané
1 lžíce nasekaného čerstvého oregana
1 lžička chilli vloček
1 lžíce červeného vinného octa
1 lžíce citrónové šťávy
6 lžic olivového oleje
pepř
sůl
Postup
Hladkou mouku prosejeme do velké mísy, přidáme sůl a na kostičky nakrájené máslo. Prsty máslo zapracováváme do mouky tak dlouho, až nám v mouce nezůstane žádný větší kousek másla. Poté za postupného přilévání vody vypracujeme vláčné a hladké těsto (10-15 minut). Pokud je těsto příliš suché, přidáme malé množství vody. Vypracované těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho 2 hodiny odpočinout v lednici.
Mezitím si připravíme náplň z hovězího masa. V míse prsty důkladně promícháme mleté hovězí maso s uzenou paprikou, chilli, římským kmínem, solí a pepřem.
Ve velké pánvi si na mírném ohni rozehřejeme vepřové sádlo, na kterém necháme zesklovatět a změknout najemno nasekanou cibuli se špetkou soli (5-8 minut). Ke změklé cibuli přidáme ochucené hovězí maso a za stálého míchání ho necháme na mírném ohni orestovat. Jakmile se nám veškerá tekutina z pánve odpaří, stáhneme pánev z ohně a do masa vmícháme nasekané olivy, oregano a jarní cibulku. Náplň necháme vychladnout.
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Odpočinuté těsto rozválíme na lehce pomoučněném vále na placku o tloušťce 3 mm. S pomocí vykrajovátka nebo malého talířku o průměru cca 14 cm vykrájíme kolečka, do jejichž středu dáme náplň z hovězího masa a kousek natvrdo uvařeného vejce (okraj necháme volný). Prsty namočenými ve vodě potřeme volný okraj a empanadas uzavřeme.
Spoj důkladně seštípáme prsty a empanadas zakončíme ozdobným okrajem.
Vytvořené empanadas pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je prošlehaným vejcem s 1 lžící mléka a dáme je péct do předehřáté trouby dozlatova (25-30 minut).
V průběhu pečení si připravíme chimichurri omáčku. Hladkolistou petrželku, česnek a oregano nahrubo rozmixujeme, poté přidáme olivový olej, červený vinný ocet, citrónovou šťávu, chilli vločky a znovu krátce promixujeme. Dochutíme solí a pepřem.
Dozlatova upečené empanadas podáváme s připravenou chimichurri omáčkou.
Komentáře
opět luxusní recept. Tento jsem dekala asi 10x a vzdy velky ohlas. Diky ;)