Pikantní dýně Hasselback
Nepodléháme dýňovému šílenství. Podle nás je dýně při nejmenším „nedobrá“ (já bych řekl i hnusná, ale Blanka to sem nechce psát) a chutná je pouze pokud v jídle není cítit. Nejvíc alergický jsme na větu „ale to jste neměli moji super domácí dýňovou polévku“ jako odpověď na fakt, že ani jeden nemáme k dýni vztah. Ano, Blanka umí udělat dobrou dýňovou polévku, ale máme na ní chuť asi tak jednou za 4 roky a maximálně tak 4 sousta, než se nám ta dýňová chuť zase zprotiví. Nicméně, vážení přátelé, pokud by do nás měl někdo dostat jakkoliv dýni, tak jsme konečně objevili recept. Spíše bych to viděl jako přílohu k pořádnému steaku, ale Blanka si to pochvalovala jako super malé jídlo. Užití už necháme na vás, čtenářích, my jen můžeme doporučit další „cestu dýně“ do naší domácí kuchyně.
1 máslová dýně
1 lžíce olivového oleje
1 červená chilli paprička
60 ml javorového sirupu
3 lžíce másla
2 lžíce bílého vinného octa
cca 10 sušených bobkových listů
sůl
čerstvě mletý černý pepř
Postup
Pečicí troubu předehřejeme na 200°C. Máslovou dýni podélně rozpůlíme a lžící vydlabeme semínka. Obě poloviny poté zbavíme slupky pomocí škrabky na brambory.
Půlky dýně ze všech stran důkladně potřeme olivovým olejem a řeznou plochou je položíme na plech vyložený pečicím papírem.
Osolíme, opepříme a pečeme v předehřáté troubě do okamžiku, kdy dýně začíná mírně měknout, zhruba 15-20 minut. Takto upečenou dýni vyndáme z trouby a necháme ji mírně vychladnout.
Mezitím nakrájíme chilli papričky na plátky a spolu s javorovým sirupem, máslem a octem ji dáme do malého kastrůlku. Vaříme na mírném ohni za stálého míchání zhruba 6-8 minut nebo do okamžiku, kdy směs začne houstnout. Podle chuti osolíme. Udržujeme v teple.
Zchladlé dýně nakrájíme ostrým nožem na velmi tenké plátky, které ale nedokrojíme. Abychom dýni nepřekrojili, položíme si podél dýně například čínské hůlky nebo vařečky.
Nakrájené dýně opatrně přendáme zpět na plech vyložený pečicím papírem. Do zářezů vložíme bobkové listy a dýně potřeme javorovou marinádou.
Pečeme v předehřáté troubě zhruba dalších 45 minut. V průběhu pečení potíráme dýně každých 10 minut zbylou marinádou.
Komentáře
Mám doma zrovna jednu máslovou dýni a netušía jaem co s ní...
děkuji za inspiraci.
Káťa