Palačinka Dutch Baby


Dutch baby palačinka je takový lingvistický oříšek. Jak by název napovídal, tak by měla pocházet ze země tulipánů. Ale skutečnost je naprosto jiná, dokonce ani nepochází z evropského kontinentu. První palačinka se narodila v jubilejním roce 1900 v rodinné restauraci Manca's Cafe v USA. Kořeny majitele, pana Viktora Manca, sahaly až do Německa a řadil se mezi německo-anglické obyvatele tehdejšího Seattlu. A právě pro tyto přistěhovalce z Německa se vžilo pojmenování "Dutch".
Konec historického hlášení, běžte pro vajíčka do lednice a hurá na výborný letní dezert.

Ingredience
3 vejce velikosti L
95 g hladké mouky
2 lžičky vanilkového cukru
200 ml plnotučného mléka
špetka soli
2 lžíce másla
cukr moučka na podávání
sezónní ovoce
1 limetka


Postup
Troubu předehřejeme na 220 °C. Máslo dáme do litinové pánve (průměr 25 cm), která je vhodná pro použití v troubě a necháme ji zhruba 3 minuty předehřívat v troubě.
Mezitím si do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme vejce, mléko, cukr a špetku soli. Vše promícháme elektrickým šlehačem, až získáme dokonale hladké těstíčko. Oproti klasickému palačinkovému těstu bude vypadat řidší. Pánev s rozehřátým máslem vyndáme z trouby a krouživým pohybem rozlijeme máslo po celé pánvi. Pánev vrátíme na pečící rošt a jedním pohybem do ní vlijeme připravené těsto. Troubu ihned zavřeme a pečeme 20-25 minut. V žádném případě nesmíme troubu v průběhu pečení otevřít. Pečeme dozlatova, okraje se nám zvednou do výšky.
Ihned podáváme posypané cukrem moučka, se sezónním ovocem a zakápnuté limetkou.



Vytisknout

Uvařili jsme 4.6.2015


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  Pánev odpovědět
Bude to fungovat i v titanové pánvi? Nebo je taky potřeba ji déle rozehřát?
kublanka odpověděl(a)
jo, tak to netušíme, asi pořádně rozehřát, aby ta pánev dokázala držet teplo
  Úplně jiná palačinka odpovědět
Jedním slovem luxus!!! Ježíšek konečně nadělil lit. hrnec, tak se muselo hned provést zahřívací kolo. No nevím, zda ho něco v brzké době trumfne - tohle nasadilo laťku proklatě vysoko!!!
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, to jsme moc rádi, že chutnají :) zkuste i slanou variantu, ať pořádně pánev využijete :)
http://www.kublanka.cz/index/slana_baby_dutch 1
   odpovědět
Zkoušel to někdo prosím ve skleněné míse? Nějaké změny, rady? Děkuji :)
kublanka odpověděl(a)
Skleněná mísa pouze špatně drží teplo, takže jediné nebezpečí je v tom, že palačinka vyskočí méně. Sklo ale musí být varné. 1
   odpovědět
Dneska jsem vyzkoušela slanou i sladkou verzi, vyšlo to perfektně, děkujeme :P
kublanka odpověděl(a)
Paráda! : 1
   odpovědět
Ahoj! Už jsem vyzkoušela a musím říct, že je to úplně jiný level palačinky! Jenom tedy ta moje vypadala trochu jinak... :D :D Byla taková vysoká a hutná. Ale každopádně byla výborná. Momentálně se mi dělá v troubě zase :D Tak jsem zvědavá co z toho bude, protože pokaždé když něco peču, vypadá to vždy trochu jinak, at už lépe nebo hůř :D
kublanka odpověděl(a)
super! je pravdou, že jiné palačinky ani nechci... a jak se dají kombinovat.. javorový sirup, marmeláda, ovoce... 1
  chytrolin odpovědět
Holandske miminko take doma delame. Aby se dobre nafouklo, je zasadni dostat vsechny suroviny vcas na pokojovou teplotu. To ja jen tak, ze mam chytrou radu. 10
kublanka odpověděl(a)
1 děkujeme. jinak je to hrozně dobrá věc, jen teď už týdny nemohu ukecat Blanku, aby mi to udělala k snídani do postele 3
   odpovědět
tak som ju teda vyskusala presne podla uvedeneho receptu, ale vysledok bola nasladla prazenica. Pouzila som keramicku zapekaciu misu, nie panvicu, myslite, ze v tom bola chyba?dakujem
kublanka odpověděl(a)
Pravděpodobně ano, keramika se prohřívǎ zcela jinak než litina. Keramiku bych nahřívala minimálně 30 minut a teprve poté bych tam dala rozehřát máslo a potom tam teprve nalila těsto. Zasadní je mít dobře rozpálenou pánev a neotevírat troubu. Tak snad to příště vyjde. 1
   odpovědět
zdraviim, naozaj do receptu nejde ziadny podporny prasok alebo soda na zdvihnutie cesta?:) ani ak by som chcela napr pouzit spaldovu hladku muku??
kublanka odpověděl(a)
Opravdu tam žádný přípravek na kynutí není, opravdu to udělá rozpálená trouba. Je to v podstatě podobně jako yorkshirsky puding. Zásadní je neotvírat troubu. :) se špaldovou moukou nemáme zkušenosti, ale problém by to také neměl být. Podle nás.
   odpovědět
Díky za inspiraci, už vím co budu dneska vařit k večeři 5
kublanka odpověděl(a)
my dneska taky :)))
   odpovědět
Vyzkouším, můj vnuk se po takových mňamkách může utlouct 2
kublanka odpověděl(a)
super! tak snad mu bude chutnat 1
   odpovědět
Vypadá to naprosto luxusně. O víkendu vyzkouším =))
kublanka odpověděl(a)
určitě musíte vyzkoušet! je to fakt jiné a fakt dobré :)